STUDIU: Mai puțin de 50% dintre cei care au suferit de COVID-19 mai au anticorpi la 6 luni după vindecare
Cât timp ne putem considera natural protejați după infecția SARS-CoV-2? Care sunt efectele post COVID-19? Mai trebuie să ne vaccinăm după ce am trecut deja prin boală? La toate aceste întrebări și nu numai răspunde cel mai recent studiu efectuat în țara noastră privind imunitatea căpătată în mod natural de pacienții vindecați.
19.04.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 18 secundeEvoluția imprevizibilă a pandemiei SARS-CoV-2, caracterizată prin valuri succesive și mutații diferite ale virusului, subliniază nevoia studiului aprofundat al răspunsului imun al organismului. S-au alăturat acestui demers și specialiștii REGINA MARIA, care au examinat gradul de protecție oferit de trecerea prin infecția COVID-19 pe termen lung. Cercetarea desfășurată în București și Cluj a inclus doar pacienții care aveau un răspuns imun detectabil la scurt timp după faza acută a bolii, pentru a observa evoluția în timp a anticorpilor protectori.
Cât de protejați mai putem fi la 6 luni după infecție
Un studiu derulat în SUA pe parcursul anului trecut releva existența unor cazuri recurent pozitive COVID-19. În ciuda rarității acestor cazuri, posibilitatea s-a dovedit reală la 3 luni de la prima testare RT-PCR.
Studiul REGINA MARIA arată că la jumătate de an, foștii pacienți sunt și mai puțin protejați: doar 47% au mai prezentat anticorpi detectabili. Anterior, faza I a cercetării evidențiase anticorpi la 79% dintre persoane, la mai puțin de 3 luni de la testarea RT-PCR pozitivă. Nu s-au înregistrat diferențe semnificative între femei și bărbați.
„Deși azi știm mult mai multe despre acest virus și afectarea pe care o poate produce, studiile sunt în continuă desfășurare și metodele de protejare eficientă sunt permanent testate. Impactul imediat al acestor concluzii se răsfrânge asupra protecției suplimentare pe care trebuie să o oferim cadrelor medicale implicate în tratarea pacienților COVID-19 și expuse riscului infectării recurente, dar și a societății per ansamblu”, precizează dr. Teodora Ionescu, medic specialist epidemiolog.
Simptome persistente după vindecare
44% dintre persoanele din studiul REGINA MARIA au prezentat simptome post vindecare. Dintre acestea, cele mai frecvente au fost: tusea, oboseala, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultățile respiratorii, căderea părului, dureri musculare sau insomnii.
59% dintre pacienții cu rezultat de anticorpi detectabili la 180 de zile de la vindecare nu au prezentat simptomatologie persistentă după ieșirea din izolare. Așadar, persistența simptomelor post-COVID nu pare să se coreleze cu persistența anticorpilor IgG detectabili.
„Persoanele care au trecut prin infecția COVID-19 sunt considerate în continuare pacienți, cazuri care trebuie supravegheate și monitorizate individual, pentru că datele pe care le avem în acest moment, și noi, și cazuistica internațională, nu permit încă trasarea unor limite de siguranță certe. Fiecare persoană poate fi afectată în mod diferit, la fel cum fiecare persoană reacționează diferit în lupta cu boala. De aceea, există recomandarea pentru pacienții care au trecut prin infecție de a fi monitorizați post COVID.” explică Nirvana Georgescu, Quality and Patient Safety Director, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA.
Vaccinarea amplifică imunitatea dobândită natural
Cel mai mare studiu desfășurat până acum referitor la riscul de reinfectare cu SARS-CoV-2, derulat în Danemarca, a arătat că imunitatea dobândită natural poate fi volatilă. În general, trecerea prin boală se asociază cu un grad de protecție la reinfectare de 80%. Pe segmentul de vârstă de peste 65 de ani însă, această protecție a fost revizuită dramatic la 47%.
Vestea bună este că studiile imunității post-vaccinare arată că 80% dintre persoanele care au trecut prin infecție și ulterior s-au vaccinat au dezvoltat mai mulți anticorpi protectori. Mai mult, persoanele cu vârsta peste 50 de ani care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 au prezentat un titru mediu al anticorpilor dobândiți post-vaccinare semnificativ mai mare decât cel al persoanelor care nu au trecut prin boală.
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024