Smochinele, un dar prețios al naturii
Smochinele sunt cunoscute și consumate încă din perioada Antichității. Egiptenii foloseau smochinele pentru combaterea diferitor probleme de sănătate, pe când grecii și românii le recomandau mai ales pentru întărirea organismului. De ce să nu ne bucurăm și noi de proprietățile benefice ale acestor fructe extraordinare?
01.08.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 19 secundeSurse excelente de micro- și macronutrienti importanți, fibre solubile și insolubile, smochinele sunt unul dintre alimentele care e bine să aibă o prezență constantă în dietă. Sunt bogate în potasiu, calciu, magneziu, fier, cupru, dar și în vitaminele A, E și K. Cât despre valoarea lor nutrițională, e important de știut că aceasta variază în funcție de starea în care sunt consumate. Astfel, dacă o porție de 100 g de smochine proaspete furnizează aproximativ 80 kcal, 1,3 g de proteine, 0,3 g de grăsimi, 20,3 g de carbohidrați și 2,2 g de fibre, o porție de 100 g de smochine deshidratate conțin, în medie, de trei ori mai multe proteine (3,3 g), grăsimi (0,9 g), carbohidrați (69 g), fibre (5,6 g), dar și calorii (249 kcal).
Top 8 motive să incluzi mai des smochinele în alimentație
- Combat anemiile, asteniile nervoase și, cel mai important, stimulează imunitatea naturală a organismului.
- Sporesc rezistența fizică. În trecut, atleții le consumau în cantități mari atât în perioadele de antrenament intens, cât mai cu seamă al timpul concursurilor pentru calitățile lor fortifiante și tonice.
- Susțin sănătatea tubului digestiv și, în mod special, a colonului, grație prebioticelor pe care le conțin și aportului considerabil de fibre. Practic, doar trei fructe oferă 20% din necesarul zilnic de 25 de grame de fibre, astfel că un consum regulat al acestor fructe, fie ele crude sau uscate, va determina o curățare temeinică a tractului intestinal. Dacă vrei un efect rapid, poți încerca următoarea rețetă: fierbe la foc domol timp de 2-3 minute trei smochine deshidratate tăiate în patru împreună cu 12 stafide în puțin lapte; amestecul obținut se bea neîndulcit, dimineață, pe stomacul gol.
- Previn pierderea de masă osoasă și dezvoltarea osteoporozei, prin conținutul mare de calciu.
- Favorizează reglarea tensiunii arteriale și eliminarea excesului de apă din țesuturi, datorită potasiului.
- Sunt de mare ajutor în perioadele în care ești cu ochii pe cântar, întrucât promovează instalarea rapidă a senzației de sațietate și menținerea acesteia timp îndelungat, reducând astfel riscul de apariție a poftelor incontrolabile.
- Contribuie la tratarea răcelilor, bronșitelor, laringitelor și a stărilor febrile. În acest caz se utilizează un decoct din 60-120 g de smochine la un litru de apă.
- Sunt un bun remediu în caz de arsuri, furunculele, negi sau bătături, în acest sens fiind indicate cataplasemele din fructe.
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024