STUDIU: Masca de protecție nu scade saturația de oxigen
Purtarea măștii de protecție nu afectează în niciun fel oxigenarea. Un nou studiu vine să confirme acest lucru, spulberând mitul potrivit căreia masca ar reduce cantitatea necesară de oxigen.
09.11.2020
Timp estimat de citire:
1 minut, 53 secundeMasca de protecție este un accesoriu indispensabil în această perioadă. Continuă să fie însă și un subiect de dispute aprinse. În ciuda recomandărilor specialiștilor și a datelor care demonstrează că masca ajută la scăderea riscului de infectare cu noul coronavirus, există încă foarte multe persoane care cred că purtarea lor este nenecesară. Mai mult, o consideră periculoasă, pe motiv că ar reduce aportul de oxigen și ar produce „intoxicație” cu dioxid de carbon.
Pentru a lămuri situația, cercetătorii de la Universitatea McMaster din Hamilton, Canada, au decis să testeze aceste supoziții. Și nu oricum, ci în cazul unor adulți mai în vârstă, un segment mai vulnerabil la orice scădere a nivelului de oxigen.
Niciun semn de hipoxie
Oamenii de știință au invitat 25 de persoane cu vârsta medie de 76,5 ani să participe la un experiment simplu. I-au rugat să poarte pulsoximetre pentru a-și măsura nivelul de oxigen din sânge în trei situații diferite: înainte de a purta masca de protecție, în timp ce o purtau și apoi după aceea.
În cadrul studiului, participanții au folosit măşti de protecţie de unică folosinţă obișnuite. Din cele în trei straturi, non-medicale, iar voluntarii le-au purtat atât în stare de repaus, cât și în timpul activităților zilnice de rutină. Analiza datelor nu a relevat vreo reducere a saturaţiei de oxigen din sânge. Dimpotrivă, o îmbunătățire a acestui parametru. Mai exact, înainte de a purta masca, participanții aveau, în general, un nivel al oxigenului de 96,1%, pe când în timp ce o purtau – de 96,5%, și de 96,3% la o oră după ce o dădeau jos.
„Acest lucru susţine ceea ce cunoşteam deja. Nu există o reducere a oxigenului ca urmare a purtării unei măşti”, a comentat dr. Aaron Glatt, purtător de cuvânt în cadrul Societăţii pentru Boli Infecţioase din America.
Rezultatele studiului au fost publicate online în Journal of the American Medical Association.
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024