31.07.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 46 secundeÎnchipuie-ți că stai în picioare pe o placă lungă și lată, asemănătoare celei de surf, pe luciul unei ape și vâslești din această poziție cu ajutorul unei padele cu singură pală. Ți se taie respirația, nu-i așa? Ei bine, despre asta este, pe scurt, Stand Up Paddle, un sport care „face valuri” printre iubitorii de sporturi nautice și nu numai.
Stand Up Paddle (sau SUP pentru inițiați) este unul dintre cele mai în vogă sporturi acvatice la ora actuală. După ce a câștigat adepți în rândurile vedetelor – supermodelul Gisele Bündchen se numără printre ele, acum a devenit o super atracție pentru publicul larg. Din ce în ce mai multe persoane care vor să-și îmbunătățească starea emoțională și condiția fizică își îndreaptă atenția către el.
Câteva repere istorice
Deși pare ceva noi, de fapt nu e. Stand Up Paddle este strămoșul surfingului modern. În trecut, polinezienii obișnuiau să folosească o placă de 3 până la 4,5 metri, tăiată dintr-un trunchi de copac, pentru a ajunge de pe o insulă pe alta, ajutându-se de o padelă. Paddleboarding-ul a fost în atenția lumii pentru prima dată în anii ’40 de către un campion hawaian la înot și prietenii acestuia, primii așa-ziși beach boys.
În anii șaizeci, aceiași neo-surferi l-au practiat pe plaja Waikiki pentru a face poze cu turiștii care au venit să facă surf. Aflat mulți ani în umbra surfing-ului, Stand Up Paddle a revenit în prim-plan de-abia în 2004, în Hawaii. De atunci, vedetele și modelele americane au popularizat această activitate de vară care poate fi practicată peste tot, inclusiv la noi în țară. Aflăm mai multe despre acest sport de la Marian Baban, maestru emerit al sportului, multiplu medaliat la campionatele mondiale de kaiac-canoe.
Slab sau Gras: Se vorbește tot mai des și cu foarte mult entuziasm despre Stand Up Paddle. Ce e atât de fascinant la acest sport?
Marian Baban: Simplu fapt că stai în picioare pe apă îți dă o senzație specială. Te simți de parcă ai stăpâni totul în jurul tău.
Care sunt principalele sale avantaje față de alte forme de activitate fizică?
Principalul avantaj al acestui sport este că poate fi practicat exclusiv în aer liber, pe lacuri, râuri, mări și oceane, lucru care, pe lângă satisfacția exercițiului fizic, îți oferă și o strânsă legătură cu mediul natural înconjurător.
Ce grupe de mușchi lucrează cel mai intens?
Este o activitate fizică aerobă, în care îți folosești îndeosebi partea superioară a corpului, brațe, umeri, piept, spate și abdomen. Foarte solicitat este și simțul echilibrului, iar odată cu el și picioarele care te mențin în poziția corectă de vâslit. Față de celelalte sporturi aerobe outdoor, în care, în general, sunt solicitate doar anumite grupe musculare, Stand Up Paddle este un sport complet din acest punct de vedere.
Câte calorii se pot arde cu aproximație într-o oră de Stand Up Paddle?
Depinde cât de intens îl practici în această oră. De altfel, Stand up Paddle este foarte serios luat în calcul pentru introducerea la Jocurile Olimpice viitoare. Așadar, unii sportivi îl practica la un nivel foarte ridicat. Sunt curse de viteză, de anduranță și mixte, combinate cu exerciții de manevrabilitate. În medie, aș zice că într-o oră poți consuma între 600 și 1000 de calorii, dar repet, depinde foarte mult ce faci în această oră.
Unde și în cât timp poți învăța să stai pe placă? E nevoie de o pregătire prealabilă?
Deși la prima vedere pare dificil, împreună cu antrenorul potrivit, poți învăța să stai pe placă foarte repede. Chiar de la prima încercare! Nu este nevoie de niciun fel de pregătire specială. Unul dintre locurile unde poți învăța Stand Up Paddle este clubul nostru din Parcul IOR, din București. Organizăm și tabere de inițiere și antrenament pe lacul Vidraru, un loc cu peisaje de poveste.
Cine îl poate practica? Există limite de vârstă sau de greutate corporală?
Nu există limite de vârsta sau greutate. Sunt mai multe tipuri de plăci care fac posibil acest lucru. Există plăci rigide și gonflabile de diferite mărimi care se adresează practicanților din toate categoriile de greutate.
Ora cea mai potrivită pentru a face mișcare
18.09.2023