Super-alimentele: Leguminoasele
Iahnie de fasole, fasole cu ciolan, fasole cu carnati… fasole, fasole… in bucataria traditionala romaneasca este un aliment intotdeauna prezent. Pentru ca tot mai multi oameni de stiinta si tot mai multe studii evalueaza si confirma efectul sanogenetic al consumului de leguminoase, ne-am gandit sa va prezentam cateva din beneficiile acestei clase de alimente. Mai ales ca au si enormul avantaj de a fi la indemana oricarui buzunar!
23.08.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 39 secundeIn categoria leguminoaselor uscate intra, alaturi de clasica noastra fasole alba, fasolea uscata de alte forme, marimi si culori, mazarea uscata, lintea, fasolea soia, nautul. Toate au fost si sunt folosite cu succes, atat in Europa, cat si in Asia sau America.
Leguminoasele sunt bogate in nutrienti esentiali, lipsite de substante daunatoare si pot fi preparate in 1001 forme delicioase. Nu vreau sa amintesc decat excelentul falafel, produs oriental disponibil si la noi, despre care multa lume nu stie ca este facut din naut si ca este complet lipsit de carne.
Beneficiile leguminoaselor – proteine de buna calitate
Proteinele de buna calitate recomanda calduros leguminoasele pentru dieta vegetariana. in toate piramidele alimentare leguminoasele sunt figurate la acelasi nivel cu carnea si acest lucru este cunoscut in multe societati traditionale de pe glob. Populatiile sau sectele unde religia contraindica aportul de carne au apelat dintotdeauna la leguminoase. Cercetari contemporane au aratat ca acest lucru a lucrat in favoarea sanatatii indivizilor respectivi, prelungindu-le viata si ferindu-i de diferite afectiuni.
Leguminoasele – aliatele sanatatii tale
Proprietati nutritionale ale fasolei uscate
Este bogata in fibre hipocolesterolemiante (solubile) si are un index glicemic redus. Ca si alte leguminoase, combate constipatia si complicatiile acesteia, de la hemoroizi, la cancer colo-rectal si diverticuloza. Diverse studii au asociat consumul de fasole cu o reducere spectaculoasa a riscului de a face boli de inima. in plus, fasolea aduce magneziu (in cantitate mare), molibden si acid folic. Sa nu uitam fierul, atat de necesar mai ales femeilor in perioada de fertilitate, cat si vitamina B1 (tiamina), esentiala in buna functionare a sistemului nervos. Fasolea uscata aduce si mangan, element mineral care este cofactor al enzimelor antioxidante si care ne permite sa luptam impotriva stresului oxidativ. In fine, dar nu mai putin important, proteinele din fasole ne completeaza ratia de nutrienti esentiali.
Lintea – beneficii nutritive
Pe vremea bunicilor lintea se consuma frecvent. Astazi a ramas o leguminoasa specifica Orientului Apropiat sau Indiei. Sa retinem ca se prepara cel mai usor si are toleranta digestiva cea mai buna. Compozitia ei este similara cu a fasolei, fiind insa mai bogata in fibre solubile si in antioxidanti (mai ales varietatile colorate in galben sau portocaliu).
Proprietatile hranitoare ale nautului
Daca anterior am amintit de falafel, e bine de stiut ca nautul este baza si pentru humus sau curry. Bucataria orientala il foloseste cu succes si, daca este condimentat cu turmeric natural (care are maximum de curcumina in compozitie), devine un furnizor important de substante antioxidante si hipocolesterolemiante. Mai mult, nautul poate fi prajit si consumat ca atare, in locul nesanatoaselor chipsuri sau snacksuri.
In concluzie, nu ocoliti leguminoasele. Sunt delicioase si sanatoase, iar valoarea calorica aparent mare este contrabalansata de beneficiile extraordinare ale acestor produse.
Dr. Corina-Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024