STUDIU: În România, doar 1% dintre cei vaccinați cu Pfizer s-au infectat ulterior cu SARS-CoV-2
Rezultatele primei etape a studiului privind răspunsul imun al organismului în urma vaccinării împotriva COVID-19 desfășurat în țara noastră arată că 99,7% din persoane au dezvoltat anticorpi neutralizanți cu valori foarte bune, la 8-15 zile de la rapel. De asemenea, studiul realizat de MedLife a confirmat că post-vaccinare, riscul de infectare cu SARS-CoV-2 este foarte mic, iar cei care totuși fac boala dezvoltă o formă ușoară sau medie, fără semne de pneumonie.
13.04.2021
Timp estimat de citire:
5 minute, 12 secundeConcluziile au la bază un eșantion de 889 de persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 70 ani, alese în mod aleatoriu din rândul personalului medical și auxiliar, din toate regiunile țării. Reprezentanții MedLife anunță că rezultatele sunt reprezentative pentru segmentul de populație din România, care s-a vaccinat cu Pfizer BioNTech.
Doar 0.3% persoane nu au dezvoltat suficienți anticorpi nici după rapel
În urma analizei datelor, specialiștii au observat că antecedentele COVID-19 aduc diferențieri în ceea ce privește titrul de anticorpi dobândiți. Astfel, persoanele care au trecut prin infecție cu SARS-CoV-2 în trecut dezvoltă un titru de anticorpi neutralizanți de până la 14 ori mai mare chiar după prima doză de vaccin, comparativ cu cei care nu au venit anterior în contact cu virusul. În schimb, pentru două treimi din cei care nu au avut COVID-19, titrul de anticorpi depășește valoarea de 80 AU/ml considerată optimă abia după administrarea celei de-a doua doze de vaccin.
În ceea ce privește evoluția anticorpilor după prima și a doua doză de vaccin, s-a observat că după rapel, valoarea titrului de anticorpi crește cu 30% în rândul persoanelor care au avut COVID-19 și de 6 ori în rândul celor care nu au trecut prin infecție cu coronavirus. În total, 99,7% dintre subiecți au dezvoltat anticorpi neutralizanți cu valori mai mari de 80 AU/ml la 8-15 zile de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Pentru restul de 0,3%, titrul de anticorpi nu depășește această valoare nici după acest interval de la rapel.
Tinerii dezvoltă mai mulți anticorpi post-vaccinare
Studiul a mai relevat că valorile titrului de anticorpi după rapel variază semnificativ în funcție de vârstă. Cele mai ridicate valori se înregistrează în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani și scad gradual la celelalte categorii de vârstă. Se ajunge chiar la valori cu peste 30% mai mici în rândul persoanelor de 50-70 de ani.
În ceea ce privește diferențele între femei și bărbați, acestea se pot observa mai accentuat abia după vârsta de 50 ani. Concret, bărbații din această categorie prezintă niveluri cu aproape 40% mai mici ale titrului de anticorpi post-vaccinare decât femeile de aceeași vârstă. De asemenea, valori mai mici ale anticorpilor au fost înregistrate și în rândul persoanelor care au grupa sanguină 0I, indiferent de RH.
Persoanele cu comorbidități beneficiază de un nivel mai scăzut de protecție
Comorbiditățile reprezintă un factor de impact asupra titrului de anticorpi post-vaccinare. Astfel, s-a observat că persoanele care suferă de cel puțin două afecțiuni cronice dezvoltă valori cu 40% mai mici ale titrului de anticorpi, sub media populației analizate. Mai mult decât atât, obezitatea și afecțiunile oncologice se asociază cu niveluri și mai mici ale titrului de anticorpi, la jumătate față de cele măsurate în rândul persoanelor care suferă de alte boli cronice.
Reacțiile după vaccinare, asociate cu dezvoltarea unui număr mai mare de anticorpi
Din totalul participanților la studiu, 45% nu au prezentat simptome specifice nici după administrarea primei doze, nici după rapel. Datele au arătat că aceștia au dezvoltat titre de anticorpi cu 20% mai mici, comparativ cu cei care au avut reacții post-vaccin. Din categoria celor care au semnalat reacții adverse fac parte, preponderent, persoanele tinere, femeile și persoanele care au trecut prin infecția COVID-19 și care au dezvoltat forme medii sau severe. Pentru aproape doua treimi din eșantion, simptomele au dispărut după o zi de la vaccinare sau mai puțin. Doar circa 5% dintre persoanele vaccinate au acuzat prezența reacțiilor timp de o săptămână sau mai mult.
Semnificativ mai multe reacții adverse au fost înregistrate după rapel, cele mai frecvente fiind: durerea la locul administrării, starea de oboseală, durerile de cap, frisoanele și durerile musculare.
Post-vaccinare, riscul de infectare este foarte mic
În cadrul studiului a mai fost analizat riscul de îmbolnăvire post-vaccinare. Rezultatele au indicat că nu mai mult de 1 din 10 persoane care au intrat în contact cu o persoană infectată au făcut boala. Este vorba despre 1% din persoanele vaccinate, detaliu care întărește faptul că riscul de infectare post-vaccinare este foarte mic.
Cele mai vulnerabile sunt persoanele cu titru mic de anticorpi dobândiți după rapel, dar chiar și în rândul acestui segment, rata de infectare este mică, de aproximativ 2%. Cei care s-au îmbolnăvit au dezvoltat forme ușoare (71%) sau medii, fără semne de pneumonie (29%). Studiu mai arată că două treimi dintre cei care au făcut boala după vaccin au fost în contact direct cu o persoană infectată din gospodărie.
„Studiul desfășurat de MedLife reprezintă o radiografie specifică țării noastre referitoare la răspunsul imun al organismului în urma vaccinării, iar rezultatele obținute în această primă etapă sunt încurajatoare nu numai prin faptul că procentul persoanelor care dezvoltă un titru semnificativ de anticorpi după vaccinare este aproape de 100%, ci și prin prisma minimizării riscului de îmbolnăvire în cazul persoanelor vaccinate. Așadar, aceste date confirmă eficiența vaccinării în lupta cu pandemia atât din punct de vedere al sănătății, cât și din perspectiva repornirii economiei la nivel național. Faptul că avem date clare care ne arată că vaccinarea funcționează ar trebui să reprezinte un imbold atât pentru populația care încă nu s-a vaccinat, cât și pentru autorități, în vederea creșterii eforturilor de informare și a capacității de vaccinare la nivel național”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024