Sportul pentru copii – avantaje in dezvoltarea psihologica
E plin de energie si neastamparat? Se plictiseste in timpul liber? Petrece prea mult timp in fata calculatorului? Nu ezita sa-ti incurajezi copilul sa practice un sport! O eroare des intalnita se refera la asocierea practicarii unui sport cu renuntarea la activitatile scolare, ignorandu-se aspectul benefic, atat pe plan psihologic, cat si pe plan fiziologic.
16.11.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 26 secundeIn urma practicarii unui sport, cu siguranta ne putem astepta la modificari ale dezvoltarii intelectuale, dezvoltarea personalitatii si disciplinei. In multe tari sunt proceduri validate stiintific in ceea ce priveste importanta practicarii sportului pentru dezvoltarea optima a copiilor.
Poate deveni disciplinat si sociabil
Practicarea unui sport duce la crearea si respectarea unui orar ordonat de somn si alimentatie. Datorita acestor elemente se imbunatatesc sistemul imunitar, rezistenta organismului, puterea de concentrare si atentie, creste capacitatea de a memora informatiile dobandite pe parcursul unei zile de scoala. Progrese importante apar si la nivel personal, dar si de grup, prin socializare, datorata antrenorilor si colegilor de echipa investiti cu afecte pozitive. Sportivul va copia din comportamentele coechipierilor, ale antrenorului, ridicandu-si principiile la standardele echipei. Sportul ajuta, din punct de vedere psihologic, copilul sa se adapteze mai usor intr-o comunitate, intr-o clasa, intr-un grup nou datorita faptului ca deja stie ce inseamna lucrul in echipa sau respectarea unor programe bine stabilite.
Un alt beneficiu al sportului pentru copii este ca vor putea sa se exprime si sa-si gaseasca mai repede si mai usor identitatea de sine in contextul cautarii unui stil personal.
Dezvoltare pe mai multe paliere
Palierele pe care copilul se va dezvolta la nivel psihologic sunt: la nivel comportamental, nivel de relationare interpersonal si nivel psihofiziologic. Studiile de specialitate au remarcat faptul ca acei copii care fac sport sunt mai putin vulnerabili la problemele psihologice, la episoade de insomnie, la fatigabilitate sau la lipsa de energie, depresie si anxietate. Ei pot crea relatii reale mai usor, in detrimentul celor virtuale; astfel, scad sansele de dependenta fata de tableta, telefon mobil, calculator, TV, retele de socializare.
Prin practicarea unui sport, dezvoltarea motorie este mai rapida, ceea ce duce la un grad mai mare de autonomie pentru copii.
Beneficii multiple
Latura psihica: se dezvolta procesele intelectuale (gandire, imaginatie), se imbunatateste atentia si concentrarea, capacitatea de comunicare verbala si nonverbala, se obtine un control mai bun al starilor afective si usurinta pentru construirea unei imagini de sine pozitive.
Latura afectiva: va beneficia in urma descarcarii agresivitatii de un control mai bun al emotiilor.
Latura personalitatii: se contureaza mai bine anumite trasaturi de caracter: constiinciozitate, punctualitate, formarea unei imagini bune de sine.
Latura psihomotrica: se dezvolta armonios postura corporala, ceea ce duce la o stima de sine crescuta, se dezvolta coordonarea vizual-manuala, echilibrul static si cel dinamic.
Latura cognitiva: se dezvolta capacitatea de reprezentare a miscarii, anticipare, imaginarea actiunilor, vigilenta, spiritul de observatie, imbunatatirea capacitatii de concentrare, atentia distributiva.
Iamandi Ionut – psiholog clinician, master in psihanaliza si master in psihologie clinica
Contact: 0720658591
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024