Slăbitul la vârste înaintate – sfaturi pentru a obține rezultate vizibile și durabile
Odată cu înaintarea în vârstă, metabolismul devine mai lent, apare și înclinația către sedentarism din cauza nivelului mai scăzut de energie și uneori anumite afecțiuni reumatice, iar în aceste condiții încercările de a slăbi devin tot mai dificile după 50 de ani.
29.09.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 56 secundeTotuși, nu este imposibil să slăbești la o vârstă mai înaintată și chiar se recomandă să scapi de excesul ponderal, pentru că în acest moment al vieții cresc și riscurile asociate unei astfel de probleme, care nu este doar una de ordin estetic.
Pe parcursul acestui articol îți vom arăta cum poți să slăbești la o vârstă înaintată, oferindu-ți câteva sfaturi utile referitoare la alimentație și stilul de viață, care sunt principalele aspecte pe care trebuie să le ai în vedere.
Discută cu medicul tău
Din păcate, persoanele în vârstă se confruntă deseori cu afecțiuni cronice sau sunt expuse unui risc sporit de a dezvolta astfel de boli, iar acesta poate fi un impediment în calea eforturilor de a slăbi. Dacă suferi de o astfel de afecțiune sau dacă te afli sub monitorizare medicală pentru alte probleme de sănătate, trebuie mai întâi să discuți cu medicul pentru a stabili cele mai bune metode recomandate în cazul tău.
De asemenea, poți consulta și un nutriționist pentru a stabili un plan alimentar personalizat în funcție de vârsta și starea ta de sănătate.
Nu sări peste micul dejun
Chiar dacă dimineața nu îți e foame sau te grăbești să îți începi programul zilnic, fă-ți un obicei din a servi micul dejun. Nu te gândi că sărind peste această masă o să consumi mai puține calorii și vei slăbi mai ușor, pentru că lucrurile stau exact invers.
Micul dejun este cea mai importantă masă de peste zi, iar scopul său este acela de a-ți asigura necesarul de energie pe parcursul întregii zile. Bineînțeles, contează foarte mult și ce consumi la micul dejun, fiind recomandate alimentele ușoare, cu un conținut ridicat de fibre și carbohidrați complecși. Acestea eliberează lent substanțe nutritive care sunt convertite în energie și totodată mențin senzația de sațietate, determinând-te să mănânci mai puțin în timpul zilei.
Consumă lactate degresate
Lactatele sunt alimente recomandate persoanelor vârstnice, întrucât conțin calciu și alte minerale care contribuie la refacerea densității osoase. E cunoscut faptul că oasele devin mai fragile odată cu înaintare în vârstă, ceea ce creste riscul de fracturi, iar lactatele întăresc sistemul osos și reduc astfel de riscuri.
Există încă și un inconvenient legat de conținutul de grăsimi saturate, care nu sunt recomandate, mai ales persoanelor cu probleme de sănătate sau care încearcă să slăbească. Există însă varianta lactatelor degresate, care au același conținut bogat de nutrienți, fiindu-le însă eliminat surplusul de grăsimi nesănătoase.
În acest fel, este redus și aportul caloric, astfel că lactatele degresate ajută în egală măsură la menținerea sănătății oaselor și la eliminarea kilogramelor în plus.
Evită prăjelile și mâncărurile grase
Grăsimile saturate se găsesc și în carne, mai ales în carnea roșie de porc, oaie, vită sau vânat. Spre deosebire de lactate, carnea nu poate fi degresată, iar cantitatea mare de grăsime pe care o conține nu doar că îți va îngreuna eforturile de a slăbi, dar îți poate afecta și sănătatea. Același lucru este valabil și în cazul mâncărurilor cu sosuri grase, care conțin la rândul lor astfel de grăsimi saturate.
La fel de nocive sunt grăsimile trans, care se găsesc în alimentele prăjite, produsele tip fast-food, margarină și produse de patiserie preparate pe baza acestui ingredient.
Fă mișcare în fiecare zi
În măsura în care forma fizică ți-o permite, fă mișcare în fiecare zi cel puțin 45-60 de minute. Chiar dacă nu mai ai vlaga de la 20 de ani, poți ieși zilnic la o plimbare mai lungă prin oraș sau chiar poți folosi aparatele de fitness instalate prin parcuri. O idee bună ar fi și să renunți la autobuz sau tramvai în beneficiul mersului pe jos sau al bicicletei, dacă ai de parcurs distanțe mai lungi.
Munca fizica prin gospodărie este, de asemenea, de mare ajutor, iar dacă ești în formă poți practica o formă de mișcare mai intensă, cum ar fi alergarea, exercițiile de fitness sau drumețiile în natură.
Mișcarea necesită mai multă energie iar în acest fel organismul arde mai multe calorii, facilitând procesul de slăbire.
Stabilește un program fix de mese
Dacă vrei să slăbești ușor, este recomandat să mănânci zilnic la ore fixe, pentru că astfel organismul se va obișnui rapid cu programul de mese și nu vei mai simți senzația de foame care te determină să pui mai mult în farfurie. În același timp, se îmbunătățește și metabolismul, ceea ce înseamnă că organismul va arde în mod mai eficient caloriile, evitând astfel formarea depozitelor de grăsime.
Un astfel de program trebuie să includă neapărat toate cele trei mese principale ale zilei, respectiv micul dejun, prânzul și cina. Este de preferat ca micul dejun să fie servit în intervalul orar 7.00 – 8.00, în timp ce prânzul ar trebui servit între orele 12.00 și 13.00, iar cina nu mai târziu de ora 19.00.
Mănâncă fructe și legume la fiecare masă
Fructele și legumele sunt ingrediente care nu trebuie să lipsească din nicio dietă de slăbire, cu atât mai mult cu cât este vorba de persoane în vârstă. Un prim argument în favoarea fructelor și legumelor constă în faptul că acestea au un aport caloric scăzut, astfel că nu trebuie să îți faci griji că te vei îngrășa de pe urma lor. În schimb, sunt bogate în fibre alimentare, care îmbunătățesc digestia și mențin senzația de sațietate, astfel că se poate spune că fructele și legumele „țin de foame”.
Nu în ultimul rând, sunt cele mai bune surse naturale de vitamine, minerale și alte substanțe nutritive benefice, care printre altele asigură și buna funcționare a metabolismului, implicit a funcției de ardere a grăsimilor pentru a fi transformate în energie.
La toate aceste sfaturi adăugăm recomandarea de a te odihni suficient în fiecare noapte, de preferat respectând un program fix pentru culcare și trezire. Sunt necesare 7-8 ore de somn pe noapte pentru ca metabolismul să funcționeze la parametri optimi și să nu apară tulburări care pot determina creșterea apetitului sau încetinirea ritmului de ardere a caloriilor.
Data publicarii: 29.09.2023
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Articole recomandate din categoria Diete de slabit
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024