Slow cooking: moda printre corporatisti sau sanatate curata?
De cativa ani, orice gospodina care se respecta viseaza la o oala care gateste „singura”, la temperaturi mici, cam orice preparat pe care ti l-ai dori, de la ciorbe ca la mama acasa si pana la prajituri. Iar acesta nu este doar visul gospodinelor, ci si al corporatistilor care vor sa manance sanatos cand vin seara de la munca, al sportivilor, al mamicilor stresate in permanenta de faptul ca trebuie sa le puna zilnic celor mici in farfurie mancare proaspata, gustoasa si sanatoasa. In ultimii ani, pe piata au aparut vasele slow cooker, care promit mancare gustoasa si super sanatoasa. Cat este insa marketing si cat adevar?
21.01.2019
Timp estimat de citire:
2 minute, 45 secundeUn slow cooker functioneaza in felul urmator: pui ingredientele dimineata, ii dai drumul, poti pleca in oras sau la serviciu, iar cand te intorci acasa mancarea este gata, gustoasa si calda. Cel putin asa se intampla in teorie. Practic, la unele retete e nevoie sa mai adaugi condimente/ingrediente pe parcurs, iar tipul acesta de gatit nu se preteaza pentru absolut orice tip de mancare. Ca sa ai rezultate bune, trebuie sa studiezi putin mecanismul de functionare inainte si sa respecti cu sfintenie recomandarile si retetele ce insotesc aceste dispozitive de gatit.
Utilizarea unei oale slow cook iti permite sa reduci sau chiar sa elimini uleiul. E adevarat, unele retete ies mult mai gustoase daca vei cali legumele inainte de a le pune in oala.
Perioada minima de gatire: 3-4 ore
Oala-minune nu se pune pe foc, ci functioneaza pe baza de curent electric si are doua optiuni de gatire: Low si High, in functie de cat de repede vrei sa faca mancarea. „Repede” e insa mult spus, pentru ca orice reteta are nevoie de minimum 3-4 ore de gatire, dat fiind faptul ca temperatura este una redusa. Fiecare reteta, in functie de ingredientele folosite, are recomandare pentru preparare lenta sau rapida. Dupa gatire, oala are si optiunea de a pastra mancarea calda pentru cateva ore.
Aromele naturale, distruse de flacara puternica
Ce se intampla cu alimentele in timpul gatirii lor si de ce se spune ca prepararea de tip slow cooking este printre cele mai sanatoase? Cele mai multe vitamine si minerale se gasesc in alimentele crude, iar atunci cand ele sunt gatite, o parte dintre substantele nutritive se pierd. Vitaminele si minerale se reduc in proportie de 15-20%, iar procesul se intensifica cand temperatura depaseste 100 de grade Celsius. Atunci cand gatirea se face la aburi sau intr-un sistem de tip slow cook, temperatura care ajunge la alimente nu depaseste 100 de grade Celsius. Acest lucru le face sa-si pastreze in mare parte valorile nutritionale. Practic, prin prepararea la temperatura mica, substantele nutritive ale fiecarui ingredient sunt valorificate la maximum. Un alt avantaj al gatirii lente este acela ca permite alimentelor sa-si arate adevaratele arome care, in cazul gatirii la foc mare, raman niste necunoscute. De asemenea, alimentele se gatesc practic in sucul propriu, si chiar daca se pierd o parte din vitamine, ele se regasesc in sosul format. Acest lucru se intampla pentru ca vitaminele sunt fie hidrosolubile, fie liposolubile, ceea ce inseamna ca unele migreaza in apa, altele in grasimea folosita la gatire.
Americanii folosesc oalele slow cook inca din anii 70. De fapt, ei le-au creat special pentru oamenii ocupati care, cand se intorc de la serviciu, tanjesc dupa o mancare gatita, calda.
Este sau nu indicat consumul de ceai de mentă în sarcină?
20.12.2024