Sucuri de fructe… de care să bem?
Suc din fructe proaspete, nectar, suc din fructe concentrat... nu știm ce sucuri de fructe să alegem! Există cinci tipuri de sucuri de fructe care ne pot interesa pentru sănătate și siluetă și altele pe care ar fi bine să nu le consumăm, mai ales dacă urmăm o dietă de slăbit.
19.10.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 49 secundeTipuri de sucuri de fructe și informații utile
Sucul din fructe proaspete: făcut acasă, care nu a suferit nici un tratament și nu conține conservanți și zahăr. Odată făcute, aceste sucuri din fructe nu se conservă decât câteva zile.
Sucul pur din fructe: 100% bazat pe fructe, nu conține nici un conservant sau zahăr. Nu este diluat înainte să fie pasteurizat. Se conservă aproximativ o lună, închis.
Sucul din fructe pe bază de suc concentrat: conține întotdeauna vitamine și minerale, dar cu procente variabile, conform cu tratamentul și cu diluarea. După presarea fructelor, apa este suprimată. Înainte de a se pune în sticle, concentratul se diluează cu apă, eventual se adaugă arome, zahăr, acizi alimentari sau sare.
Nectarul: se compune din suc de fructe concentrat și din piure de fructe (25 – 50% fructe, minim), zahăr (20% maxim) și apă. Conține în mod egal aditivi.
Băuturile din fructe: conțin în jur de 10% fructe, apă, zahăr, extracte din fructe, arome naturale și acizi alimentari.
Pe scurt, cu cât sucurile sunt mai bogate în zahăr și în conservanți, cu atât sunt mai nocive pentru noi.
Sănătate și dietetică
Sucurile din fructe proaspete au aceeași valoare alimentară ca fructele din care provin și sunt la fel de bogate în vitamina C, beta-caroten, vitamine din grupul B sau potasiu. Cu toate acestea, pasteurizarea și lumina tind să distrugă în parte aceste nutrimente. În afară de citrice, care conțin vitamina C, mărul și strugurele sunt bogate în polifenoli, antioxidanți foarte sănătoși. Roșia conține licopen, excelent pentru piele, sucul de roșii fiind o alternativă ideală.
Aporturi calorice: sucurile din fructe fără zahăr (sucurile din fructe proaspete sau suc pur din fructe) sunt relativ slab calorice.
Un pahar de 150 ml de suc de portocale aduce atâtea calorii (80 kcal) cât o portocală de 150 g. Dar sucul a pierdut fibrele din fruct, care ajută tranzitul intestinal. Efectul de sațietate este pierdut în mod egal.
Printre altele, aportul glucidic al sucului din fructe poate antrena puțină insulină și favorizează foamea bruscă și violentă. Regula este, prin urmare, de a consuma moderat (2 pahare mici pe zi), de preferat la micul dejun și în urma unei activități sportive. Atenție, anumite sucuri, precum cele din prună, strugure sau măr, au un efect laxativ asupra anumitor persoane. Sucul din grepfrut poate avea interacțiuni cu anumite medicamente. În sfârșit, dacă sucul din roșii rămâne puțin caloric, poate fi însă foarte sărat.
Câte calorii conțin sucurile de fructe?
Pentru 100 ml de suc de fructe (fără zahăr adăugat):
- suc de lămâie: 16 kcal;
suc de roșii: 20 kcal;
suc de morcov: 31 kcal;
suc de portocale: 46 kcal;
suc de măr: 46 kcal;
suc de ananas: 51 kcal;
suc de struguri: 62 kcal.
De știut că, în medie, un pahar de nectar aduce un aport caloric de 79 kcal.
Despre ginseng, un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate și longevitate
12.11.2024