Spune-mi cat si cum alergi ca sa-ti spun cum stai cu sanatatea
O serie de probleme de sanatate pot fi ascunse de lipsa de simptome. Bolile de inima sunt cele care, adesea, pot „lucra” silentios. Exista totusi un test simplu, la indemana oricui, care poate pune in evidenta probleme la inima ce pot fi tratate foarte usor si de timpuriu.
10.05.2017
Timp estimat de citire:
2 minute, 37 secundeObisnuiesti sa alergi pe distante lungi sau sa mergi cu bicicleta? Esti un impatimit al sportului la sala? Chiar daca aceste activitati nu iti dau palpitatii, nu este suficient sa spui ca ai o inima sanatoasa. Chiar si sportivii de performanta, care fac in mod sistematic efort fizic, efectueaza periodic testul electrocardiografic la efort (ECG de efort). Despre ce este si cum se face acest test am aflat de la dr. Mihaela Crisan, medic primar cardiolog, competenta in ecocardiografie, la Spitalul Angiomedica.
15 minute de efort asistat
Testul ECG de efort presupune mersul pe banda sau pe bicicleta. Practic, faci efort asistat si controlat, iar la sfarsit vezi cat de sanatoasa este inima ta din punct de vedere al coronarelor (vasele de la inima). Pe durata efortului are loc inregistrarea electrocardiogramei si a tensiunii arteriale. Se urmareste traseul ECG in timpul efortului, la fiecare 2 minute se cresc viteza si panta sau rezistenta la pedale in cazul bicicletei, efortul fizic devenind tot mai mare, in functie de protocolul ales pentru testul de efort, explica dr. Crisan. Pacientul are pe piept un set de 10 electrozi care preiau impulsurile electrice transmise de muschiul inimii si este asistat de medic si personalul auxiliar care sunt gata sa faca fata eventualelor complicatii.
Cei care apeleaza la acest test trebuie sa stie ca in timpul exercitiului fizic s-ar putea sa apara dureri in piept, crampe musculare, sa se simta ametiti, obositi, sa li se usuce gura si sa transpire, sa respire cu greutate, sa le creasca tensiunea sau pulsul, semnaleaza dr. Mihaela Crisan.
Vezi cat de sanatoasa e inima ta
Testul de efort poate sa identifice aritmii (atunci cand inima bate prea tare, prea lent sau neregulat) sau ischemie (atunci cand ECG identifica o parte a inimii care nu are suficient de mult sange).
Un caz special in care acest test este foarte important este cel al persoanelor care sufera de cardiopatie ischemica. Asta pentru ca anumite particularitati ale functionarii inimii (alimentarea inimii cu sange) pot fi puse in evidenta doar la efort fizic sustinut sau la stres, in timp ce o electrocardiograma de repaus (cand pacientul este intins pe spate sau nu are simptome) nu poate evidentia aceasta problema.
Sfatul specialistului
Dr. Mihaela Crisan spune ca testul de efort este recomandat in urmatoarele situatii:
- pentru depistarea tulburarilor de ritm ale inimii care apar la efort si stabilirea tratamentului corect;
- pentru depistarea precoce a bolii ischemice la pacienti cu factori de risc, chiar daca nu au simptome: supraponderali si obezi, diabetici, fumatori, hipertensivi, cu grasimi crescute in sange, istoric familial de boala coronariana ischemica;
- dupa un infarct miocardic pentru a vedea prognosticul pacientului si toleranta la efort (la cateva zile, saptamani de la infarct) si pentru stabilirea tratamentului corespunzator;
- in cazul persoanelor de sanatatea carora depinde viata altor persoane: soferi profesionisti, piloti sau celor care au meserii ce presupun efort sustinut;
Marilena I.
Aceste 4 obiceiuri pot crește cu până la 5 ani speranța de viață!
21.05.2024