STUDIU: Femeile dezvoltă mai mulți anticorpi împotriva SARS-CoV-2 decât bărbații
Un studiu care evaluează răspunsul imun al organismului după vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 arată că femeile dezvoltă un titru de anticorpi semnificativ mai mare decât bărbații. Cercetarea este efectuată în România de specialiștii rețelei de sănătatea REGINA MARIA și a inclus persoane imunizate în primul val de vaccinare.
10.03.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 33 secundeImediat după administrarea primelor doze de vaccin în țara noastră, a fost demarată o cercetare pentru evaluarea răspunsului imun potvaccinal, cu scopul de a estima gradul de protecție asigurat împotriva infectării cu SARS-CoV-2. În studiu au fost înrolate 313 persoane vaccinate cu serul Pfizer, dintre care 259 (82,7%) femei.
Inițial, titrul de anticorpi a fost măsurat la o săptămână după a doua doză de vaccin. Ulterior, acesta a fost reevaluat la un interval de 3 și respectiv 6 luni postvaccinare. Pentru a urmări dinamica serologică post-vaccinare s-a măsurat titrul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul unei metode performante de testare, bazate pe tehnica electrochemiluminiscenței, cu evidențierea și titrarea anticorpilor lg anti-Spike.
„Studiul nostru a fost realizat folosind teste cantitative care identifică întreg titrul de anticorpi dezvoltați, inclusiv anticorpii lgG neutralizanți, cei care asigură imunitatea de lungă durată. Valoarea de referință în cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar orice valoare ce depășește acest prag indică prezența anticorpilor specifici în eșantionul analizat”, a explicat dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA.
Număr de anticorpi mai mare la cei infectați anterior
Rezultatele preliminare ale studiului arată că răspunsul imun apărut după vaccinare este mai amplu la persoanele care au trecut deja prin boala COVID-19 decât al celor care nu au trecut prin această infecție. Analiza a relevată că:
- 90% dintre persoanele care au declarat că nu au trecut anterior prin boală au nivelul anticorpilor mai mic decât pragul de 7.000 U/ml.
- 80% dintre persoanele care știu că au trecut prin infecție au înregistrat o valoare mai mare de 7.000 U/ml.
Având în vedere aceste date, autorii studiului spun că titrul de anticorpi poate să fie un indiciu al unei infecții anterioare cu SARS-CoV-2 pentru pacienții asimptomatici. Mai precis, un titru de peste 7.000 U/ml poate indica o posibilă infecție anterioară cu SARS-CoV-2.
Răspuns imun mai bun la persoanele de peste 50 de ani
Datele au arătat persoanele cu vârste mai mari de 50 de ani care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 prezintă un titru mediu al anticorpilor dobândiți post-vaccinare mult mai mare decât cel al persoanelor care nu au trecut prin boală. Eficacitatea sporită a vaccinării în cadrul populației cu vârsta peste 50 ani care a trecut anterior prin infecția cu SARS-CoV-2 reprezintă un argument important, care poate ajuta populația să ia mai ușor decizia de vaccinare și în același timp poate conduce la sporirea încrederii în beneficiile și siguranța vaccinurilor, mai ales în rândul celor sceptici.
„Am urmărit cu atenție răspunsul imun postvaccinal al persoanelor cu vârsta de peste 50 ani. Concluzia că vaccinul le oferă o protecție aproape dublă este extrem de importantă și suntem convinși că o acoperire vaccinală foarte bună la această grupă de vârstă se va resimți în sănătatea întregii populații”, a subliniat dr. Teodora Ionescu, medic specialist epidemiolog.
Femeile tind să dezvolte un nivel mai ridicat de protecție post-vaccinală
În cadrul studiului s-a mai identificat un aspect foarte interesante. Și anume o corelație între evoluția titrului de anticorpi postvaccinal și sexul pacientului. Astfel, titrul mediu al anticorpilor este semnificativ mai mare în cazul persoanelor vaccinate de sex feminin. Acesta este cu 44% mai mare în cazul celor care au trecut anterior prin boală, comparativ cu bărbații care au fost anterior infectați. În rândul celor care nu au trecut anterior prin boală, la sexul feminin s-a înregistrat un titru mediu al anticorpilor postvaccinali cu 12% mai mare față de cel observat la bărbați.
„În literatura științifică recentă au apărut studii care sugerează că la femei, hormonii estrogeni ar juca un rol important în obținerea unui titru de anticorpi mai înalt decât la bărbați după vaccinarea anti-COVID-19. Rezultatele preliminare ale studiului nostru concordă cu rezultatele internaționale, sugerând că femeile tind să fie mai bine protejate după vaccinare, indiferent dacă au avut sau nu anterior infecția cu SARS-CoV-2”, precizează prof. univ. dr. Victoria Aramă, consultantul științific al studiului.
Vaccinarea, recomandată la cel puțin o lună după vindecarea de COVID-19
În cazul persoanelor care au trecut prin infecția cu virusul SARS-CoV-2, titrul anticorpilor lgG anti-spike înregistrează valori mai ridicate odată cu creșterea intervalului dintre momentul vindecării și momentul vaccinării. Pentru persoanele care au trecut prin boala COVID-19, vaccinarea la minimum o lună după vindecare pare să crească răspunsul imun postvaccinal, obiectivat prin titrul ridicat al anticorpilor de tip IgG.
Din rezultatele preliminare ale studiului se poate observa că toți pacienții care au primit vaccinul la peste 90 de zile de la vindecare au înregistrat un titru de anticorpi de peste 10.000 U/ml. În cazul celor vaccinați înainte de cele 90 de zile s-au înregistrat valori mai scăzute ale titrului de anticorpi. Această tendință poate fi explicată și prin optimizarea memoriei imunologice odată cu trecerea timpului.
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024