Studiu: Peste 80% dintre persoanele cu COVID-19 au deficit de vitamina D
Vitamina D este apare tot mai des în discuțiile specialiștilor implicați în eradicarea pandemiei de COVID-19. Acum un nou studiu arată că o largă majoritate a persoanelor infectate cu noul coronavirus prezintă deficit de vitamina D.
28.10.2020
Timp estimat de citire:
1 minut, 18 secundeLipsa vitaminei D este tot mai des asociată cu o multitudine de probleme de sănătate. Acum aceasta a fost pusă în relație și cu probabilitatea creșterii riscului de infectare cu SARS-CoV-2. Un recent studiu realizat pe 216 pacienți cu COVID-19 internați la Spitalul Universitar Marques de Valdecilla, din oraşul spaniol Santander, confirmă această legătură. Cercetătorii au observat că 82,2 % dintre acești bolnavi aveau concentrații scăzute al vitaminei D în sânge.
Deficitul de vitamina D, mai frecvent la bărbați decât la femei
Important de menționat este că testele au relevat în cazul bărbaților confirmați cu COVID-19 niveluri mai scăzute decât în rândul femeilor. Autorii studiului precizează însă că nu au identificat vreo corelație între nivelurile de vitamina D și severitatea simptomelor. Trebuie totuși subliniat faptul că acesta este un studiu observațional, realizat într-un singur centru spitalicesc. Utilitatea folosirii suplimentelor cu vitamina D în prevenirea sau tratarea COVID-19 ar trebui să facă obiectul unor cercetări suplimentare de mai mare amploare.
„Aceste studii sunt necesare pentru a stabili cu exactitate rolul suplimentelor cu vitamina D în cazul viitoarelor valuri de infecţii cu SARS-CoV-2”, notează autorii studiului ale cărui rezultate au fost publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024