Spirulina și beneficiile ei în curele de slăbit
Primii care au folosit spirulina în alimentație se pare că au fost aztecii care trăiau în secolul al XIII-lea în regiunea lacului Tescoco, aflat în prezent pe teritoriul Mexicului. Totuși, consumul de spirulină a devenit un subiect de interes global după jumătatea secolului XX, fiind luat în considerare de Organizația Mondială a Sănătății ca soluție pentru rezolvarea problemelor alimentare din regiunile subdezvoltate ale Africii. De asemenea, spirulina a ajuns și în atenția NASA în contextul preocupărilor pentru asigurarea hranei astronauților în timpul misiunilor spațiale.
07.05.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 7 secundeS-a dovedit ulterior că spirulina are numeroase calități care o recomandă pentru consum, printre altele fiind și un aliment foarte bun pentru slăbit. Asupra acestui detaliu ne vom concentra atenția în rândurile de mai jos, din care poți afla ce este spirulina, care sunt proprietățile sale și cum ajută aceasta dacă este inclusă în curele de slăbit.
Ce este spirulina
Deși mulți o consideră în mod eronat un produs farmaceutic, spirulina este de fapt o microalgă cu o vârstă estimată de 3,5 miliarde de ani, care crește în mod natural în doar trei zone de pe glob. Este vorba de lacul Tescoco din America de Sud, lacul Ciad din Africa și lacul Chinhai din Asia.
După anul 1970, când beneficiile sale deveniseră cunoscute, spirulina a început să se cultive pe scară largă, moment de la care popularitatea sa a început să crească. Așa se face că spirulina a devenit unul din cele mai cunoscute suplimente alimentare datorită proprietăților sale nutritive. Ulterior, pe măsură ce excesul ponderal a devenit o problemă serioasă cu care se confruntă tot mai multe persoane la nivel global, spirulina a început să fie inclusă și în tot mai multe cure de slăbit.
Ce recomandă spirulina ca ingredient pentru slăbit
Spirulina conține 290 de calorii la suta de grame, iar aportul caloric este dat în mod special de proteine, care dețin o pondere de aproximativ 60% din valoarea nutrițională. Carbohidrații sunt prezenți în proporție de 24% și lipidele în proporție de 8%, iar acestora li se adaugă o cantitate de apă prezentă în proporție de aproximativ 5%.
Spirulina este totodată o bună sursă de vitamine din complexul B, vitamina E și vitamina K, alături de minerale precum fierul, zincul calciul, magneziul, sodiul și potasiul.
Datorită aportului ridicat de proteine, spirulina induce și menține senzația de sațietate, iar acesta este un aspect esențial în curele de slăbit pentru că astfel se reduce numărul caloriilor consumate zilnic.
În același timp, spirulina oferă organismului cantități importante de nutrienți esențiali, astfel încât acesta să își poată derula funcțiile normal chiar și cu mai puține alimente consumate. Se poate vorbi astfel și despre un stil sănătos de slăbit, care nu presupune înfometare și reducerea aportului de nutrienți odată cu aportul de calorii.
S-a mai constatat că spirulina stimulează metabolismul, determinând astfel organismul să ardă mai multe calorii și făcând ca rezultatele așteptate ale curelor de slăbit să apară mai curând.
Cum să incluzi spirulina în curele de slăbit
Spirulina se consumă în special ca supliment alimentar, fiind disponibilă sub formă de tablete, capsule sau pulbere. În general, se recomandă administrarea 500 de miligrame de spirulină pe zi, însă doza recomandată variază în funcție de vârstă, starea de sănătate și greutatea corporală.
Capsulele sau tabletele cu spirulină se înghit pur și simplu împreună cu puțină apă cu o jumătate de oră înainte de masă și respectând indicațiile din prospect. Dacă preferi suplimentele sub formă de pudră, acestea pot fi adăugate în sucuri și smoothie-uri de fructe sau pot fi presărate pe mâncare ori combinate cu celelalte ingrediente.
Spirulina nu trebuie să înlocuiască niciodată celelalte alimente recomandate în curele de slăbit, ci să vină în completarea unei alimentații echilibrate.
De asemenea, nu trebuie să te aștepți ca spirulina să rezolve singură problema kilogramelor în plus, fără ca tu să faci nimic în plus în acest sens. Rămân valabile regulile care guvernează un regim de slăbit sănătos și care impun ca accentul principal să fie pus pe dietă și mișcare.
Cât durează o cură de slăbit cu spirulină
Nu există o durată bine determinată pentru perioadele în care poate fi administrată spirulina, acestea putând varia în funcție de obiectivele pe care ți le-ai propus. Astfel, în unele cazuri durata unei cure poate fi de câteva săptămâni iar în altele se poate întinde pe parcursul mai multor luni. Dacă sunt respectate de fiecare dată dozele recomandate nu există riscuri asociate cu administrarea pe termen lung, însă dacă este administrată constant în cantități mai mari poate genera stări de greață însoțite de vărsături, dureri de stomac, stări de anxietate sau tulburări de somn.
Cel mai bine este ca înainte de a începe o astfel de cură să ceri și părerea unui medic pentru că este cel mai în măsură să îți facă recomandări privind dozajul și durata.
De asemenea, există și unele contraindicații care se adresează femeilor însărcinate sau aflate în perioada de alăptare, pacienților cu afecțiuni autoimune și celor care urmează tratamente cu medicamente imunosupresoare, anticoagulante sau cu corticosteroizi. Din acest motiv, persoanele aflate într-o astfel de situație trebuie cu atât mai mult să se adreseze unui medic înainte de a-și administra spirulină.
Ce alte beneficii mai aduce spirulina
După cum spuneam, beneficiile spirulinei în procesul de slăbire au ajuns în centrul atenției relativ recent iar până la momentul respectiv acest supliment era folosit cu preponderență în alte scopuri pe care le vom enumera în continuare.
Spirulina are un efect protector asupra inimii și sistemului cardiovascular, întrucât reduce nivelul de colesterol din sânge și odată cu el riscul de apariție a hipertensiunii arteriale. Totodată, are efect antiinflamator și antioxidant datorită căruia protejează atât sistemul cardiovascular cât și celelalte organe care pot fi afectate de procesele inflamatoare și de stresul oxidativ.
Suplimentele cu spirulină sunt recomandate și persoanelor cu alergii respiratorii întrucât atenuează reacțiile specifice care apar în contact cu alergeni precum polenul, praful, sporii de mucegai sau părul de animale.
Doar 50 de grame de spirulină conțin doza zilnică necesară de fier, iar din acest motiv un astfel de supliment este eficient în prevenirea și combaterea anemiei.
Despre spirulină se mai știe că sprijină sistemul imunitar prin stimularea producției de anticorpi, că echilibrează nivelul glicemiei și previne apariția diabetului și totodată că ajută la detoxifierea organismului. I s-au atribuit chiar și proprietăți anticancerigene asociate cu efectul antioxidant însă mai este nevoie de studii care să confirme dacă administrarea de spirulină este într-adevăr eficientă în acest scop.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024