Slăbitul prin excluderea zahărului – impactul acestei decizii asupra sănătății și siluetei
În ultima vreme, zahărul pare că a devenit „inamicul public numărul 1” atunci când vine vorba de siluetă și de sănătate, fiind menționat printre principalii responsabili pentru kilogramele în plus și pentru o serie de boli cronice cum ar fi diabetul sau afecțiunile cardiovasculare.
11.09.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 7 secundeDe aceea, orice cură de slăbire și orice formulă de dietă sănătoasă recomandă excluderea zahărului din dietă, iar în acest articol vrem să îți arătăm ce impact va avea o astfel de alegere asupra stării de sănătate și a siluetei pe care vrei să ți-o modelezi și să ți-o menții.
De ce să renunți la zahăr
La prima vedere, pare greu de crezut că un ingredient cu un gust atât de plăcut poate face vreun rău, însă vei înțelege imediat cum stau lucrurile în cazul zahărului.
Acesta are un aport caloric sporit, fără a conține însă nutrienți precum vitaminele și mineralele, de care organismul are nevoie în procesele metabolice. Zahărul nu oferă organismului decât o sursă consistentă de energie, pe care acesta o folosește doar parțial, iar ceea ce rămâne stochează sub formă de grăsime. Aceasta se datorează faptului că zahărul este absorbit ușor în sânge, determinând o creștere bruscă a nivelului de glucoză. Aceasta nu este convertită în totalitate în energie la nivelul celulelor, surplusul fiind direcționat către ficat unde se formează depozite de grăsime.
În plus, consumul ridicat de zahăr creează fluctuații bruște ale nivelului de glucoză din sânge, ceea ce determină apariția senzației de foame și a poftei de alimente considerate nesănătoase, cum ar fi cele care conțin grăsimi saturate.
Astfel se explică de ce persoanele care consumă zahăr încep să ia în greutate, iar odată cu apariția excesului ponderal crește și riscul unor afecțiuni asociate precum obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială și toată gama de boli cardiace pe care aceasta le poate genera.
Ce beneficii aduce excluderea zahărului din alimentație
Renunțarea la zahăr poate fi destul de dificilă pentru că acest ingredient creează un anumit grad de dependență, așa că ai nevoie de multă voință și de determinare pentru a face acest pas. Însă, odată ce ai reușit, vei constata că a meritat tot efortul, pe măsură ce beneficiile nu vor întârzia să apară. Pentru că vrem să îți oferim și noi o motivație, îți prezentăm în continuare o listă cu cele mai importante beneficii.
Scăderea în greutate
Dacă vrei să slăbești, renunțarea la zahăr e una dintre cele mai bune decizii, pentru că acesta este o importantă sursă de calorii pe care organismul nu are capacitatea de a le folosi în totalitate, așa că le transformă în grăsime, pentru a le arde la nevoie. Din moment ce ai sistat această sursă, scade aportul caloric, nu se mai acumulează grăsime, iar dacă vei consuma alimente cu puține calorii și vei face mișcare, organismul va începe să topească țesutul adipos pentru a-și produce energia necesară.
Prevenirea diabetului
Consumul mare de zahăr este asociat cu un risc sporit de diabet zaharat de tip 2. Așa cum spuneam, zahărul determină creșterea bruscă a nivelului de glucoză din sânge și eliberarea unei cantități mari de insulină pentru ca acesta să fie absorbită de celule și transformată în energie. Cu timpul, sensibilitatea celulelor la insulină scade și, totodată, se reduce potențialul celulelor din pancreas care secretă acest hormon. Astfel, glucoza din sânge nu mai este absorbită în mod eficient și se instalează diabetul de tip 2.
De asemenea, un alt factor de risc pentru această boală este excesul ponderal, care apare tot ca urmare a consumului mare de zahăr.
Protejarea organelor vitale
Mai devreme sau mai târziu, consumul de zahăr poate avea consecințe negative asupra organelor, a căror funcționalitate poate fi afectată de excesul de grăsime. Deja am amintit de pancreas, a cărui secreție de insulină se poate reduce sau chiar poate înceta definitiv, determinând o creștere a nivelului de glucoză din sânge.
În același timp, ficatul se acoperă de grăsime, ceea ce duce la apariția steatozei hepatice, cunoscută și ca „boala ficatului gras”. De la steatoză se poate ajunge ușor la afecțiuni mai grave, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic.
Nu avem voie să trecem cu vederea riscul pe care consumul de zahăr îl reprezintă pentru sănătatea inimii. Grăsimea ajunge și în sânge, depunându-se pe interiorul vaselor sanguine sub formă de plăci de aterom. Acestea sunt responsabile de apariția hipertensiunii arteriale și a unei game variate de boli cardiovasculare.
Reducerea apetitului
Revenind la beneficiile pentru siluetă, mai trebuie precizat că renunțarea la zahăr te va ajuta să ajungi și să te menții la greutatea dorită și prin faptul că îți va reduce apetitul și nu vei mai simți atât de des nevoia de a mânca.
Zahărul și dulciurile pe baza acestui ingredient nu conțin fibre și din acest motiv nu conferă senzația de sațietate pe o perioadă mai îndelungată. În plus, prin procesul de absorbție rapidă a zahărului din sânge, crește brusc pofta de mâncare.
Așadar, în absența zahărului, nu doar că nu ți se va mai face foame din senin, ci vei mânca mai puțin datorită senzației de sațietate pe care ți-o conferă alte alimente mai sănătoase, cu un conținut bogat de fibre.
În concluzie, slăbitul prin excluderea zahărului din alimentație este o idee cât se poate de bună, care te va ajuta să scapi rapid de kilogramele în plus și totodată îți va aduce o serie de beneficii pentru sănătate.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024