Stil de viata sanatos la 40 +
Am auzit adeseori oameni spunând că cel mai bine s-au simțit în pielea lor după 40 de ani. Dar o spun numai în cadru privat, ca și cum ar fi ceva ciudat sau rușinos. Alții, din contră, ajung să privească cu teamă calendarul, în așteptarea schimbării de „prefix”. Și asta este adevărat îndeosebi în cazul doamnelor. Ele adesea își ascund vârsta de teama unor observații răutăcioase determinate de prejudecățile de mult înrădăcinate referitoare la îmbătrânire. Însă, oricum ai privi aceste lucruri, un fapt rămâne clar: timpul trece. Stă însă în puterea noastră să avansăm în viață frumos.
06.05.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 21 secundeDar mai întâi, niște fapte. Fără a exista un moment zero al începutului uzurii, trebuie să știi că ființa umană se comportă ca o „mașinărie”. Aceasta, în timp, începe să capete semne de „uzură”. Exact ca și în cazul unui automobil. Dacă este bine îngrijit, acest lucru se întâmplă foarte târziu iar semnele sunt discrete.
Semnele îmbătrânirii…
După vârsta de 40 de ani, metabolismul are tendința de a se încetini, lucru care se referă inclusiv la metabolismul bazal! Hormonii feminini se pregătesc, mai încet sau mai repede, în funcție de bagajul genetic al fiecăreia, pentru intrarea la menopauză. Mai mult, musculatura care părea bine reliefată (deși, între noi fiind vorba, nu ai mai fost la sală de o perioadă lungă de timp!) are acum tendința de a se atrofia sau, și mai rău, de a se „lăsa”. Cu cât te apropii de 40, cu atât se „vad“ mai rapid consecințele unor mese doar ceva mai îmbelșugate. Ești o fană a bucătăriei italienești și adori pastele și pizza?! Parcă ieri puteai mânca un castron întreg de spaghete sau o pizza de 32 de centimetri și cântarul nu avea nimic de comentat… Acum, din păcate, are. Însă nu este nici pe departe un motiv de îngrijorare. Este doar momentul de a-ți adapta obiceiurile la ritmul firesc în care evoluează corpul tău.
Mai multă atenție la regimul alimentar
Acesta nu trebuie schimbat drastic de pe-o zi pe alta. Însă trebuie să ai în obiectiv păstrarea greutății în limite normale. Acest lucru poate fi oarecum dificil dacă ești o persoană cu un apetit mai dezvoltat sau pur și simplu pofticioasă. Dacă „ieri” rămâneai suplă cu 1800 de kilocalorii pe zi, „astăzi” trebuie să scazi poate și până la 1400. Cântarul este cel care îți va spune când trebuie să te oprești din mâncat. Și să fie clar: nu doar motive care țin de estetică mă determină să dau aceste sfaturi, chiar dacă și ele sunt importante. Este vorba și de motive medicale: supraponderalitatea sau obezitatea sunt cauze majore ale bolilor cronice, ce se manifestă pregnant la adulții din zilele noastre. Dar pentru a nu cădea pradă unor carențe nutriționale, adesea asociate cu restricțiile calorice, este obligatoriu ca pe masa ta să fie numai alimente cu densitate energetică mică și valoare nutritivă ridicată. Deci, produse cu multe proteine, antioxidanți, fibre, vitamine și elemente minerale, dar cu puține zaharuri și grăsimi nesănătoase. Salatele trebuie să fie nelipsite, fructele să devină desertul preferat, micul dejun, obligatoriu și până acum, nu trebuie omis în nicio zi.
Chiar dacă nu ești o mare amatoare de produse lactate, trebuie să înveți că nicio zi nu trebuie să treacă fără lapte, brânză, iaurt, sana etc… Numai în felul acesta poți să te opui osteoporozei care îți amenință oasele și, implicit, calitatea vieții la vârsta a treia!
Nu uita să reduci sarea, consumul de alcool și renunță odată pentru totdeauna la fumat! Dacă nu ești sigură că alimentația ta este suficient de sănătoasă, optează să iei unele suplimente alimentare, dar numai la îndrumarea unui nutriționist sau a medicului de familie!
Mișcare adaptată nevoilor tale
Simultan cu modificările treptate de comportament alimentar, trebuie să te gândești la mișcare. Știu, am devenit de-a dreptul plictisitoare cu aceste îndemnuri… Nu vrei însă ca la 55 de ani să arăți grozav și să te simți excelent în pielea ta?! Nu este vorba doar de „look”, dar și de funcționarea inimii, de evitarea varicelor, de scăderea grăsimilor în sânge, de menținerea articulațiilor în stare de funcționare… Este un lucru realizabil. Pune la punct un program zilnic în care să alternezi exercițiile aerobice (utile mai ales pentru inimă și pentru a da jos din țesutul adipos) cu cele de rezistență (care îți mențin mușchii în formă și îți vor „da voie” să mănânci mai mult). Numeroase studii au arătat importanța celor două tipuri de exerciții în menținerea sănătății fizice și mentale la seniori, deci trebuie să începi încă de pe acum să îți pregătești o bătrânețe sănătoasă și activă.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024