Super efectele exercițiilor aerobice: țin în frâu boala Alzheimer
O jumătate de oră de exerciții aerobice de patru până la cinci ori pe săptămână poate preveni sau încetini declinul cognitiv la adulții cu risc ridicat de a dezvolta Alzheimer. Concluzia se desprinde dintr-un studiu recent apărut în „Journal of Alzheimer Disease”, citat de CNN.
25.09.2019
Timp estimat de citire:
2 minute, 6 secundeVești bune de peste Ocean pentru toți cei implicați în lupta cu temuta maladie Alzheimer. Cercetătorii de la Centrul Medical al UT Southwestern, SUA, au descoperit că persoanele cu acumulări de beta-amiloid în creier – un semn caracteristic al afecțiunii – pot reduce progresia bolii dacă fac exerciții fizice cu regularitate.
Oamenii de știință au inclus în studiul lor 70 de persoane cu vârste de 55 de ani și peste cu deficiență cognitivă ușoară, pe care le-au împărțit în mod aleatoriu în două grupuri. Astfel, o parte dintre subiecți au fost invitați să facă exerciții aerobice (cel puțin o jumătate de oră de antrenament de patru până la cinci ori pe săptămână), pe când ceilalți – numai exerciții pentru flexibilitate.
Rezultate promițătoare
După 12 luni, participanții din ambele grupuri au prezentat abilități cognitive similare, atât în domenii care vizează memoria, cât și ceea ce privește capacitatea de rezolvare a problemelor. Surpriza a venit după analizarea testelor imagistice: RMN (rezonanță magnetică nucleară) și PET (tomografie cu emisie de pozitroni). Acestea au arătat că persoanele care au efectuat exerciții aerobice au înregistrat o atrofiere mai lentă a hipocampului, regiunea creierului crucială pentru memorie.
„Creierul participanților cu acumulări de amiloid a răspuns mai bine la efectele exercițiilor aerobice decât la cele de flexibilitate”, a precizat Rong Zhang, autorul principal al cercetării.
Cu toate că exercițiile fizice nu au împiedicat complet răspândirea plăcilor toxice de amiloid, vinovate de distrugerea neuronilor din creierul pacienților cu demență, rezultatele arată foarte clar că antrenamentele aerobice pot încetini progresia bolii, mai ales dacă intervenția are loc în stadii incipiente.
„Majoritatea medicilor cred în puterea exercițiului fizic de a sprijini sănătatea creierului în general, dar puțini cred că exercițiile fizice pot ajuta în mod specific persoanele cu Alzheimer timpuriu. Acest studiu ne aduce cu un pas mai aproape de combaterea riscului de demență la persoanele cu biomarkeri pentru Alzheimer”, a comentat neurologul Dr. Richard Isaacson, fondatorul Clinicii de Prevenție a Alzheimer la Weill Cornell Medicine.
Atenție la curele de slăbire: efectul yo-yo crește riscul cardiac
19.11.2024