Studiu: ce legătură are greutatea cu Vitamina D
Vitamina D joacă un rol crucial în menținerea unei stări de bine, fiind un nutrient esențial în multe procese biologice. Ajută organismul să absoarbă minerale precum magneziul sau calciul, esențial pentru oase și dinți puternici. Mai mult, susține sistemul imunitar și menține musculatura puternică. Dar când vine vorba de un surplus de greutate, efectul vitaminei D asupra sănătății nu mai este același, o demonstrează un studiu recent.
10.02.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 20 secundeCercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital au descoperit că modul în care se metabolizează vitamina D poate varia la persoanele cu un indice de masă corporală (IMC) ridicat. Descoperirile, publicate în JAMA Network Open, provin dintr-o reanalizare a datelor dintr-un studiu clinic derulat anterior, denumit VITAL. Condusă tot de cei de la Brigham, cercetarea a avut ca subiect impactul vitaminei D și al suplimentelor Omega-3 asupra reducerii riscului de cancer, boli de inimă și de accident vascular cerebral.
Efectele vitaminei D în caz de IMC ridicat
„Din analizarea datelor originale VITAL se observă că suplimentarea cu vitamina D s-a corelat cu efecte pozitive asupra mai multor rezultate de sănătate, dar numai în rândul persoanelor cu un IMC sub 25. Se pare că se întâmplă ceva diferit cu metabolizarea vitaminei D la greutăți corporale mai mari. Iar acest studiu poate ajuta la înțelegerea rezultatelor mai slabe ale suplimentelor în cazul persoanelor cu un IMC crescut.”, a explicat Deirdre K. Tobias, co-autorul studiului.
Studiul VITAL a adunat datele a peste 25.000 de participanți din SUA, bărbați cu vârsta de peste 50 de ani și femei cu vârsta de peste 55 de ani – fără diagnostic de cancer și boli cardiovasculare la momentul înscrierii în studiu. În timp ce studiul a găsit un beneficiu redus al suplimentelor cu vitamina D pentru prevenirea cancerului, atacului de cord sau accidentului vascular cerebral, a existat o corelație statistică între IMC și incidența cancerului, mortalitatea prin cancer și incidența bolilor autoimune. Iar cel mai recent studiu și-a propus să investigheze această corelație.
Acum, cercetătorii au analizat date de la peste 16.500 dintre participanții din studiul original care au furnizat mostre de sânge la momentul inițial al studiului, precum și 2.742 cu o probă de sânge prelevată după doi ani. Cercetătorii au măsurat nivelurile de vitamina D totală și liberă, precum și mulți alți biomarkeri noi pentru vitamina D, cum ar fi metaboliții săi, calciul și hormonul paratiroidian, care ajută organismul să utilizeze vitamina D.
Ce au observat cercetătorii
Cercetătorii au descoperit că suplimentarea cu vitamina D a crescut majoritatea biomarkerilor asociați cu metabolismul vitaminei D la oameni, indiferent de greutatea lor. Cu toate acestea, aceste creșteri au fost semnificativ mai mici la persoanele cu IMC ridicat.
„Am observat diferențe izbitoare după doi ani, indicând un răspuns mai slab la suplimentarea cu vitamina D la un IMC mai mare. Acest lucru poate avea implicații clinice și poate explica unele dintre diferențele observate în eficacitatea suplimentării cu vitamina D în funcție de starea de obezitate.”, a mai detaliat Tobias.
„Acest studiu pune în lumină acele diminuări cu 30-40% a deceselor cauzate de cancer, a bolilor autoimune și nu numai prin suplimentarea cu vitamina D în rândul celor cu IMC mai mic, dar și beneficiile mai reduse la cei cu IMC mai mare. Rezultatele mai sugerează că ar putea fi posibil să se obțină beneficii în întreaga populație cu o dozare mai personalizată a vitaminei D”, a spus Manson.
Autorii studiului concluzionează că ultimele descoperiri ar trebui să reprezinte punctul de plecare pentru noi cercetări care să exploreze potențialele beneficii ale suplimentelor cu vitamina D în prevenirea cancerului și a altor boli.
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024