Sosuri light, perfecte când ții dietă
Termenul de sosuri light este din ce în ce mai des menționat în contextul discuțiilor referitoare la diete, care la rândul lor au devenit un subiect la ordinea zilei. Dacă până nu de mult atenția majorității celor preocupați de acest subiect era îndreptată asupra preparatelor culinare în ansamblul lor, iar sosurile erau considerate mai puțin relevante, percepția s-a schimbat după ce s-a dovedit că și acestea pot favoriza excesul ponderal.
14.11.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 59 secundeAstfel a părut conceptul de sosuri light, despre care vom discuta și noi în acest articol dacă tot am spus că este la modă. Îți vom explica în continuare ce semnifică acest termen, care sunt cele mai bune ingrediente din care poți prepara sosuri light și mai mult decât atât îți vom oferi și câteva rețete care să de inspire.
Ce însemnă sosuri light
Dacă ar fi să ne exprimăm pe înțelesul tuturor, termenul de sosuri light poate fi tradus ca sosuri ușoare, cu referire la aportul caloric și la confortul digestiv pe care îl conferă. Așadar, sosurile light sunt acele sosuri pe care le poți consuma fără să-ți dea acea senzație de plenitudine specifică mâncărurilor greu digerabile și nici să-ți insufle obsesia că ți-au anulat tot progresul făcut în dietă până la momentul respectiv.
Pentru a se putea încadra în categoria de sosuri light, un sos trebuie să aibă un aport caloric scăzut care se traduce printr-o cantitate redusă sau chiar inexistentă de grăsimi, zahăr și carbohidrați simpli cum sunt cei din făina albă folosită ca ingredient în unele rețete de sosuri.
De asemenea, conceptul de sosuri light presupune și eliminarea sau cel puțin folosirea în cantități mici a ingredientelor care pot fi nocive pentru sănătate, nu neapărat prin prisma aportului caloric, așa cum ar fi sarea, conservanții, coloranții și alți aditivi alimentari. De asemenea, condimentele picante folosite în exces pot să dea greutate unui preparat culinar, așa că în sosurile light sunt permise doar în cantități rezonabile
La ce ingrediente poți să apelezi pentru a prepara sosuri light
Cele mai bune sosuri light sunt cele preparate doar pe bază de ingrediente naturale cât mai proaspete, cu un aport caloric scăzut și bogate în elemente nutritive. Un sos conține trei tipuri de ingrediente respectiv cele care alcătuiesc baza, aromatizații și factorii de îngroșare. Acesta pot fi combinate în nenumărate feluri în funcție de preferințe, respectând însă regulile menționate până acum.
Ca bază pentru sosuri light poți folosi iaurt sau smântână degresată, piure de legume, suc de lămâie, oțet și sucuri naturale de fructe sau legume. Pentru a obține niște sosuri light aromate poți să apelezi la condimente precum usturoi, ceapă, boia, curry, piper, la ierburi aromatice cum ar fi busuiocul, oregano, menta, salvia sau cimbrul dar și la muștar sau sos de soia cu un conținut redus de sare.
În ceea ce privește agenții de îngroșare, cele mai bune ingrediente pentru sosurile light sunt făina integrală, amidonul de porumb dar și semințele de chia sau quinoa.
Mai poți folosi ca ingrediente uleiuri vegetale, miere, vanilie și scorțișoară – acestea din urmă în caz că vrei să prepari sosuri light pentru desert.
Rețete de sosuri light ușor de preparat
Pe baza acestor ingrediente și nu numai îți prezentăm în continuare câteva rețete simple de sosuri light pe care te încurajăm să le și încerci cu prima ocazie.
Tzatziki
E unul din cele mai cunoscute sosuri light, iar dacă vrei să-l prepari ai nevoie de:
- 250 de grame de iaurt (de preferat grecesc, dar poate fi de orice fel);
- O legătură de mărar;
- Un castravete;
- 3-5 căței de usturoi;
- 2-3 frunze de mentă proaspătă sau o linguriță de mentă uscată;
- O linguriță de ulei de măsline;
- Sare și piper, după gust.
Castravetele, mărarul și frunzele de mentă se taie mărunt și se pun într-un bol, adăugând apoi usturoiul bine pisat. La final se adaugă iaurtul, uleiul de măsline, sarea și piperul iar totul se amestecă bine până când sosul devine omogen.
Pesto
Este o altă denumite celebră din lista de sosuri light, iar lista de ingrediente include:
- O legătură de busuioc proaspăt;
- Două linguri de parmezan ras;
- Două lingurițe de semințe de pin;
- 3-5 căței de usturoi;
- 100 de mililitri de ulei de măsline;
- Un vârf de linguriță de sare.
Mai ai nevoie de un blender iar tot ce trebuie să faci este să adaugi toate ingredientele în aparat, cu excepția sării, și să le mixezi până se transformă într-o pastă omogenă. Am spus fără sare pentru că parmezanul este la rândul lui sărat, așa că după ce ai dat totul prin blender trebuie să guști, iar dacă vei considera că mai trebuie sare poți adăuga până obții gustul dorit.
Sos de artei iute
Spuneam că sosurile light nu trebuie să fie foarte picante iar rețeta următoare îți permite să reglezi gradul de iuțeală din ingrediente. Noi iți prezentăm o variantă cu un grad mediu de iuțeală, iar dacă vrei un sos mai puțin picant poți reduce din cantitatea de ardei iute. Liste de ingrediente conține:
- Un kilogram de artei iute roșu;
- Un kilogram de ardei kapia;
- 200 – 300 de grame de miere;
- O jumătate de litru de oțet;
- O lingură de sare.
Ai nevoie și de o pereche de mănuși chirurgicale pentru a-ți proteja mâinile când vei curăța ardeii iuți. Operațiunea presupune îndepărtarea cozilor și semințelor, urmată de tăierea ardeilor în bucăți mai mici, în cazul în care aceștia sunt prea lungi. În mod similar se procedează și cu ardeii kapia, de această dată fără a mai fi nevoie de mănuși.
Ardeii astfel curățați se dau fie prin mașina de tocat, fie se mărunțesc cu robotul de bucătărie până se obține o pastă consistentă. Aceasta se transferă într-o oală încăpătoare care se pune pe aragaz la foc mare. Când zeama lăsată de ardei începe să fiarbă se adaugă mierea, oțetul și sarea, se amestecă bine și se lasă vasul la foc mare până când pasta începe să fiarbă din nou. Se reduce apoi flacăra la nivelul minim iar oala se mai lasă la foc mic încă o oră. Apoi, cât timp este încă fierbinte, sosul se transferă în borcane curate care se închid ermetic și se pun la păstrare în cămară. După ce desfaci un borcan, sosul rămas în recipient se păstrează la frigider.
Rețete de ciorbe pentru scăderea colesterolului
13.11.2024