Studiu Harvard: un iaurt pe zi ține diabetul la distanță
Consumul zilnic de iaurt ajută la prevenirea dezvoltării diabetului zaharat de tip 2. Efectul protector poate fi obținut cu o cantitate mică. Un păhărel pe zi pare a fi o porție suficientă.
26.10.2020
Timp estimat de citire:
1 minut, 26 secundeCa parte a unei diete echilibrate, consumul regulat de iaurt se dovedește a fi o măsură suplimentară eficientă în ceea ce privește prevenirea diabetului. La această concluzie a ajuns o echipă de oameni de știință de la Universitatea Harvard, SUA, care a investigat legătura dintre obiceiurile alimentare și apariția bolilor de nutriție.
Ceea ce impresionează la studiul desfășurat de cercetătorii americani este amploare lui. Acesta a implicat aproximativ 200.000 de persoane, monitorizate timp de câteva decenii, iar, în total, până la un milion de subiecți, dat fiind că, pentru acuratețe, rezultatele obținute au fost încrucișate cu cele ale altor studii.
Scăderea riscului, semnificativă
Oamenii de știință au stabilit că obiceiul consumului unui păhărel de iaurt simplu în fiecare zi reduce riscul de dezvoltare a diabetului cu aproape 20%. Trebuie menționat că acest efect nu a fost observat și în cazul consumului de lapte, brânză sau alte tipuri de lactate. Autorii studiului sunt de părere că în această chestiune probioticele, așa-zisele „bacterii bune”, furnizate din abundență de iaurt joacă un rol central (prin îmbunătățirea compoziției florei intestinale). O contribuție importantă ar avea-o și celelalte componente ale sale (proteine, vitamine, inclusiv vitamina K etc.). Nu în ultimul rând, specialiștii au adus în discuție și influența benefică asupra aportului caloric, iaurtul înlocuind în mod avantajos o gustare sau un desert mai gras și mai dulce.
Sursa: www.passionsante.be
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024