Știi că există alimente care scad creatinina și ureea? Iată-le!
Alimentația joacă un rol important în gestionarea multor probleme de sănătate, iar printre acestea se numără și nivelul crescut de creatinină și uree în sânge. Există o serie de alimente care scad creatinina și ureea și reduc astfel riscurile asociate cu un nivel crescut al acestor substanțe reziduale în sânge, care în mod normal sunt eliminate prin urină.
28.10.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 57 secundeConsumul de alimente care scad creatinina și ureea nu rezolvă decât parțial problema, întrucât acționează preponderent asupra efectului acesteia și mai puțin asupra cauzelor. Cel mai adesea, acestea sunt de natură renală și necesită un tratament mai complex, iar în acest context consumul de alimente care scad creatinina și ureea are un rol adjuvant, contribuind la prevenirea unor complicații.
In rândurile ce urmează vei găsi o listă cu alimentele care scad creatinina și ureea, precum și efectele benefice pe care le are consumul acestora.
Când e recomandat să consumi alimente care scad creatinina și ureea
Creatinina și ureea sunt două substanțe reziduale rezultate în urma metabolismului proteinelor, prima fiind produsul proceselor metabolice de la nivelul mușchilor, iar cea de-a doua rezultând în urma proceselor de aceeași natură din stomac și intestine. Ambele ajung în sânge, pentru ca apoi să fie filtrate în rinichi și eliminate prin urină. Un nivel crescut al creatininei și ureei indică anumite probleme la nivelul rinichilor, care nu mai pot filtra și elimina eficient aceste substanțe.
Nivelul crescut de creatinină și uree se determină prin analize de sânge, în funcție de anumite valori de referință. Astfel, în cazul bărbaților se poate vorbi de o creatinină crescută dacă nivelul său depășește 1,2 miligrame pe decilitru (mg/dl) de sânge iar în cazul femeilor 1,1 mg/dl. În privința ureei, se consideră un nivel crescut dacă valorilor pășesc 43 mg/dl în cazul persoanelor între 18 și 60 de ani și 49 mg/dl în cazul persoanelor peste 60 de ani.
Dacă analizele indică astfel de valori ridicate se poate trece pe un regim bazat pe alimente care scad creatinina și ureea, desigur, în funcție și de recomandările medicului.
De ce e benefic consumul de alimente care scad creatinina și ureea
În primul rând, o dietă bazată pe alimente care scad creatinina și ureea are rolul de a proteja rinichii, în condițiile în care analizele indică o problemă la nivelul acestora manifestată prin nivelul crescut al celor două substanțe reziduale. Se impune o reducere a acestora pentru a se evita suprasolicitarea rinichilor, care deja nu funcționează la capacitate optimă. Astfel se reduce riscul agravării problemelor renale, iar dieta cu alimente care scad creatinina și ureea crește șansele de reușită ale tratamentului.
De asemenea, un astfel de regim este recomandat și pentru a preveni complicațiile de altă natură care pot surveni pe fondul unui nivel tot mai crescut de creatinină și uree în sânge. În astfel de situații, pacienții cu valori crescute se pot confrunta cu stări de oboseală și slăbiciune, pierderea apetitului, grețuri și vărsături, dureri articulare și apariția de edeme la nivelul mâinilor și gleznelor. Poate apărea și hipertensiunea arterială care la rândul său cauzează o serie de alte probleme cardiovasculare, scade producția de globule roșii ceea ce duce la apariția anemiei și ulterior la oxigenarea insuficientă a organelor și țesuturilor. Toate acestea, pe fondul acumulării de toxine în organism, astfel că se poate spune despre consumul de alimente care scad creatinina și ureea că are un rol detoxifiant, reducând aportul proteine care generează aceste substanțe reziduale.
Ce conține lista cu alimente care scad creatinina și ureea
Regimul bazat pe alimente care scad creatinina și ureea are ca scop reducerea aportului de proteine de origine animală, care constituie una din sursele principale pentru cele două substanțe reziduale și limitarea consumului de sare, care crește nivelul de creatinină și poate agrava problemele renale deja existente. În schimb, alimentele care scad creatinina și ureea conțin proteine vegetale și fibre – elemente nutritive cu efecte benefice pentru rinichi. Iată care sunt principalele categorii de alimente care scad creatinina și ureea:
Fructele și legumele
Sunt alimente bogate în fibre solubile și insolubile care îmbucățesc digestia și astfel ajută organismul să elimine o cantitate mai mare de toxine prin materiile fecale, reducând sarcina renală. De asemenea, conțin vitamine și minerale care susțin în mod direct sau indirect funcțiile renale, având și efect antioxidant care protejează rinichii împotriva stresului oxidativ exercitat de radicalii liberi.
Nu în ultimul rând, multe fructe și legume au efet diuretic prin care stimulează producția de urină, implicit eliminarea creatininei și ureei. Cele mai bune exemple din această categorie sunt citricele, cireșele, bananele, merele, pepenele, castraveții și căpșunele.
Cerealele integrale
Și cerealele integrale sunt considerate alimente care scad creatinina și ureea datorită conținutului mare de fibre, dar și faptului că previn fluctuațiile mari ale glicemiei, care pot avea la rândul lor un efect negativ asupra rinichilor și funcției renale. Cerealele integrale conțin carbohidrați complecși, care necesită o perioadă mai lungă pentru a fi absorbiși în sânge, eliberând astfel treptat glucoză, pe măsură ce aceasta este folosită de celule pentru a fi transformată în energie. Astfel se evită fluctuațiile mari ale nivelului de glucoză din sânge, care sunt cauzate de consumul de carbohidrați simpli din cereale rafinate și dulciuri.
Leguminoasele
Leguminoasele sunt o sursă importantă de proteine vegetale ce pot suplini cu succes proteinele din carne și alte produse de origine animală. E drept că acestea reprezintă principala sursă naturală de proteine, însă conțin în cantități mari purine, prin descompunerea cărora în organism rezultă ureea și acidul uric. De aceea carnea, în special cea roșie, este exclusă din acest regim, iar pentru menținerea unui aport optim de proteine se recomandă leguminoase precum fasolea, mazărea, năutul, sau soia.
Nucile și semințele
Pe lângă faptul că și ele la rândul lor conțin fibre, nucile și semințele sunt o sursă valoroasă de grăsimi nesaturate care au efect inflamator și ajută la controlul tensiunii arteriale prin reducerea nivelului de colesterol. Prin aceste efecte, grăsimile sănătoase din nuci și semințe susțin și funcțiile renale, întrucât procesul inflamator și hipertensiunea arterială pot avea efecte negative și asupra rinichilor.
În funcție de valorile de creatinină și uree indicate de analize și mai ales în funcție de recomandările medicului, în dietă mai pot fi incluse în cantități moderate ouă, lactate degresate, carne slabă și pește. De asemenea, foarte importantă este și hidratarea, iar în acest scop se recomandă consumul de ceaiuri cu efect diuretic, sucuri naturale fără zahăr adăugat, apă plată sau minerală. Este permis și consumul de cafea, însă în cantități moderate și doar dacă nu există alte contraindicații.
Suferi de gută? Iată un regim pe care să-l urmezi
17.07.2024