Știi câte beneficii se ascund în năut?
Dacă vrei să reduci consumul de carne, să dai câteva kilograme jos sau pur și simplu să-ți îmbunătățești starea de sănătate, include în meniu năutul. Este o sursă grozavă de proteine, fibre, vitamine, minerale și alte substanțe prețioase care te vor ajuta să-ți duci ușor planurile la îndeplinire.
10.10.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 27 secundeAflă care sunt principalele avantaje ale consumului de năut și cum poți integra năutul în dietă!
Numit și fasole garbanzo, năutul este unul dintre cele mai vechi alimente, care au însoțit omenirea încă din zorii primelor civilizații. Se crede că a fost consumat prima dată acum 7.000 de ani în zona Orientului Mijlociu, de unde s-a răspândit apoi pe întreg mapamondul. Nici nu e de mirare, având în vedere gustul său delicios, cu o ușoară tentă de nucă, și textură untoasă, care cucerește și cele mai pretențioase papile gustative.
Năut – calități nutritive
O cană de năut fiert conține 269 de calorii, 45 de grame de carbohidrați, 15 grame de proteine, 13 de grame de fibre, 4 grame de grăsimi și 0 grame colesterol. O porție de o cană de năut oferă 69% din necesarul zilnic de fier, 57% din cel de magneziu, 55% din cel de vitamina B, 50% din cel de potasiu și 21% din cel de calciu. În plus, în năut mai găsim vitaminele A, K, acid folic, fosfor, zinc, sodiu, cupru, mangan, seleniu, colină, quercitină, kemferol și miricetina și alți compuși greu de pronunțat, dar cu puteri antioxidante extraordinare.
Alte motive să-l pui în farfurie
Cu o colecție impresionantă de substanțe folositoare în compoziție, năutul aduce o suită de beneficii sănătății.
Năutul scade riscul de boli cardiovasculare: consumul frecvent al acestei leguminoase contribuie la reglarea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol și trigliceride, protejând inima și vasele de sânge.
Năutul intervine favorabil în cazul diabetului: studiile efectuate în Statele Unite arată că năutul previne creșterea rapidă a nivelului de zahăr în sânge imediat după masă.
Consumul de năut combate osteoporoza: efectul benefic se datorează acțiunii sinergice dintre calciu, fosfor, magneziu, mangan, zinc și vitamina K – toate elemente importante pentru structura și rezistența oaselor.
Consumul de năut ține la distanță cancerul: năutul este o sursă excelentă de seleniu, un mineral rar prezent în alte fructe și legume, care joacă un rol esențial în funcția enzimelor hepatice implicate în eliminarea unor compuși cancerigeni din organism. Totodată, seleniul previne inflamația și reduce ritmul de creștere tumorală.
Îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare: magneziul și vitamina B6 este un tandem consacrat pentru efectele pozitive în caz de stări de stres, apatie, tulburări de memorie și dificultăți de concentrare. Pe lângă aceste două substanțe, năutul mai furnizează însă și cantități semnificative de colină (B7), o altă substanță necesară activității cerebrale. De fapt, este una din puținele vitamine care trec în lichidul cefalorahidian, fiind implicată în metabolismul chimic al creierului.
Stimulează tranzitul intestinal: 65-75% din conținutul de fibre din năut sunt insolubile, iar acest tip de fibre rămân nedigerate până când ajung în colon, ultimul segment al intestinului gros.
Te ajută să slăbești: conținutul ridicat de fibre, proteine și indicele glicemic scăzut recomandă năutul ca aliat împotriva kilogramelor în plus. Există dovezi incontestabile că introducerea acestei leguminoase în planul alimentar dă rezultate satisfăcătoare. Și asta deoarece consumul de năut contribuie la menținerea senzației de sățietate timp îndelungat; de asemenea, năutul ține sub controla apetitul.
Cum să consumi năutul?
Rețetele de humus și chifteluțele falafel sunt de departe cele mai cunoscute și apreciate feluri de mâncare din năut. Modalitățile de a-l include în alimentație nu se opresc aici. Poți adăuga năutul în salate, în supă de legume sau în diverse sosuri cremoase.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024