Sucul de pătrunjel, tot mai aproape de titlul „leac universal”
Excepțional concentrat de vitamine, minerale, clorofilă și alți antioxidanți, sucul de pătrunjel are vocație de medicament. Previne degenerarea ADN-ului și îmbătrânirea celulelor, protejează inima și a arterele, purifică rinichii și detoxifică ficatul. În plus, îți oferă forțele necesare în lupta cu kilogramele în plus!
12.01.2024
Timp estimat de citire:
3 minute, 20 secundeSucul de pătrunjel are o multitudine de proprietăți curative, astfel că includerea lui în alimentație îți va consolida negreșit sănătatea.
Băutură tonică prin excelență, sucul de pătrunjel este o modalitate perfectă de a-ți începe ziua, mai ales atunci când starea de oboseală și lipsa de energie nu se dau duse indiferent cât ai dormi. Are în compoziție toate substanțele binefăcătoare din frunzele patrunjelului, la care altfel e mai dificil să ai acces – de câte ori ai mâncat o legătură întreagă odată?
Dintre principiile active, în concentrații semnificative sunt potasiul, calciul, magneziul, fosforul, fierul și vitaminele C, E, B2, B6, B9, K. Importantă este și prezența a patru antioxidanți cu acțiune intensă: apigenină, clorofilă, luteină și beta-carotenul.
Cum se prepară sucul de pătrunjel
În mod ideal, este recomandată folosirea unui storcător prin presare la rece pentru a extrage o cantitate cât mai mare de nutrienți și enzime din frunzele de pătrunjel.
În cazul în care nu deții un astfel de aparat, fă-ți un smoothie. Pune în blander, o legătură de pătrunjel – sunt bune și tulpinile –, toarnă apă plată cât să cuprindă verdeața și mixează rapid. Consumă licoarea obținută imediat, cu înghițituri mici. De fapt, imaginează-ți că o mănânci. Mestesc-o pe îndelete înainte de a o trimite în tubul digestiv, pentru a o imbiba de salivă și cu enzimele digestive din aceasta. În felul acesta optimizezi absorbția substanțelor folositoare, cu maximum de beneficii pentru organism.
Motive să dai „undă verde” consumului de suc de pătrunjel
Reglează tensiunea arterială
Consumul frecvent de suc de pătrunjel ajută la controlul tensiunii arteriale, prin menținerea elasticității și a rezistenței pereților vaselor de sânge.
Menține sănătatea cardiovasculară
Nu mai puțin de patru substanțe conținute în frunzele de pătrunjel previn oxidarea colesterolului negativ (LDL) și depunerea sa pe vasele sanguine.
Protejează și curăță ficatul
Efectul se datorează clorofilei, pe care sucul de pătrunjel o conține din ambundență, dar și uleiului volatil, care, potrivit unor studii, atacă membrana virusurilor hepatice B și C.
Combate bolile renale
Virtuțile diuretice și depurative ale sucului de pătrunjel i-au făcut pe specialiști să-l recomande în diverse disfuncții ale aparatului urinar, inclusiv în caz de nefrită, pielonefrită și cistită.
Îndepărtează respirația urât mirositoare
Sucul de pătrunjel verde acționează ca dezinfectant asupra cavității bucale, asupra căilor respiratorii medii și superioare, conferind un miros plăcut respirației.
În plus, sucul de pătrunjel îmbunătățește digestia și normalizează flora digestivă, remediind problema în profunzime.
Te scapă de balonare
Consumul de suc de pătrunjel înainte de mesele bogate ajută la stimularea digestiei, prevenind apariția spasmelor și gazelor intestinale.
Te ajută să slăbești
Compușii activi din frunzele de pătrunjel participă la eliminarea exesului de apă din țesuturi, accelerează metabolismul și intervin în mod favorabil în controlul poftele alimentare.
De asemenea, consumul de suc de pătrunjel este indicat în dureri articulare, gută, anemie, bilă leneșă, dar și menstre dureroase.
Precauție: Gravidele și femeile care alăptează trebuie să evite consumul unei cantități mari de frunze de pătrunjel, deoarece acestea diminuează secreția lactată și stimulează contracțiile uterine, crescând riscul de avort spontan.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024