Sportul amelioreaza efectele fumatului
Numarul persoanelor fumatoare creste de la an la an, chiar daca se stie ca urmarile asupra sanatatii sunt extrem de grave si vedem importante campanii si actiuni impotriva fumatului. Multi dintre fumatori insa nu reusesc sa gaseasca motivul pentru care sa spuna: De azi nu mai fumez!
26.03.2012
Timp estimat de citire:
2 minute, 58 secundePoate ca multi dintre ei se intreaba: Ma poate ajuta in vreun fel sportul sa renunt la fumat, sa ma simt bine ca nefumator, sa nu ma ingras si sa-mi scada tentatia de a reincepe sa fumez? Este adevarat ca cei care se lasa de fumat in general iau in greutate 3 pana la 8 kilograme in primul an. Acest lucru poate fi insa prevenit prin exercitii fizice regulate. Inceperea programului de exercitii fizice corespunzator nu este foarte simpla, mai ales atunci cand este vorba de persoane care nu sunt obisnuite cu miscarea si sunt „posesoarele” unor factori de risc cardiovascular crescut sau cu „vechime” in ale fumatului. Dar pentru iesirea din cercul vicios alcatuit de factorii de risc – boala – complicatii medicale – scaderea capacitatii de efort acest pas trebuie facut.
Te ajuta sa te lasi!
Sunt cercetari care au demonstrat ca persoanele care fac sport in perioada in care incearca sa se lase de fumat au mai multe sanse de reusita. Este foarte important sa alegi un sport care sa-ti placa, pentru a nu te plictisi. Pentru ca nu trebuie sa uiti: uneori fumatul este un mijloc de „socializare”. Asa ca, mergi la sala cu prietenii sau incearca sa iti faci noi prieteni. Aceasta te va incuraja atunci cand vrei sa renunti. Nu trebuie sa te iei la intrecere din prima zi cu „veteranii” salii, ci sa iti acorzi un ragaz pentru a intra in forma (un fumator oboseste mai repede decat un nefumator). Creste efortul gradat, incepand cu activitatile usoare, ca de exemplu plimbarile in aer liber, mersul pe bicicleta, exercitii fizice usoare, urcatul treptelor in locul folosirii liftului. Nu uita, daca esti in tratament cronic cu diverse medicamente, este de preferat ca inainte de a merge la sala sa ceri sfatul medicului.
Previne afectiuni severe cauzate de fumat
Sportul este benefic pentru fumatori sau fosti fumatori pentru ca este unul dintre factorii care ajuta la prevenirea afectiunilor cardiovasculare, combate stresul, scade riscul de osteoporoza (afectiuni frecvent asociate cu fumatul) imbunatateste functia respiratorie. La adolescenti fumatul poate determina o incetinire in dezvoltarea plamanilor, deteriorarea functiei acestora cu tuse si aparitia imbolnavirilor mai dese si mai severe. Din fericire, in cazul adolescentilor si adultilor tineri, renuntarea la fumat si practicarea exercitiilor fizice regulate duce la corectarea acestor deficiente. De aceea este bine ca parintii sa-si incurajeze copiii spre practicarea exercitiului fizic mai ales daca acestia sunt fumatori.
Cea mai frecventa afectiune cauzata de fumat este bronhopneumopatia cronica obstructiva sau BPOC. Aceasta determina o scurtare a vietii si mai ales o deteriorare a calitatii acesteia. Pacientii cu BPOC au mari probleme de dinamica respiratorie si ei trebuie sa apeleze i la servicii medicale de specialitate pentru reeducarea respiratiei, pentru a invata sa respire adaptat cu posibilitatile plamanului bolnav si scaderea senzatiei de sufocare. Corectarea deficitului respirator va cuprinde pe langa reeducarea respiratiei, antrenamentul la efort dozat, educarea tusei si a vorbitului. Terapia in cazul BPOC este de lunga durata si nu vindeca, ci doar amelioreaza calitatea vietii bolnavului. Trebuie sa asocieze tratament medicamentos si un stil de viata cu multa miscare aeroba. Din nefericire multe dintre bolile induse de fumat, amintim doar BPOC si cancerul pulmonar, nu mai pot fi tratate cu intentie curativa in momentul diagnosticarii.
Medic rezident recuperare,
Medicina fizica si balneologie
Aceste 4 obiceiuri pot crește cu până la 5 ani speranța de viață!
21.05.2024