Stiai ca ingrasarea iti afecteaza personalitatea?
Atunci cand ne ingrasam, nu doar corpul sufera schimbari, ci si personalitatea se adapteaza noii situatii. Un studiu american recent de la Colegiul de Medicina din Florida arata ca greutatea corporala poate apasa atat de tare asupra starii emotionale, incat poate sa transforme modul in care ne comportam cu cei din jur, dar si cu noi insine.
17.06.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 39 secundeChiar daca traim intr-o lume in care femeile cu rotunjimi pot sa defileze pe podiumuri sau sa fie admirate in pictoriale de moda, standardele pe care ni le impunem noua insine sunt mai dure decat cele venite din exterior – de aici si impactul psihologic intens, ce iti poate schimba complet personalitatea.
Studiul american scoate la iveala un paradox cu care se confrunta persoanele devenite supraponderale: chiar daca sunt mai constienti cu privire la propriile alegeri, devin mult mai slabi in fata tentatiilor. Intr-un fel sau altul, stii ca iti faci rau daca mananci multe dulciuri sau o pizza intreaga, dar pe de alta parte iti este greu sa te abtii. Te regasesti si tu in acest tipar, nu-i asa?
„In general, evit tentatiile, in afara de cele carora nu le pot rezista.” Mae West
Anumite trasaturi te predispun la ingrasare
Cercetatorii ce au realizat studiul mentionat inainte au analizat trasaturile de personalitate si greutatea corporala a peste 1.900 de persoane, la interval de aproape un deceniu. La inceputul studiului, participantii aveau varste cuprinse intre 45 si 59 de ani. Oamenii de stiinta banuiau deja ca personalitatea contribuie la acumularea kilogramelor in plus, insa nu stiau daca raportul poate fi si invers.
Spre exemplu, cercetatorii stiau de la inceputul studiului ca persoanele care vor sa le faca pe plac tuturor mananca mai mult in situatii sociale (la petreceri sau atunci cand ies in oras), ca oamenii constiinciosi au o rutina stabilita de antrenament sau ca persoanele cu personalitate de tip A (competitivi, nerabdatori, ambitiosi) pot avea un risc mai mare de ingrasare, dar si de a suferi de boli cardiovasculare. Iata ce au descoperit insa dupa aproape zece ani!
Vointa mai slaba, tentatii mai puternice
De-a lungul unui deceniu, persoanele care s-au ingrasat cu mai mult de 10% din greutatea lor corporala au devenit mai impulsivi si mult mai predispusi la a ceda tentatiilor, spre deosebire de cei a caror greutate a ramas stabila. In acelasi timp, surplusul de kilograme a fost asociat cu o constientizare sporita a deciziilor luate.
Cercetatorii sustin ca una dintre explicatiile pentru care persoanele devenite supraponderale sunt mult mai constiente cu privire la propriile actiuni sunt comentariile negative pe care ceilalti le fac la adresa lor. Dar, chiar si asa, tot le este greu sa se tina departe de tentatii, cu toate ca sunt constienti de alegerile lor – iar acest fenomen se poate transforma cu usurinta intr-un cerc vicios, sustin oamenii de stiinta.
Incapacitatea de a-ti controla poftele alimentare sustine acest cerc vicios care slabeste „muschiul” autocontrolului, asa cum il numesc cercetatorii americani in publicatia Psychological Science. Daca azi cedezi unei tentatii, maine vei fi cu atat mai slab in fata aceleiasi tentatii, iar persoanele care se ingrasa intr-o anumita perioada au un risc mai mare de a acumula si mai multe kilograme, din cauza schimbarilor de personalitate, arata autorii studiului.
Raluca Baciu
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024