Super asocieri nutritionale pentru a slabi fara infometare
Ti-ai propus sa slabesti? Excelenta decizie! Intrebarea care se pune acum este „cum?” In mod clar, nu oricum! Incearca de data aceasta sa fie fara privatiuni, ci mai degraba pe baza unor bune asociatiuni. Evident, avem explicatiuni.
09.01.2018
Timp estimat de citire:
4 minute, 37 secundeNu mai e niciun secret ca pentru a declansa si sustine procesul de slabire trebuie sa inregistrezi un deficit caloric la final de zi, o perioada mai lunga de timp. In traducere libera, sa-ti dea cu minus diferenta dintre caloriile obtinute din mancare si cele consumate pentru a-ti desfasura activitatile. Desigur, poti alege calea dietelor hipocalorice foarte restrictive, cu tot cortegiul de potentiale riscuri pentru sanatate, dar si cu chinuitoarea senzatie de foame. Noi iti propunem o alta varianta, poate putin mai lunga, dar si mult mai sigura. Ce implica aceasta? Sa inveti si sa aplici regulile potrivirii corecte a alimentelor. Mai jos iti prezentam principalele combinatii care-ti vor netezi drumul catre obiectivul tau.
Proteine + legume (fierte sau crude)
Cresterea aportului de proteine (carne slaba de pasare, peste, oua) in raport cu alte grupe alimentare reprezinta o strategie care si-a demonstrat eficienta in repetate randuri – nu intamplator exista atatea regimuri de slabire hiperproteice. Proteinele nu doar ca reusesc sa amane timp indelungat aparitia senzatiei de foame, ci incurajeaza si „topirea” depozitelor de grasime, dat fiind ca prelucrarea lor este destul de laborioasa si consumatoare de energie. Pentru digestia si absorbtia proteinelor organismul arde de pana la sapte ori mai multe calorii decat in cazul lipidelor si carbohidratilor. Drept urmare, dupa consumul de proteine metabolismul bazal se desfasoara in viteza maxima, cu avantaje evidente pentru silueta. La randul lor, fibrele din legume asigura un efect de satietate imediata, contribuind astfel la reducerea facturii cu calorii.
Aceasta asociere este ideala la mesele de pranz si cina, cu mentiunea ca seara portia de proteine sa nu depaseasca echivalentul a 2 oua, 2 felii de sunca sau 100 g de peste.
Amidonoase + legume verzi + proteine
In aceasta formula, alimentele cu continut mare de amidon (cartofi, mazare, orez, paste etc.) pot fi consumate fara niciun un fel de grija. Prezenta proteinelor si mai ales a fibrelor din legume previn fluctuatiile nivelului glicemiei in sange, cele care ne expun riscului de a cadea in plasa poftelor si acceselor de foame dintre mese. Iata cateva exemple in acest sens: bulgur + fenicul + seminte de susan; orez rosu sau basmati + praz + ciuperci; cartofi + sparanghel + oua de prepelita.
Branzeturi + verdeturi
Surse bogate de calciu, branzeturile iti pot incurca planurile de slabire, deoarece abunda in grasimi. Tocmai de aceea, ele nu trebuie sa ajunga in farfurie decat insotite de o mana buna de verdeturi. Rucola, andivele, spanacul sau salata verde permit reducerea absorbtiei lipidelor ingerate la nivel intestinal.
Retine! Grasimile nu se combina cu proteine sau cu alimente bogate in amidon, deoarece diminueaza secretia sucului gastric necesar digestiei acestora. Asadar, fara paine cu unt sau branza cu smantana!
Paine + legume
Daca faci parte din categoria persoanelor dependente de paine, acest duet alimentar trebuie avut in vedere. Te poti bucura fara urma de vinovatie de 2-3 felii de paine de secara, neagra sau cel putin din faina integrala daca o sa le consumi cu o tocanita de legume sau daca pui pe ele zacusca, salata de vinete (preparata cu putin ulei de masline, nu cu maioneza) ori pasta de rosii uscate cu busuioc si usturoi. Regula e sa eviti sa consumi la aceeasi masa paine si amidonoase. Asadar, ori una ori alta.
Leguminoase + cereale
Combinate, leguminoasele (linte, fasole alba sau rosie, naut, soia etc.) si cerealele integrale (fulgi de ovaz, quinoa, mei, orez nedecorticat, hrisca etc.) reusesc sa furnizeze toti aminoacizii care se gasesc in proteinele animale. Din acest punct de vedere, vorbim de un duo perfect, ce poate inlocui cu succes carnea, scutindu-te, totodata, de incarcatura de lipide a acesteia. Ii poti face loc in meniu o data sau de doua ori pe saptamana. Uite cateva perechi: fasole rosie + quinoa; humus + galete din fulgi de ovaz; linte + orez.
Pentru a da jos kilogramele in plus, nu-i suficient sa mananci mai putin, e important sa ai mese cat mai simple, in care sa se regaseasca maximum doua grupe de alimente alese cu intelepciune.
Grasimi + legume colorate
Galbene, portocalii, purpurii, violet… Legumele intens colorate ca rosiile, morcovii, ardeii sau sfecla sunt pline de beta-caroten, licopen, luteina, zeaxantina si alti pigmenti vegetali, cu un puternic rol antioxidant. Acesti compusi fitochimici sunt liposolubili, ceea ce inseamna ca, atunci cand stropesti legumele care-i contin cu putin ulei de masline sau cu orice alta grasime, corpul tau este capabil sa-i absoarba in cantitatea mai mare.
Alge + ce-ti pofteste inima
Cu o densitate calorica redusa si ultra-dense in proteine de cea mai buna calitate, dar si fibre, vitamine din grupul B, calciu, magneziu si fier, algele marine sunt o optiune alimentara excelenta pentru cei care urmaresc pierderea in greutate. Poti miza in acest scop pe ajutorul algelor nori, dulse si wakame, care de altfel sunt si mai usor de gatit. Nemaipomenite sunt si kombu, deoarece, pe langa faptul ca impulsioneaza procesele metabolice, fiind bogate in iod, favorizeaza normalizarea functiilor glandei tiroide.
Fructe, doar ca gustare
In cazul fructelor, e bine sa eviti combinatiile. Ele se consuma ca gustare sau masa separata, cu 30 de minute inainte de masa obisnuita sau la cel putin o ora si jumatate dupa aceasta. Niciodata ca desert. Fructoza din compozitia fructelor impiedica secretia sucurilor gastrice, fapt ce poate ingreuna digestia altor alimente, cauzand crampe abdominale si balonare.
Cercetatorii au descoperit ca moleculele rezultate in urma digestiei partiale a proteinelor, numite peptide, au capacitatea de a bloca receptorii implicati in transmiterea semnalelor de foame.
Natalia Talmacec
Data publicarii: 09.01.2018
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Articole recomandate din categoria Diete de slabit
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024