Studiu: cum reduce ciocolata riscul de a muri tânăr
Fără să exagerăm prea mult, am putea să spunem că este cea mai “dulce” veste a momentului. Un studiu recent demonstrează că ciocolata ne ajută să trăim mai mult. Mai exact, acest deliciu preferat atât de cei mici, cât și de cei mari reușește să reducă riscul de a muri de tânăr cu 12%.
18.05.2022
Timp estimat de citire:
3 minute, 0 secundeCiocolata nu ne încântă doar cu gustul ei, ci și cu efectele pe care le are asupra noastră! Reduce pericolul de a muri tânăr cu 12%, arată cel mai recent studiu. Când vine vorba de consumatori de ciocolată care suferă de cancer sau boli cardiace, riscul scade cu până la 16%.
Consumul de ciocolată reduce riscul de a muri tânăr cu 12%
Cei care consumă echivalentul a două batoane de ciocolată cu lapte pe săptămână ar avea de patru ori mai puține șanse să sufere de diabet decât cei care nu mănâncă niciunul, au mai constatat oamenii de știință.
Experții susțin că ciocolata reușește să scadă colesterolul rău și tensiunea arterială. Și se pare că cei care o consumă cu regularitate sunt mai activi și chiar mai supli.
Oamenii de știință susțin că acei compuși din cacao – cunoscuți sub numele de flavonoide – contribuie la sănătatea vaselor de sânge.
Profesorul Jiaqi Huang de la Institutul Național al Cancerului din Maryland a transmis că studiul realizat recent poate „atenua parțial îngrijorările cu privire la efectele negative asupra sănătății cauzate de consumul scăzut până la moderat de ciocolată”.
Însă British Heart Foundation, organizație caritabilă de cercetare cardiovasculară din Regatul Unit, susține că studiul nu este însă suficient de concludent pentru a recomanda consumul de ciocolată pentru a reduce riscul de boli de inimă.
„Este bine să te tratezi din când în când, dar niciun aliment sau nutrient nu este mai important decât o dietă sănătoasă, în general, echilibrată”, este poziția organizației.
Legătura dintre ciocolată și starea de bine!
Iar ciocolata reușește să binedispună nu doar cu gustul său dulce, ci și prin compoziția sa. Mai exact, un studiu realizat de Universitatea Swinburne din Australia arată că anadamina pe care o conține acest desert preferat de mulți, energizează organismul și dă stări de euforie.
Ciocolata activează și serotonina, hormon care va reduce stările de stres sau pe cele de agitație.
Ciocolata, benefică și pentru gravide
Iar ciocolata are efecte benefice și când vine vorba de gravide. O demonstrează un studiu din august 2010, publicat chiar de cercetătorii de la Universitatea Yale.
Mai exact, consum regulat de ciocolată neagră în timpul sarcinii poate scadea riscul de preeclampsie.
Această problemă se manifestă prin creșterea tensiunii arteriale a gravidei și, din acest motiv, se reduce transferul de oxigen și nutrienți la bebeluș. Iar acest fapt ar putea duce chiar și la o naștere prematură sau chiar la moartea copilului.
Iar oamenii de știință au arătat că mămicile care ar consuma – moderat – ciocolată neagră în fiecare zi sunt cu 69% mai protejate de preeclampsie. Inclusa in discutie este si ciocolata calda.
Cât despre viitoarele mămici care consumă ciocolată neagră – moderat – de 5 ori pe săptămână, același studiu indică faptul că ele prezintă cu 40% mai puține riscuri de preeclamsie decât cele care consumă mai rar desertul adorat atât de cei mici, cât și de cei mari.
Dieta pentru gastrită: exemplu de meniu pe zile
19.11.2024