Sosuri delicioase cu silueta prietenoase
Ai scos din meniu ketchup-ul, maioneza și, în general, toate sosurile, din dorința de a ține la distanță kilogramele în plus. Toate bune doar că... începi să te cam saturi de mâncarea fadă...
04.11.2020
Timp estimat de citire:
4 minute, 38 secundePentru că știi că sosurile îngrașă, le-ai pus de ceva timp pe lista neagră, iar acum le duci dorul. Ei bine, în cazul lor, chiar nu e nevoie de măsuri extreme. E adevărat, sosurile pot fi adevărate bombe calorice, însă nu este obligatoriu să fie așa. Depinde de ingredientele care intră în compoziția lor și, desigur, de cantități. Dacă faci alegeri și combinații inspirate, te poți bucura de savoarea sosurilor, fără să-ți pui în pericol silueta.
Ca să-ți fie mai ușor să ții socoteala caloriilor, îți prezentăm în continuare o listă cu cele mai folosite ingrediente la prepararea lor, precum și câteva idei de rețete de sosuri ușoare, dar foarte gustoase.
Repere de avut în vedere
Dacă nu se indică altfel, valorile energetice de mai jos corespund unei cantități de 100 g sau 100 ml. Sunt posibile variații în funcție de mărci.
- Maioneză din comerț: 600 – 750 kcal. 1 lingură umplută cu vârf echivalează cu aproximativ 25 g, ceea ce înseamnă între 150 și 188 kcal.
- Maioneză light: 140 kcal. 1 lingură echivalează cu aproximativ 25 g și înseamnă circa 35 kcal.
- Vinegretă: 230 – 396 kcal
- Uleiul de măsline, de nuci, de susan sau cocos: 800 până la 900 kcal. 1 lingură este echivalentă cu aproximativ 10 g, deci furnizează între 80 și 90 kcal.
- Uleiul de rapiță, de floarea-soarelui și de in: 828 kcal. 1 lingură este echivalentă cu aproximativ 10 g, deci are 83 kcal.
- Sucul de lămâie: 11 kcal.
- Oțetul balsamic: 284 kcal.
- Mierea: circa 320 kcal.
- Muștarul: 155 până la 180 kcal. 1 lingură umplută până la refuz echivalează cu aproximativ 25 g, ceea ce înseamnă aproximativ 45 kcal.
- Sosul de soia: 77 kcal.
- Ketchup: circa 100 kcal.
- Capere murate: 11 kcal.
- Castraveți murați: aproximativ 20 kcal.
- Anșoa în ulei (de măsline): 146 până la 170 kcal.
- Parmezan: 388 până la 430 kcal.
- Brânzică de vaci: 90 până la 100 kcal.
- Brânză de capră (proaspătă): 154 până la 162 kcal.
- Ricotta: în jur de 150 kcal.
- Smântână: aproximativ 290 kcal.
- Mascarpone: 370 până la 420 kcal.
- Skyr sau kefir: în jur de 60 kcal.
- Iaurt întegral: 62 – 80 kcal.
- Iaurt semidegresat: în jur de 45 kcal.
- Iaurt cu conținut scăzut de grăsimi: 31 până la 55 kcal.
Acest tabel poate fi un bun ghid atunci când vrei să-ți pregătești un sos. Îți permite să înțelegeți că pentru unele produse, o lingură mai mult sau mai puțin poate face o diferență reală.
Sos Caesar
Este un sos perfect pentru o salată verde sau o salată de pui, așa cum este celebra salată cu același nume, Caesar.
Ingrediente necesare:
- 2 linguri de maioneză light
- 4 linguri de brânză de vaci
- 4 fileuri de anșoa tăiate fin
- câțiva fulgi de brânză de parmezan
- 4 măsline tocate fin
- piper și sare după gust
Ingredientele se pun într-un carton și se amestecă bine. Simplu și rapid!
Sos de soia și ghimbir
Se potrivește de minune cu preparatele din pește afumat, carne de pasăre sau salată de orez.
Ingrediente necesare:
- 1 bucată mică de ghimbir (aproximativ 2 cm)
- 1 cățel de usturoi
- ½ d lingură de ulei de susan
- 1 fir de ceapă verde
- 200 g de brânzică de vaci degresată
- 2 linguri mari de brânză de capră
- 1 linguriță de sos de soia
- suc de lămâie
- piper și fleur de sel
Taie mărunt sau dă pe răzătoare ghimbirul și usturoiul, apoi călește-le ușor în uleiul de susan. Taie ceapa mărunt și toarnă deasupra ei uleiul aromatizat cu ghimbir și usturoi. Amestecă apoi cu brânza de vaci, brânza de capră și sosul de soia. Condimentează cu suc de lămâie, sar și piper după gust.
Sos marocan
Este absolut delicios cu andive sau vinete, dar și cu preparatele de dovleac.
Ingrediente necesare:
- 1,5 de linguri de ulei de măsline
- 1 lingură de oțet de mere
- 2 linguri de brânzică de vaci degresată
- 1 vârf de cuțit de ras el hanout, un amestec de mirodenii folosit în Orientul Mijlociu, ce conține cardamon, cuișoare, scorțișoară, boia, coriandru, chimion, nucşoară, curcuma etc.
- sare și piper negru
Toate ingredientele se amestecă bine până când se obține o compoziție cu textură omogenă.
Sos de avocado cu icre de pește
Face o pereche ideală cu o salată de spanac sau de fenicul, dar și cu creveți și pește preparat la aburi sau la grătar.
Ingrediente necesare:
- 1 bucată mică de ghimbir (aproximativ 2 cm)
- 1 cățel de usturoi
- 1 linguriță de ulei de masline
- 100 g de cremă de brânză degresată
- 1 lingură de sos de soia
- 1 lămâie
- câteva fire de arpagic
- ½ de avocado
- 1 roșie
- 1,5 linguri cu icre negre
- sare și piper negru
Taie mărunt sau dă pe răzătoare ghimbirul și usturoiul, apoi călește-le ușor în uleiul de măsline. Amestecă uleiul aromatizat astfel cu sosul de soia și crema de brânză. Taie cubulețe roșia. Rade coaja lămâiei, apoi stoarce-o. Taie mărunt arpagicul, zdrobește miezul de avocado și încorporează în amestecul de brânză. Asezonează cu suc și coajă de lămâie și amestecă bine totul. La final, adaugă roșiile, icrele și condimentează după gust cu sare și piper.
Poftă bună!
Rețete de ciorbe pentru scăderea colesterolului
13.11.2024