STUDIU: O mână de nuci pe zi scade riscul de depresie
Avem din ce în ce mai multe dovezi care atestă impactul regimului alimentar nu doar asupra felului în care arătăm, ci și a modului în care ne simțim. Potrivit unui nou studiu, consumul a doar 30 de grame de fructe oleaginoase pe zi ne poate feri de depresie, asociindu-se cu un risc mai mic de a dezvolta această afecțiune.
21.08.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 24 secundePentru a verifica asocierea dintre consumul de nuci și riscul de depresie, o echipă de cercetători de la Universitățile Castilla-La Mancha și Navarra, din Spania, a folosit UK Biobank, o bază de date privind obiceiurile alimentare și starea de sănătate cuprinzând 500.000 de mii de britanici. Mai exact, cercetătorii au analizat date provenind de la peste 13.000 de persoane, bărbați și femei cu vârsta medie de 58 de ani, în intervalul 2007 – 2020.
Toți participanții la studiu au avut de completat chestionare pentru a menționa consumul de nuci. De asemenea, subiecții au trebuit să noteze simptomele depresiei sau dacă au folosit antidepresive. Important de menționat este că niciuna dintre persoanele implicate în studiu, nu a raportat că suferă de tulburări depresive la începutul monitorizării.
Rezultatele analizei au arătat că atât adulții de vârstă mijlocie, cât și cei mai în vârstă, care au consumat 30 de grame de fructe oleaginoase pe zi – migdale, nuci, caju, alune de pădure, fistic și nuci de Brazilia – au avut o probabilitate cu 17% mai mică de a dezvolta depresie și de a lua antidepresive.
Cercetătorii au descoperit că rezultatele nu au fost influențate de alte variabile cu impact asupra sănătății mintale, așa cum ar fi problemele medicale sau stilul de viață.
Proprietățile antiinflamatorii și antioxidante, în rol principal
Nucile oferă o varietate largă de substanțe fitochimice biodisponibile care pot potența activitățile antiinflamatorii și antioxidante ale organismului. Potrivit specialiștilor, acesta ar putea fi motivul pentru care consumul regulat de nuci s-a asociat, în cadrul studiului, cu o incidență mai mică a cazurilor de depresie în rândul celor care le consumau în mod constant.
Printre substanțele valoroase conținute de nuci, regăsim vitamina E, acizii grași Omega-3, dar și un grup de aminioacizi importanți, așa ca arginina, glutamina, serina și triptofanul. Or, nivelurile mai scăzute ale acestor aminoacizi au fost asociate cu depresia.
Concluziile studiului au fost publicate în revista Clinical Nutrition.
Trebuie subliniat, totuși, că deși asocierea între consumul de nuci și riscul mai mic de depresie a fost cât se poate de evidentă, studiul nu a putut stabili o relație clară de cauzalitate. Pentru asta, oamenii de știință ar trebui să investigheze, printre altele, cum anume se modifică nivelurile de oxidare de la nivelul creierului, ca urmare a consumul de nuci.
Sursă: www.medicalnewstoday.com
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024