Articol verificat de: Dr. Corina Zugravu
Când vine vorba de persoane care suferă din pricina obezității, intervențiile chirurgicale pentru slăbit sunt una dintre cele mai eficiente soluții pentru a scăpa de kilogramele în plus. În medie, cei care au optat pentru această variantă au pierdut mai bine de un sfert din greutate, arată cifrele specialiștilor. Iar potrivit unui studiu recent, chirurgia bariatrică sau operațiile de micșorare a stomacului, așa cum sunt mai bine cunoscute, nu este doar un aliat în lupta cu surplusul, ci pare să scadă și riscul de cancer.
14.02.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 48 secundeDate științifice arată că dietele au o rată mai mică de succes pe termen lung pentru cei care au probleme grave cu greutatea excesivă, pe când micșorarea stomacului prin mijloace chirurgicale este o variantă ce ar fi mai eficientă în cazul persoanelor cu obezitate. Mai exact o arată un studiu: în medie, aceia care au recurs la chirurgia bariatrică au reușit să piardă mai bine de un sfert din greutate corporală.
Un studiu ce a folosit datele SPLENDID privind “Proceduri chirurgicale și eficacitate pe termen lung în incidența bolilor neoplazice și deces” a constatat că intervențiile chirurgicale pentru slăbit au fost asociate cu o scădere cu până la 32% a riscului relativ de cancere legate de obezitate și un risc relativ mai mic cu 48% de deces cauzat de cancere.
Totodată, la reuniunea anuală a Societății Americane de Chirurgie Metabolică și Bariatrică (ASMBS) a fost prezentat un alt studiu prin care s-a constatat că incidența cancerului de sân, ginecologic, renal, cerebral, pulmonar și tiroidian a fost mai scăzută în cazul pacienților care au urmat intervenții chirurgicale pentru slăbit.
Cercetătorii au mai notat că participanții cu obezitate care nu au suferit intervenția chirurgicală au avut o probabilitate de 3,5 ori mai mare de a deceda din pricina cancerului.
Potrivit datelor de la SPLENDID, cercetătorii au strâns și au analizat informații de la un număr impresionant de 30.318 de pacienți. Dintre aceștia 5.053 au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică și 25.265 nu au făcut-o.
La 10 ani distanță, un procent de 2,9% din grupul care a trecut prin chirurgie bariatrică și 4,9% din grupul celor care nu au apelat la astfel de proceduri au suferit un cancer ce a avut printre cauze obezitatea. Așadar, riscul absolut de cancer a crescut cu 2% în cazul subiecților.
Cel de-al doilea studiu a implicat un grup mai mic, dar a analizat mai multe tipuri de cancer. Au fost analizați 1.620 de pacienți care fie au apelat la bypass gastric, fie la o gastrectomie cu mânecă și alți 2.156 de pacienți ce nu au trecut prin astfel de proceduri. Rezultatele obținute au indicat, tot la 10 ani, o incidență a cancerului de 5,2% pentru grupul care a trecut prin intervenții chirurgicale de slăbire, față de 12,2% în cealaltă categorie.
Cât despre rata de supraviețuire, aceasta a fost de 92,9% pentru grupul cu pierdere în greutate și de 78,9% pentru cealaltă grupă.
Data publicarii: 14.02.2023Data ultimei actualizari: 15.02.2023
24.10.2024