Stii la ce pericole te expui cand achizitionezi produsele pentru Sarbatori? Afla cum sa le eviti!
Este cea mai frumoasa, dar si cea mai agitata si aglomerata perioada a anului, in care luam la propriu cu asalt magazinele in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi, dar si a produselor alimentare necesare prepararii bunatatilor pe care le vom pune pe masa de Craciun. In tot acest iures, mai mult ca alta data, e important sa fim cu ochii in patru, ca sa facem cele mai bune alegeri si sa tinem la distanta problemele de sanatate.
23.12.2015
Timp estimat de citire:
3 minute, 50 secundeSunt foarte multe oferte atragatoare in aceasta perioada si suntem tentati sa punem in cosurile de cumparaturi produse alimentare mai mult sau mai putin proaspete sau echilibrate din punct de vedere nutritional. Ambalajele frumoase ne fura ochii, preturile taiate ne ademenesc si, astfel, ajungem acasa cu bugetul depasit si cu plase pline de produse de care fie nu aveam nevoie, fie sunt de o calitate indoielnica. E un comportament care confirma realitatea statisticilor care spun ca romanii arunca in fiecare an peste cinci milioane de tone de alimente, iar un sfert dintre acestea nici macar nu sunt scoase din ambalaje.
Fii un consumator informat!
Pentru a evita risipa, dar si imbolnavirile – un recent raport al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara arata ca numarul infectiilor alimentare in tarile UE este in crestere, Sorin Mierlea, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor, ne indeamna sa fim mai atenti la ceea ce punem in cosurile de cumparaturi. In primul rand, el ne sfatuieste sa nu intram in magazine fara o lista a celor necesare facuta in avans. Apoi, ne reaminteste ca e important sa citim bine eticheta produselor preambalate si sa avem in vedere ca:
- Eticheta trebuie sa fie scrisa in limba romana
- Termenul de valabilitate trebuie sa fie vizibil
- Ingredientele sunt trecute in ordine descrescatoare cantitatilor folosite in componenta produsului.
„De asemenea, nu uitati sa cereti intotdeauna bonul fiscal, pentru ca doar asa va puteti asigura de calitatea produsului si aveti instrumentul necesar in caz ca va fi nevoie sa faceti o reclamatie”, atentioneaza Sorin Mierlea.
Aplicatia care descifreaza eticheta
In cazul in care ai nelamuriri in ceea ce priveste ingredientele unui produs, poti folosi aplicatia InfoCons – coduri de bare. Esta gratuita si e disponibila pe telefoanele cu sisteme de operare Android, iOS si Windows Phone. Cu ajutorul acesteia poti scana codul de bare al unui produs si primesti direct pe telefon informatiile de pe eticheta. De asemenea, poti verifica aditivii alimentari din continutul produsului si poti verifica situatia acestuia in comparatie cu alte produse de acelasi tip.
Ordoneaza corect cumparaturile
Ca sa duci in siguranta produsele acasa, e important sa acorzi atentie si modului in care pui in cos cumparaturile. Astfel, mai intai asaza produsele non-alimentare, apoi produsele de bacanie, conserve, bauturi. Dupa aceea, pune imediat produsele congelate si inghetate in plase izotermice. In lipsa, grupeaza toate produsele de acest tip intr-o plasa sau o cutie. In final, pune produsele refrigerate (carne, pui, anumite mezeluri, produsele din lapte, alte produse proaspete), care trebuie, de asemenea, depozitate intr-o plasa izotermica.
Nu intrerupe lantul frigului
„E obligatoriu sa mergem direct acasa dupa ce terminam de facut cumparaturile. Intreruperea lantului frigului poate provoca boli, precum cea cauzata de listeria monocytogenes, maladie rara, dar grava, in special pentru persoanele cu sistemul imunitar scazut, cum sunt femeile insarcinate, cele care alapteaza, persoanele in varsta sau cele sensibile”, puncteaza presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor.
Frigiderul este un factor important in lantul frigului. E bine sa aven un termometru care sa permita reperarea zonei reci. Aceasta trebuie sa fie la 4 grade Celsius maximum. Daca nu se intampla acest lucru, trebuie sa reglam termostatul. In zona rece este recomandat sa plasam produsele foarte perisabile. Intr-un frigider temperatura este rar uniforma. Zona cea mai rece este situata in partea de sus a frigiderului, insa fiecare model are particularitatile sale.
In partea in care temperatura este intre 4 si 6 grade Celsius, pot fi plasate, de exemplu:
– produsele preparate in casa
– legumele si fructele crude
– carnea si pestele gatite
– iaurturi si branzeturi
In partea cea mai rece, unde temperatura este intre 0 si 4 grade Celsius, pot fi depozitate:
– carnea
– mezelurile gatite si de gatit
– produsele din pui
– cremele
– deserturile pe baza de lapte
– produsele in curs de decongelare
– branzeturile reci
– laptele crud
– sucurile de fructe
– salatele ambalate
– mancarurile gatite (sortimentele cu sosuri, patiseria)
Pe usa pot fi tinute ouale, untul, laptele, sucurile de fructe bine inchise.
NU UITA
Indiferent de tipul produsului, din momentul in care ambalajul a fost deschis, data limita de consum se scurteaza. Produsul trebuie, prin urmare, consumat cat mai rapid.
Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre statine
19.12.2024