STUDIU: Sănătatea mintală, direct influențată de nivelul de fitness
Dacă până acum știam mai mult la nivel teoretic faptul că activitatea fizică regulată este importantă pentru echilibrul psihic, pe principiul „mens sana in corpore sano”, acum avem dovezi concrete în acest sens. O cercetare de amploare demonstrează că un nivel scăzut de fitness, caracterizat de capacitatea cardiorespiratorie redusă și musculatura slăbită, crește semnificativ riscul de a suferi de anxietate sau depresie.
26.11.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 8 secundeO echipă de cercetători din Marea Britanie a vrut să verifice în ce măsură condiția fizică influențează sănătatea psihică. Pentru rezultate cât mai concludente, oamenii de știință au recrutat peste 152.000 de voluntari cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani din Anglia, Țara Galilor și Scoția, pe care i-au supus mai multor teste pentru măsurarea capacităților fizice, timp de 16 luni.
Concret, autorii studiului au evaluat capacitatea cardiorespiratorie a participanților prin monitorizarea ritmului cardiac înainte, în timpul și după un exercițiu submaximal de 6 minute pe o bicicletă statică. De asemenea, le-au măsurat rezistența la prindere, considerată drept indicator pentru forța musculară.
Pe lângă aceste teste de fitness fizic, subiecții au completat două chestionare clinice standard referitoare la anxietate și depresie pentru a oferi cercetătorilor o imagine de ansamblu asupra sănătății lor mintale.
După 7 ani, cercetătorii au evaluat din nou nivelul de anxietate și depresie în cazul fiecărei persoane, folosind aceleași două chestionare clinice.
O corelație evidentă
După ce au pus cap la cap toate datele, cercetătorii au descoperit o asociere semnificativă între performanța fizică inițială a participanților și sănătatea lor mintală șapte ani mai târziu. Cei care au fost clasificați ca având o capacitate cardiorespiratorie și o forță musculară scăzute au prezentat riscuri de depresie cu 98% mai mari și de anxietate cu 60% mai mari.
Oamenii de știință au analizat separat și corelația dintre sănătatea mintală și fitnessul cardiorespirator și sănătatea mintală și forța musculară. Ei au descoperit că fiecare dinte acești doi parametri a fost asociat individual cu o modificare a riscului, dar mai puțin semnificativă decât combinația dintre aceștia.
În analiza lor, cercetătorii au luat în considerare mai mulți factori de confuzie: vârsta, sexul, problemele anterioare de sănătate mintală, consumul de țigări, nivelul de venit, activitatea fizică, nivelul de educație, depresia părinților și dieta.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista BMC Medicine.
Sursa: www.medicalnewstoday.com
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024