Stilul de viata sanatos sporeste sansele de a concepe un copil
1 din 6 cupluri din Romania se confrunta cu probleme de infertilitate. Slab sau Gras a stat de vorba cu Dr. George Vasilescu de la Columna Medical Center, medic primar ginecolog, specialist infertilitate de cuplu, si a aflat care sunt cele mai importante sfaturi pentru un stil de viata sanatos ce trebuie respectate de un cuplu care isi doreste copii.
24.09.2014
Timp estimat de citire:
4 minute, 3 secundeSlab sau Gras: Care sunt alimentele care influenteaza favorabil fertilitatea?
Dr. George Vasilescu: Fertilitatea cuplului este un domeniu complex, cu implicatii medicale, emotionale, psihologice, dar si de stil de viata. Alimentatia in perioada de pregatire pentru sarcina reprezinta o provocare pentru viitorii parinti. Nutritionisti de renume au studiat impactul alimentatiei asupra fertilitatii, ajungand la concluzia ca unele alimente au un rol favorabil. Astfel, legumele proaspete, fructele proaspete, ambele consumate ca atare sau sub forma lichida, alimentele bogate in acizi grasi esentiali, nucile, semintele, fasolea rosie boabe, broccoli, conopida, nu ar trebui sa lipseasca din meniul unei viitoare mamici. Desigur, acelasi stil de alimentatie se recomanda si pentru partenerul masculin, fertilitatea implicand ambele persoane.
Slab sau Gras: Ce legatura exista intre fertilitate si kilogramele in plus?
Dr. George Vasilescu: Surplusul de greutate modifica negativ metabolismele cum ar fi cel lipidic si glucidic. Influenta acestor modificari se rasfrange asupra calitatii ovocitelor si a endometrului, doua componente cu rol esential in fertilitatea feminina. Doamnele cu surplus de greutate ovuleaza mai greu sau chiar deloc, iar calitatea gametilor este mai redusa. S-a constatat ca o reducere a greutatii corporale in exces se insoteste de ovulatii calitativ superioare si de cresterea sanselor de conceptie. La partenerul masculin, cresterea in greutate peste limitele fiziologice poate afecta calitatea spermei.
Slab sau Gras: Exista alimente de care este indicat sa ne ferim cand dorim sa concepem un copil?
Dr. Geoge Vasilescu: Da, sunt alimente care ar trebui evitate pe perioada de pregatire pentru o sarcina. Zaharul, indulcitorii artificiali, prajiturile, bomboanele, ciocolata, bauturile carbogazoase si mai ales cele dulci, alimentele modificate genetic, ar trebui evitate. Exista inca controverse privind cafeaua, compromisul fiind ca o portie mica dimineata nu ar fi nociva. Oricum consumul de cafea va trebui oprit in momentul in care se diagnosticheaza o sarcina. Alte alimente pe care viitoarea mamica ar trebui sa le evite sunt : preparatele congelate, produsele de patiserie, margarina, cartofii prajiti, chips-urile, pizza, supele instant, pastele, sosurile si rantasurile.
Slab sau Gras: Exista vreo legatura intre consumul de alcool si fertilitate?
Dr. Geoge Vasilescu: Fertilitatea este afectata de consumul de alcool. Chiar dozele mici sunt nocive atat pentru partenerul masculin, cat si pentru partenerul feminin. Sansele de conceptie scad, de asemenea cele de a naste un copil sanatos. Avorturile sunt mai frecvente la consumatoarele de alcool, iar greutatea la nastere mai mica. De asemenea, alcoolul are un efect devastator asupra calitatii spermatozoizilor. Un cuplu trebuie sa urmareasca obtinerea unei sarcini sanatoase, sa aiba o perioada de graviditate fara complicatii, sa aiba o nastere fara afectarea fatului, apoi sa aiba un copil sanatos. Toate aceste deziderate se pot obtine printr-un regim de viata si alimentatie adecvate, fara alcool si tutun, cu principii alimentare naturale, cat mai putin procesate, cu un regim de miscare zilnica, daca se poate intr-un mediu nepoluat.
Slab sau Gras: Ce suplimente nutritive sunt recomandate pentru imbunatatirea sanselor de a avea un copil?
Dr. Geoge Vasilescu: Antioxidantii sunt recomandati tocmai pentru a reduce efectele negative ale poluarii, alimentatiei necorespunzatoare si ale stilului de viata alert. De asemenea, suplimentarea cu calciu si vitamina D este benefica in aceasta perioada. Fitoestrogenii pot fi recomandati pe o perioada scurta, rolul lor fiind de a “curata” organismul de toxinele acumulate la acest nivel (se numesc xenoestrogeni si afecteaza negativ dezvoltarea endometriala si foliculara). Suplimentele de fier nu sunt recomandate decat in cazul unui deficit major. Pentru barbati, suplimentarea cu zinc, seleniu, magneziu, arginina, carnosin si vitamine pe termen scurt poate imbunatati calitatea spermatozoizilor.
Slab sau Gras: Activitatea fizica/sportul imbunatatesc fertilitatea?
Dr. Geoge Vasilescu: Exercitiile fizice imbunatatesc functionalitatea metabolismelor, reduc nivelul hormonilor, stresului si cresc vascularizatia organelor genitale, toate acestea avand un efect pro fertilitate. Exista si exercitii specifice pro fertilitate feminina asociate cu masaj pelvin si presopunctura pe puncte specifice, rolul acestora fiind de crestere a calitatii endometrului, precum si a ovulatiilor. Este interzis sportul de performanta in perioada de pregatire pentru o sarcina, de asemenea sporturile care implica o crestere semnificativa a caldurii locale scrotale (la barbati).
Slab sau Gras: Ce alte sfaturi referitoare la stilul de viata ne puteti oferi pentru imbunatatirea fertilitatii?
Dr. George Vasilescu: Se recomanda un stil de viata relaxat in aceasta perioada; cat mai mult timp liber alaturi de persoana iubita si de prieteni, plimbari in natura, mult romantism. Hobby-urile in aceasta perioada pot avea un efect destresant semnificativ. Terapiile naturale balneare, clima relaxanta, ascultarea muzicii preferate, toate acestea converg catre un rezultat favorabil, in conditiile in care stresul accelereaza semnificativ factorii care se opun obtinerii unei sarcini.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024