Supe aromate pentru serile racoroase de octombrie
Ce poate fi mai plăcut decât, după o zi obositoare petrecută la birou, să savurezi în liniștea casei o supă fierbinte și aromată, departe de ploaia rece a toamnei? Oferta de legume este foarte generoasă în luna lui Brumarel, iar noi îți propunem să testezi trei rețete fabuloase, prietenoase cu silueta, dar mai ales cu papilele tale gustative!
08.10.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 26 secundeSupă cremoasă de cartofi cu bacon
Ingrediente:
- 1 lingură de ulei de rapiță
- 2 felii de bacon
- 2 cepe tocate mărunt
- 2-3 cartofi, curățați, tăiați cubulețe
- 1 l de supă limpede de pui
- 50 g de smântână degresată
- 50 g de brânză Cheddar rasă
- 1 vârf de linguriță de piper proaspăt măcinat
- 1 ceapă verde tocată mărunt
Preparare: încinge uleiul într-o cratiță mare la foc mediu, pune baconul și prăjește-l 4-5 min., până când devine crocant. Scoate-l apoi pe un șervet din hârtie care să absoarbă excesul de ulei. Adaugă în cratiță ceapa și călește-o 2-3 min., după care pune cartofii și supa de pui. Dă în clocot, apoi lasă să fiarbă la foc mic până se înmoaie cartofii (cca. 15 min.). Scoate jumătate din cartofii din cratiță și pasează-i, fără a-i mărunți însă complet. Pune apoi piureul obținut înapoi în cratiță, împreună cu smântâna, jumătate din cantitatea de brânză și piperul. Lasă pe foc 1-2 min. Servește cu bacon mărunțit, brânză rasă și ceapă verde.
305 calorii/porție; 13 g grăsimi, 35 g carbohidrați, 13 g proteine, 3 g fibre
Supă aromată de conopidă
Ingrediente:
- ¾ linguriță de semințe de chimen
- ¾ linguriță de semințe de coriandru
- ½ linguriță de semințe de fenicul
- 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
- 2 tije de praz tocate
- 2 căței de usturoi tocați
- 1 linguriță de ghimbir proaspăt, ras
- ½ linguriță de sare
- 1 praf de piper cayenne
- 1 conopidă medie (cca. 1 kg)
- 1 l de supă limpede de pui/legume
- 50-100 ml lapte degresat
- ½ lămâie verde
- 50 g de fulgi de migdale prăjiți
- 2 linguri de ceapă verde tocată
Preparare: prăjește semințele de chimen, coriandru și fenicul la foc mediu timp de cca. 3 min. După ce s-au răcit, mărunțește-le într-un mojar. Încinge apoi uleiul de masline într-o oală, călește prazul (4-6 min.), adaugă semințele mărunțite, usturoiul, ghimbirul, sarea și piperul cayenne. Amestecă totul bine, după care pune și buchețelele de conopidă și supa și dă în clocot la foc mic. Acoperă oala și mai lasă pe foc până când conopida este fiartă (cca. 25 min.). Scoate jumătate din cantitatea de conopidă și toac-o mărunt. Mixează supa în blender, după care pune-o din nou pe foc, adăugând cât lapte este necesar pentru a obține consistența dorită. Stoarce puțină lămâie verde și servește supa garnisită cu bucățele de conopidă, fulgi de migdale și ceapă verde.
150 calorii/porție; 7 g grăsimi, 18 g carbohidrați, 5 g proteine, 5 g fibre
Supă picantă de dovleac
Ingrediente:
- 1 dovleac mediu
- 1 linguriță de ulei de rapiță
- 2 tije de țelină tocate
- 1 ceapă mică mărunțită
- 1 morcov tocat
- 1 linguriță de semințe de chimen, mărunțite
- ¼ linguriță de boia iute
- 3-4 cuișoare
- 1 ½ l supă limpede de legume
- 1 linguriță de sare de mare
- ¼ linguriță de piper proaspăt măcinat
- 50 g iaurt simplu, degresat
- 2 linguri de ceapă verde/pătrunjel tocat
Preparare: dă la copt dovleacul timp de 45 min.-1 oră în cuptorul preincălzit la 175˚C. Între timp, încinge uleiul într-o oală la foc mic, adaugă țelina, ceapa și morcovul, acoperă și lasă-le 8-10 min., până se înmoaie. Adaugă apoi pulpa de dovleac copt, chimenul, boiaua iute și cuișoarele, amestecă bine, după care pune și supa și lasă totul să fiarbă la foc mic 20-25 min. Mixează supa în blender, iar la final adaugă piperul și sarea. Servește cu puțin iaurt deasupra și ceapă verde/pătrunjel.
76 calorii/porție; 1 g grăsimi, 15 g carbohidrați, 2 g proteine, 4 g fibre
Dana Saporan
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024