Studiu amplu: consumul de cafea poate crește speranța de viață
Foarte mulți dintre noi savurăm o cană de cafea (sau patru) pentru a speria somnul de dimineață sau a ne mai energiza în timpul zilei. Ei bine, cercetările recente vin cu vești mai mult decât îmbucurătoare. Potrivit acestora, licoarea neagră aduce numeroase alte beneficii, printre care și șansa de a ne bucura de o sănătatea mai bună și de a trăi mai mult.
09.12.2024
Timp estimat de citire:
3 minute, 35 secundeAsociat de multe ori cu dependențele, consumul de cafea a mobilizat de-a lungul timpului destui contestatari. Aproape că te simți în culpă în zilele în care bei mai mult de una-două căni. Iată că lucrurile nu stau deloc așa, iar dovezile care susțin acest lucru sunt cât se poate de consistente.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Coimbra, Portugalia, a pus cap la cap datele din 85 de studii anterioare care au implicat participanți din Europa, America de Nord și America de Sud, Australia și Asia, cu scopul de a evalua relația dintre consumul de cafea, rata mortalității și indicatorii de sănătate.
„Recomandările clinice tradiționale au ignorat uneori rolul cafelei în îmbătrânirea sănătoasă. Cercetarea noastră subliniază rolul pe care consumul regulat și moderat de cafea îl poate juca în combaterea mecanismelor biologice care încetinesc sau cedează pe măsură ce îmbătrânim, declanșând o serie de potențiale probleme de sănătate și comorbidități”, spune medicul neurolog Rodrigo Cunha de la Universitatea din Coimbra.
Aproape 2 ani de viață în plus
Având în vedere numărul mare de studii incluse, există mai mulți factori variabili, care pot influența rezultatele. Vorbim aici de tipurile de cafea consumate, demografia participanților și durata studiilor. În plus, beneficiile pot varia de la individ la individ și este foarte probabil ca acestea să nu se datorează exclusiv cafelei.
Cu toate acestea, legătura dintre consumul de cafea și îmbunătățirea sănătății este una notabilă, iar amploarea cercetării – o validează. Faptul că lucrarea are la bază sute de mii de voluntari implicați în total reprezintă un punct forte considerabil, suficient cât să permită o concluzie pertinentă.
Printre indicatorii stării de sănătate pe care oamenii de știință i-au antalizat se numără markerii biologici care arată nivelul inflamației în organism, precum și eficiența metabolismului. Totodată, pentru a izola mai bine efectele consumului de cafea, au fost luați în considerare și factori precum fumatul și consumul de alcool.
În final, cerectătorii au observat o asociere clară între consumul regulat de cafea și conservarea funcțiilor musculare, cardiovasculare, cerebrale și ale sistemului imunitar. De asemenea, obiceiul consumului de cafea s-a dovedit a fi invers proporțional cu incidența celor mai frecvente boli care afectează persoanele în vârstă, precum bolile cardiovasculare și respiratorii, accidentul vascular cerebral, unele tipuri de cancer, diabetul, demența, depresia majoră sau fragilitatea.
Concret, analiza lor a relevat că un consum de aproximativ trei căni de cafea pe zi se asociază cu o creștere medie a duratei de viață cu 1,84 ani. Mai mult, consumul regulat se corelează cu o creștere a perioadei de sănătate (timpul petrecut fără boli grave).
Cafeaua, o posibilă „frână” pentru procesul de îmbătrânire
Este important de menționat că multe dintre aceste studii s-au bazat pe raportări personale privind consumul de cafea. De asemenea, lucrarea nu dovedește o relație directă de cauzalitate. Altfel spus nu se poate afirma că doar cafeaua și cofeina sunt responsabile pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă.
Chiar și așa, aceste statistici sunt în concordanță cu cercetări anterioare, care arată că obiceiul de a bea cafea poate proteja împotriva bolilor de inimă, compensa efectele negative ale statului prelungit pe scaun și adăuga ani la viață.
„Știm că populația lumii îmbătrânește mai repede ca niciodată, de aceea este din ce în ce mai important să explorăm intervenții alimentare care să permită oamenilor nu doar să trăiască mai mult, ci și mai sănătos”, punctează dr. Cunha.
Cercetarea a fost publicată în revista „Ageing Research Reviews”.
Motivul real pentru care e atât de greu să te menții după ce slăbești
03.12.2024