Sport + suc de sfecla rosie, combinatia perfecta pentru creier
Consumul unui pahar mare de suc de sfecla rosie inainte de fiecare sesiune de activitate fizica sporeste beneficiile sportului pentru creier. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii de la Universitatea Wake Forest, SUA, care au urmarit efectele miscarii asupra prerformantelor cognitive in cazul unui grup de 26 de voluntari, barbati si femei, cu varste de peste 55 de ani.
28.06.2017
Timp estimat de citire:
1 minut, 18 secundeToti participantii erau putin activi, prezentau hipertensiune arteriala, dar nu luau mai mult de doua medicamente pe zi. In cadrul studiului, subiectii au fost invitati sa mearga in pas vioi timp de 50 de minute, de trei ori pe saptamana, pe parcrusul a sase saptamani. Jumatate dintre acestia, selectati in mod aleator, au fost rugati sa bea cate un pahar mare de suc de sfecla inainte de fiecare de sesiune de antrenament. In mod surprinzator, toti cei care au beneficiat de suc inainte de a face sport s-au descurcat mult mai bine la testele de evaluare a memoriei, a atentiei si a vitezei de procesare a informatiilor. „Sucul de sfecla contine nitrati, pe care organismul ii converteste in oxid nitric (NO), o substanta cu actiune vasodilatatoare, care incurajeaza oxigenarea tesuturilor cerebrale. De asemenea, ea ajuta la combaterea hipertensiunii arteriale, prin imbunatatirea circulatiei sangelui”, au explicat autorii studiului. Nu este prima data cand este pus in evidenta rolul sfeclei rosii in tratarea hipertensiunii arteriale. In 2015, un studiu britanic efectuat pe 64 de oameni a demonstrat ca un pahar mare de suc de sfecla rosie pe zi a fost suficient pentru a imbunatati cu 20% capacitatea arterelor de a se dilata si de a reduce rigiditatea acestora cu 10%.
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024