Strugurii, superfructele toamnei
Albi, negri sau roze, mai dulci, mai zemosi sau mai parfumati, orice soi de struguri ai alege, vei „culege” numai beneficii. Si asta pentru ca boabele acestor minunate fructe, incepand cu coaja si terminand cu samburii, reprezinta adevarate concentrate de substante folositoare organismului. Si nu, nu ingrasa! Dimpotriva, te pot ajuta sa combati celulita si acumularea de tesut adipos.
08.10.2015
Timp estimat de citire:
2 minute, 52 secundeEnergizanti si fortifianti, strugurii sunt cei mai valorosi aliati in aceasta perioada a anului, cand trebuie sa ne pregatim cum se cuvine pentru confruntarea cu virusurile care-si vor incepe ofensiva imediat ce vremea se va raci. Colectia de vitamine A, B1, B2, B3, B6 si C cresc rezistenta la infectii, marind productia de celule ale sistemului imunitar, numite gamma-delta T, cele care actioneaza primele impotriva agentilor patogeni. Contribuie din plin la acest proces, prin imbunatatirea metabolismului celular, si oligoelemetele: potasiul, fosforul, calciul, magneziul, fierul, zincul, cuprul, manganul si seleniul. Un rol la fel de important in acest sens il au si polifenolii pe care ii contin din abundenta. Vorbim de acei compusi cu puteri antioxidante si nume complicate: antocianine, catechine si epicatechine, care le confera strugurilor aroma si, mai ales, culoarea.
Au grija de aparatul cardiovascular
Strugurii fac parte din lista scurta a alimentelor recomandate de catre cardiologi. Si asta pentru ca numeroase studii le-au pus in evidenta virtutile antiinflamatoare si protectoare fata de pagubele provocate de colesterolul „rau”, LDL. Riscul de boli cardiovasculare, atac cerebral sau infarct miocardic este diminuat substantial si prin faptul ca strugurii favorizeaza reducerea tensiunii arteriale, datorita aportului crescut de potasiu (191 mg/100 g).
Nu pun in pericol silueta
In ciuda ideii larg raspandite, potrivit careia strugurii ar reprezenta o amenintare pentru profilul ponderal, aceste fructe au doar 65-70 de calorii la 100 g. De asemenea, mai trebuie sa stii ca strugurii au un indice glicemic relativ mic, cu o valoare cuprinsa intre 43 si 53, in functie de soi, fapt ce-i recomanda cu incredere in dieta, indiferent daca este una de mentinere sau de slabire. Mai mult, un studiu aparut realizat de cercetatorii de la Universitatea din Florida a demonstrat ca tocotrienolul, o forma nesaturata a vitaminei E din semintele strugurilor, impiedica depozitarea grasimilor, fiind un potential supliment alimentar in lupta cu obezitatea.
Alte motive sa nu-i ocolesti
- Purifica rinichii si sprijina procesul de distrugere si inlaturare pe cale naturala a calculilor renali.
- Trateaza guta, favorizand eliminarea acidului uric, cel care impiedica functionarea normala a articulatiilor. In acest scop, recomandate sunt soiurile cu bobite de culoare verde si galbena.
- Au efect antistres. Fiind o sursa insemnata de fructoza si glucoza (aproximativ 20%) – zaharuri usor de asimilat, strugurii inlesnesc secretia de serotonina, supranumit si „hormonul fericirii”, spulberand astfel tensiunea nervoasa.
- Curata colonul si imbunatatesc digestia. Pentru ca sunt bogati in fosfor, potasiu si, mai ales, in fibre, strugurii contribuie la dizolvarea lipidelor si la eliminarea toxinelor acumulate. Efectul diuretic este mai puternic atunci cand fructele sunt consumate pe stomacul gol.
- Previn cancerul. Un studiu publicat in jurnalul „Cancer Research” sugereaza ca strugurii, ca sursa importanta de resveratrol, inhiba factorul de crestere a celulelor tumorale si previn dezvoltarea cancerului mamar, pancreatic, de colon si de prostata.
- Mentin tineretea. Aplica pulpa din fruct in comprese pe zonele ridate si preseaza usor timp de 30-40 de minute. Proprietatile antioxidante ale polifenolilor si acizilor grasi polisaturati, pe de-o parte, vor combate crearea de radicali liberi − vinovati de aparitia ridurilor si imbatranirea pielii, iar, pe de alta parte, vor regenera fibrele de elastina si colagen, netezind si reparand pielea.
Natalia Talmacec
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024