Sunt supraponderal si ma simt bine in pielea mea!
Lumea din jur iti spune: „Esti gras!”. Si care e reactia ta? Ce poti face ca EI sa nu te considere un mancau sau un om care nu are masura? Dar oare de ce are atat de multa importanta pentru persoanele supraponderale sau doar un pic grasute parerea celor din jur? Poate ca, in fond, problema nu este legata de ceea ce spun cei din jur, ci de perceptia celor in cauza despre propria lor imagine…
03.11.2010
Timp estimat de citire:
3 minute, 23 secundeMulti oameni nu accepta diferenta, de orice natura ar fi ea, au o gandire limitata si vor ca toti cei din jur sa fie la fel ca ei. Toleranta este atributul omului inteligent si generos. Sa fii gras este un lucru vazut ca lipsa de bun-simt, neglijenta, lipsa de ingrijire, atunci cand, uneori, poate fi o problema somatica. A fi gras nu este neaparat o boala, insa poate deveni. Oamenii ii accepta fara rezerve pe grasi daca au un spirit deosebit sau daca acesta le ascunde problema, motiv pentru care ajung sa fie apreciati si iubiti pentru modul lor de a fi. Conteaza ca omul sa se simta bine in mintea si in pielea lui, indiferent de parerea celor din jur, iar daca acest lucru nu se intampla, atunci apare o problema de ordin psihic.
Increderea in tine insuti, conditia fara de care nu se poate
Daca nu ai de gand sa slabesti, incearca, prin spiritul tau, sa te faci de neinlocuit, invata sa te modelezi si sa te adaptezi societatii din care faci parte. Sa nu uiti ca membrii ei vor vedea intotdeauna defectele celorlalti, fara a-si pune problema vreodata cum sunt ei intr-adevar. Critica gratuita nu ajuta cu nimic, ba din contra, nu face decat sa-l raneasca pe cel in cauza. Increderea in tine insuti, ca om cu caracter si personalitate aparte, este lucrul care te poate mentine la suprafata. Nu uita ca exista grasi care te cuceresc intr-un minut! E greu de constientizat cauza supraponderalitatii (ca si a altor dependente), si spun acest lucru deoarece, in genere, cei care ajung sa aiba probleme de greutate recurg la gestul de a manca din cauza unor frustrari, unor dezamagiri, unor probleme psihologice acumulate in timp, iar mancarea devine o recompensa. Intotdeauna acestia isi vor gasi scuze rapid, de genul: ”Mostenesc pe cineva!”, ”Am probleme cu glanda!”, ”Mananc de stres!”, ”Ma ingras si cu apa!”. Problema lor este ca, de multe ori, isi afiseaza “slabiciunea“ mult prea evident, si de aceea atrag atentia asupra acestui lucru. Modul in care iti percepi tu propria imagine de sine are o mare influenta si asupra relatiilor tale. Cei care nu se simt pe deplin confortabil in corpul lor si cu imaginea proprie vor avea probleme in a socializa, in a construi noi relatii, si, de ce nu, chiar legaturi stabile de viitor.
Ce poti si ar trebui sa faci
Nu ar trebui sa te justifici in fata nimanui, si nici nu trebuie sa ai complexe de inferioritate cand lumea rade de tine ca esti gras. Ocupa-te de tine, nu de ei! Si daca iti doresti nu doar sa fii normoponderal pentru ca oamenii te critica (este o motivatie care nu te prea ajuta), ci sa fii sanatos, (pentru ca a fi supraponderal va deveni mai mult o problema de sanatate decat de frumusete – vei fi mai agil, vei putea alerga dupa autobuz fara sa iti iasa sufletul, nu vei face hipertensiune etc.) asculta de sfaturile noastre:
- Mergi la un nutritionist pentru dieta, iar daca e si o problema psihologica apeleaza si la ajutor specializat;
- Schimba-ti stilul de viata: alimentar, de odihna, chiar vestimentar!
- Nu iti propune deziderate de neimplinit!
- Fii intotdeauna realist si sincer cu tine insuti!
- Analizeaza si cauta sa scoti in evidenta punctele forte ale corpului tau, si sa le scoti in evidenta. Sa ne acceptam asa cum suntem si sa nu traim plini de complexe simtindu-ne rusinati de ceea ce suntem.
- Invata sa te apreciezi asa cum esti, pentru ca si cei din jur vor vedea ceea ce ai tu mai frumos!
Psiholog clinician
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024