Sunt mezelurile cancerigene?
In ultimele saptamani, o stire a luat pe sus intreaga presa: insasi OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) ne anunta ca mezelurile sunt cancerigene, punandu-le pe acelasi plan cu fumatul si cu alte substante foarte periculoase. Marii amatori de mezeluri au fost pur si simplu revoltati, la fel si industria de profil. Insa Organizatia Mondiala a Sanatatii nu face afirmatii de o asa anvergura „dupa ureche”.
02.12.2015
Timp estimat de citire:
2 minute, 49 secundeAfirmatia OMS nu a fost, deci, intempestiva si nefundamentata, nici scoaterea unor aditivi nu rezolva riscul. Desigur, cancerul este, pana la urma, o loterie a ADN-ului lezat de foarte multi factori de mediu. De 1001 ori reuseste sa se repare, a 1002-a oara nu mai reuseste si apare o neoplazie. Din acesti multipli factori, o mica parte sunt cunoscuti. Cea mai mare parte, nu. Deci, singurul lucru pe care-l putem face este sa actionam pe factorii cunoscuti, dintre care cei mai la indemana sunt cei alimentari.
Sta in puterea ta sa renunti la parizer sau cabanos. In fond, mezelurile pot fi inlocuite cu mult succes cu o multime de alte produse gustoase si nutritive.
Care este explicatia
Dincolo de aceste consideratii, vreau sa raspund la intrebarea: de ce anume aceste mezeluri pot avea o actiune cancerigena? Raspunsurile sunt mai multe:
- In primul rand, toate aceste produse sunt bogate in grasimi. Dieta cu multe lipide este un promotor al cancerogenezei prin stimularea rezistentei la insulina si a stimularii eliminarii fecale a acizilor biliari.
- Mezelurile sunt, in general, deja tratate termic sau trebuie tratate termic acasa. Prin prajirea la temperaturi inalte, se formeaza amine heterociclice si hidrocarburi aromatice policiclice, ambele clase de substante fiind cancerigene.
- In preparate exista adesea nitriti, cu rol conservant. Acestia formeaza nitrozamine, intotdeauna cancerigene. Din pacate, nu exista solutii practice pentru inlocuirea completa a nitritilor din mezeluri, deoarece acestia au rol conservant, protejandu-ne de probleme serioase, cum este intoxicatia cu toxina botulinica.
- Fierul heminic din carne (mai ales din cea rosie) poate stimula cancerogeneza, pentru ca stimuleaza proliferarea celulara in mucoasa digestiva. Daca e vorba de un produs cu nitriti, formarea de nitrozamine va creste toxicitatea fierului heminic din mezel.
Toate aceste mecanisme suna mai degraba obscur, insa ele nu sunt complicate si au fost puse in evidenta prin numeroase studii, desfasurate pe parcursul multor ani de cercetare.
Viitorul mezelurilor?
Este de prevazut ca procese tehnologice perfectionate vor reusi, in viitor, sa amelioreze continutul periculos al mezelurilor, in asa fel incat sa puna la dispozitia consumatorilor produse lipsite de risc. Insa, desi acest lucru este in atentia cercetatorilor de o buna bucata de vreme, rezultatele intarzie sa apara pe moment, deci riscurile persista.
Consumul zilnic de mezeluri creste riscul de cancer cu 18%
In concluzie, daca ieri ai mancat crenvursti, gata, ai semnat o condamnare la moarte?! Nu, nici vorba. Organizatia Mondiala a Sanatatii a vorbit clar doar de o crestere a riscului de cancer. E vorba de risc, nu de certitudini. Doar ca astfel de obiceiuri trebuie sa fie rare sau, daca este posibil, sa dispara complet. Desi asta nu iti va garanta faptul ca niciodata nu vei avea cancer, macar vei avea constiinta impacata ca ai facut tot posibilul pentru a evita respectiva boala. Si chiar ca ti-ai scazut in mod clar riscul de boala.
50 de grame de salam consumate zilnic iti cresc riscul de cancer colorectal cu 18%. Absenta celor 50 de grame inseamna scaderea a riscului de boala.
Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024