09.09.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 26 secundeProgramele de scădere în greutate au cel mai mare succes atunci când partenerii se alătură efortului de a ține o dietă. Concluzia aparține unui studiu realizat în cazul supraviețuitorilor atacurilor de cord, care a fost prezentat recent la Congresul Societății Europene de Cardiologie – ESC Congress 2020.
Oamenii de știință au remarcat anterior că persoanele care au suferit un infarct au obținut rezultate mai bune în ceea ce privește modificarea obiceiurilor proaste dacă locuiau împreună cu un partener. În cadrul acestui noi studiu, cercetătorii au vrut să vadă în ce măsură influențează implicarea partenerului în programele de îmbunătățire a stilului de viață schimbarea comportamentului post-infarct.
În acest scop, ei au recrutat 824 de supraviețuitori ai unui atac de cord pe care i-au repartizați aleatoriu în două grupuri: unul de intervenție (programul de îngrijire obișnuit și programe de corectare a stilului de viață, care vizau scăderea în greutate, creșterea nivelului de activitate fizică și renunțarea la fumat) și altul de control (doar programul de îngrijire obișnuită).
Susținerea partenerului, neprețuită
Aproape jumătate (48%) dintre partenerii pacienților au participat și ei la intervențiile privind stilul de viață. În final, s-a constatat că, în comparație cu cei care au participat singuri la programe, pacienții care au fost venit la cursuri împreună cu partenerii de viață au avut de peste două ori mai multe șanse de reuși atingerea a cel puțin unuia dintre cele trei obiective în decurs de un an.
Când influența implicării partenerilor a fost analizată separat pe cele trei direcții, s-a constatat că, față de pacienții care au participat singuri la programe, cei însoțiți de parteneri au înregistrat cel mai mare succes în cazul demersurilor pentru scăderea în greutate. Practic, pacienții cu parteneri care s-au alăturat programului pentru scădere ponderală au slăbit, în medie, de 2,7 ori mai mult decât cei ai căror partener nu a făcut acest lucru.
„Îmbunătățirea stilului de viață după un atac de cord este o parte crucială a prevenirii repetării evenimentelor. Studiul nostru arată că atunci când soții se alătură efortului de a schimba obiceiurile, pacienții au șanse mai mari de a deveni mai sănătoși, mai ales atunci când vine vorba de slăbit”, a explicat Lotte Verweij, autoarea studiului, asistentă medicală și doctorandă în cadrul Universității de Științe Aplicate din Amsterdam, Olanda.
Având în vedere cele constatate, implicarea partenerilor de viață în adoptarea obiceiurilor sănătoase ar putea deveni o recomandare importantă pentru recuperarea post-infarct și evitarea atacurile de cord recurente. Potrivit datelor medicale, la ora actuală unul din cinci supraviețuitori ai unui infarct suferă un nou atac de cord în următorul an.
Sursa: www.sciencedaily.com
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024