Slăbirea și sănătatea inimii: cum se corelează cele două?
La ora actuală, bolile cardiovasculare constituie principala cauză de mortalitate la nivel mondial, iar în multe cazuri, apariția acestora este asociată cu excesul ponderal.
13.10.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 22 secundeKilogramele în plus constituie unul din cei mai importanți factori de risc pentru afecțiunile cardiovasculare, iar în ultimii ani a ajuns o problemă tot mai des întâlnită.
Incidența supraponderabilității și a obezității a ajuns la un nivel ridicat mai ales în rândul tinerilor și adolescenților, iar ca o consecință firească, afecțiunile cardiovasculare și evenimentele cardiace sunt diagnosticate la vârste tot mai fragede.
Astfel putem vorbi la acest moment de persoane tinere care suferă de hipertensiune și sunt predispuse riscului de a dezvolta afecțiuni cardiace mai severe, iar în documentele de la camerele de gardă ale spitalelor sunt consemnate numeroase cazuri de tineri cu infarct sau accident vascular cerebral.
În cele ce urmează îți vom arăta de ce este important să slăbești și să-ți ții greutatea sub control, pentru a-ți proteja sănătatea inimii.
Cum îți dai seama că trebuie să slăbești
Excesul ponderal apare atunci când kilogramele acumulate fac ca greutatea corporală să depășească valoarea normală, în raport cu înălțimea. Raportul dintre greutate și înălțime se numește indice de masă corporală, iar o persoană este considerată supraponderală dacă valoarea acestui indice este mai mare de 25. În cazul în care indicele de masă corporală ajunge la valoarea de 30 sau depășește acest prag se poate vorbi deja de obezitate.
Un indice de masă corporală normal trebuie să se mențină între 18 și 25 caz în care greutatea este una optimă și nu pune în pericol sănătatea.
Măsurarea circumferinței abdomenului este o altă metodă de a-ți verifica statusul ponderal. În cazul bărbaților, această circumferință nu trebuie să depășească 95 de centimetri, în timp ce în cazul femeilor limita maximă este de 80 de centimetri.
Care este legătura dintre excesul ponderal și sănătatea inimii
Acumularea de grăsime pune presiune pe inimă, care trebuie să facă față unei sarcini mai solicitante, și anume aceea dea pompa sângele le fel de eficient în tot corpul. În țesutul adipos se formează capilare, adică vase subțiri de sânge, și se estimează că la fiecare kilogram de grăsime acumulat sistemul circulator se extinde cu aproximativ 3 kilometri de vase noi. Capacitatea inimii rămâne aceeași și este evident în acest caz că va fi supusă unui efort sporit, care o poate face să cedeze la un moment dat.
Pe de altă parte, odată cu numărul de kilograme, crește și nivelul de colesterol LDL din organism, numit sugestiv „colesterol rău”. Acesta este produs în ficat ca urmare a sintezei grăsimilor, după care ajunge în sânge și se depune treptat în interiorul arterelor, formând plăci de aterom. Aceste plăci îngustează vasele sanguine determinând creșterea presiunii sângelui și apariția hipertensiunii arteriale. Este vorba de o afecțiune care se manifestă tăcut, fără simptome, dar care stă la baza celor mai multe boli cardiovasculare.
De asemenea, plăcile de aterom se pot desprinde de pe pereții vaselor de sânge fiind purtate de fluxul sanguin până la vasele mici din creier pe care le înfundă, provocând astfel un accident vascular cerebral.
Ce alimente trebuie să eviți pentru a-ți proteja inima
Contrar convingerii generale, excesul ponderal și problemele cardiovasculare asociate se datorează în primul rând calității alimentelor consumate și mai puțin cantității. Spre exemplu, poți consuma fără grijă un kilogram de salată sau de legume proaspete, pentru că nu îți va afecta silueta și nici sănătatea, dar nu același lucru se va întâmpla în cazul în care devorezi o friptură grasă cu o garnitură generoasă de cartofi prăjiți.
Aceasta, pentru că există anumite alimente care au un aport nutrițional scăzut dar conțin în schimb multe calorii și substanțe nocive pentru sănătatea inimii și nu numai. Aceste alimente trebuie evitate cât mai mult posibil, iar in capul istei putem menționa produsele de la fast-food, prăjelile de orice fel și mâncărurile grele, care conțin multă grăsime. Este vorba de grăsimi saturate, care favorizează creșterea nivelului de colesterol rău, despre ale cărui efecte nocive tocmai am amintit. Aceste grăsimi se găsesc din abundență în carnea roșie precum cea de porc sau oaie, în produsele lactate și brânzeturile nedegresate dar și în sosurile grase sau preparatele care conțin grăsimi de origine animală.
Produsele fast-food conțin la rândul lor grăsimi nesaturate, cărora li se adaugă grăsimi trans rezultate în urma prăjirii în ulei, dar și conservanți și o serie de alți aditivi alimentari.
Lista continuă cu alimentele foarte sărate, pentru că sarea este un important factor determinant pentru apariția hipertensiunii arteriale. De asemenea, nu putem uita dulciurile cu zahăr, băuturile carbogazoase și energizantele, care conțin la rândul lor cantități importante de zahăr. Acesta este un ingredient cu un aport caloric ridicat, care favorizează îngrășarea dacă este consumat frecvent sau în cantități mari.
Cum poți slăbi sănătos
Două sunt aspectele pe care trebuie să le ai în vedere dacă vrei să slăbești și apoi să îți menții greutatea sub control: alimentația echilibrată și mișcarea.
O alimentație echilibrată trebuie să ofere organismului cantitatea optimă de nutrienți esențiali pentru derularea proceselor metabolice și un aport caloric moderat, care să nu depășească necesarul zilnic. Alimentele care alcătuiesc o astfel de dietă echilibrată sunt fructele și legumele, cerealele integrale, carnea slabă, peștele și fructele de mare, lactatele și brânzeturile degresate, nucile și semințele. Acestea conțin vitamine, minerale, proteine, fibre alimentare și carbohidrați complecși care asigură o nutriție sănătoasă, fără un aport caloric ridicat.
Pentru a slăbi, trebuie să arzi zilnic mai multe calorii decât consumi, iar mișcarea îți va fi de mare ajutor în acest sens. Efortul intens necesită mai multă energie, ceea ce determină organismul că ardă un număr mai mare de calorii decât în condiții de repaus.
Dacă necesarul caloric depășește numărul de calorii consumate în ziua respectivă, organismul apelează la depozitele de grăsime, ce reprezintă a doua sursă importantă de energie. Arderea grăsimilor și transformarea lor în energie duce la subțierea stratului adipos și scăderea în greutate.
Cu cât efortul depus este mai intens, cu atât vei slăbi mai ușor, iar după aceea trebuie să îți menții aceste obiceiuri sănătoase pentru a nu pune la loc kilogramele pierdute.
Dacă tot am amintit de efort intens, nu putem încheia fără a scoate în evidență și rolul important pe care îl are odihna în procesul de slăbire. În acest sens, îți recomandăm să îți faci un program de odihnă pe care să îl respecți inclusiv în zilele de weekend și care să includă cel puțin 7-8 ore de somn pe noapte. Odihna insuficientă poate încetini metabolismul, implicit ritmul de ardere a caloriilor și grăsimilor. În același timp, lipsa somnului stimulează apetitul și pofta pentru alimente din categoria celor nesănătoase, despre care am vorbit mai devreme.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024