Studiu: vegetarienii tind să fie mai supli și mai puțin extrovertiți decât carnivorii
30.06.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 57 secundeÎntre vegetarieni și consumatorii de carne s-au făcut mereu comparații. Aproape la fel de des ca între motorizările pe benzină și cele diesel la mașini. Este, fără doar și poate, o tematică prodigioasă, inclusiv pentru cercetători, care nu încetează să ne surprindă cu noi și noi observații.
Modul în care ne influențează tipul dietei pare a fi mai complex decât ne imaginăm. De curând, un studiu realizat la scară largă de către o echipă de oameni de știință de la Institutul Max Planck pentru Științe Cognitive și Neuronale în cooperare cu Spitalul Universitar din Leipzig, Germania, a relevat asocieri solide între stilul alimentar și starea fizică și psihică, indiferent de vârstă, sex și nivelul de educație.
Impact semnificativ asupra siluetei
Analiza datelor colectate din monitorizarea celor aproape 9.000 de persoane implicate a pus în evidență o legătură clară între proporția de alimente de origine animală și indicele de masa corporală (IMC). Mai precis, cu cât aceasta era mai mică, cu atât IMC-ul era, în medie, mai scăzut. Cu alte cuvinte, cei care consumau o dietă vegetariană sau preponderant vegetariană aveau, în general, mai puține kilograme în plus.
O explicație pentru această situația ar putea fi, conform cercetătorilor, proporția mai mică de produse puternic procesate în dieta bazată pe alimente de origine vegetală. „Produsele bogate în grăsimi și zahăr contribuie, în mod special, la excesul ponderal. Acestea stimulează pofta de mâncare și întârzie instalarea senzației de sațietate. Dacă sunt evitate alimentele de origine animală, se consumă mai puține astfel de produse”, precizează Evelyn Medawar, unul dintre autorii studiului. Pe de altă parte, hrana vegetariană conține fibre dietetice și, din acest punct de vedere, are un efect pozitiv asupra microbiomului intestinal, precum și asupra senzației de plenitudine și sațietate.
În ceea ce privește IMC-ul, s-au constatat deferențe notabile și în funcție de tipul produselor de origine animală care predomină în dietă. Persoanele care consumau mai ales produse de origine animală primare, altfel spus carnea, mezelurile și peștele, aveau, de obicei, un IMC mai mare decât cele care mănâncau în primul rând produse de origine animală secundare, adică ouă, lapte, brânzeturi și unt.
Pe scurt, rezultatele studiului au arătat că persoanele cu IMC-ul mai mic, în medie, cu 1,2 puncte, fie evitau complet anumite produse animale, cum ar fi cele primare, și urmau o dietă vegetariană, fie continuau să mănânce carne și pește, dar mai rar.
Legătura cu personalitatea
Cercetătorii au mai descoperit că alimentația vegetariană sau vegană se asociază și cu personalitatea. În mod special, cu unul dintre cei cinci factori majori de personalitate: extraversiunea. S-a observat că persoanele cu o dietă bazată preponderent pe alimente de origine vegetală sunt mai introvertite decât cele care se mănâncă în principal produse de origine animale. „Este dificil de spus de ce se întâmplă acest lucru. Ar putea fi din cauza faptului că mai mulți oameni introvertiți tind să aibă obiceiuri alimentare mai restrictive sau pentru că sunt mai izolate social din pricina obiceiurilor alimentare”, explică Veronica Witte, coordonatorul cercetării. Important de menționat este că în cazul acestui studiu nu s-a confirmat ipoteza potrivit căreia dieta vegetariană s-ar asocia cu o tendință către comportamentul nevrotic sau cu dispozițiile depresive, așa cum sugerează unele voci.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024