Surse de vitamina C în sezonul rece
În timpul sezonului rece, menținerea unui sistem imunitar puternic este esențială pentru a ne feri de bolile sezoniere precum răceala și gripa. Unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru stimularea imunității este vitamina C, un antioxidant puternic care susține funcția imunitară, ajută la repararea țesuturilor și ajută organismul să absoarbă fierul. În timp ce mulți oameni apelează la suplimente în timpul lunilor reci, există și surse de vitamina C din fructe și legume, care pot fi ușor încorporate în dietă.
28.12.2020
Timp estimat de citire:
4 minute, 46 secundeSurse de vitamina C din fructe
Vitamina C, sau acidul ascorbic, este un nutrient vital care susține sistemul imunitar, promovează sănătatea pielii și acționează ca un antioxidant puternic. O modalitate ușoară și la îndemână de a-ți satisface nevoile de această vitamină este prin intermediul fructelor, care sunt surse de vitamina C naturale. În plus față de conținutul de vitamina C, acestea îți oferă multiple alte beneficii, precum fibre și alte minerale și vitamine.
Citricele sunt cele mai cunoscute surse de vitamina C. Portocalele, grepfrutul, lămâile și lime-ul nu sunt doar delicioase, ci și furnizează cantități semnificative din acest nutrient. O singură portocală de mărime medie îți poate oferi peste 70 de miligrame de vitamina C, ceea ce este mai mult decât aportul zilnic recomandat pentru multe persoane.
În afară de citrice, kiwi este o altă sursă de vitamina C excelentă. Un singur kiwi furnizează aproximativ 71 miligrame de vitamina C, ceea ce este impresionant pentru mărimea sa. Kiwi sunt, de asemenea, bogate în fibre și alți antioxidanți, ceea ce le face o alegere foarte nutritivă. Modul ideal de a consuma kiwi este să-l speli bine și să-l mănânci cu tot cu coajă.
Căpșunile sunt alte surse de vitamina C, dulci și delicioase. O ceașcă de căpșuni conține aproximativ 85 de miligrame de vitamina C, oferindu-ți o modalitate gustoasă de a-ți crește aportul. Căpșunile sunt versatile și pot fi consumate singure sau adăugate la smoothie-uri, salate și deserturi. Deși nu mai este sezonul lor, poți în continuare să le consumi pe cele congelate sau pe cele proaspete, ambalate în casolete. Deși nu sunt la fel de gustoase precum cele din sezonul cald, conțin aceiași nutrienți.
Alte surse de vitamina C, precum papaya, ananasul și mango sunt opțiuni tropicale care oferă niveluri ridicate din această vitamină. Dacă-ți plac fructele tropicale, să știi că papaya, de exemplu, conține mai mult de 80 miligrame de vitamina C per cană, ceea ce o face o sursă remarcabilă.
Surse de vitamina C din legume și frunze
Legumele și frunzele verzi sunt surse de vitamina C excelente, oferind un mod natural și bogat în nutrienți de a susține sistemul imunitar, de a îmbunătăți sănătatea pielii și de a proteja organismul de stresul oxidativ. În timp ce fructele sunt frecvent asociate cu vitamina C, multe legume și verdețuri oferă cantități semnificative din acest nutrient esențial.
Ardeii grași sunt una dintre cele mai bogate surse de vitamina C. Ardeii grași roșii, în special, conțin peste 150 de miligrame de vitamina C per cană, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul aportului zilnic recomandat pentru multe persoane. Chiar și ardeii grași verzi și galbeni, cât și cei capia oferă cantități substanțiale de vitamina C și pot fi adăugați cu ușurință la salate, amestecuri și alte feluri de mâncare.
Broccoli este o altă sursă de vitamina C, oferind aproximativ 80 de miligrame per cană atunci când este gătit. Pe lângă vitamina C, broccoli este, de asemenea, plin de fibre, vitamine și antioxidanți, ceea ce îl face un adaos excelent la o dietă sănătoasă. În mod similar, varza de Bruxelles oferă aproximativ 75 de miligrame de vitamina C pe cană atunci când este gătită și este încărcată cu alte substanțe nutritive vitale precum vitamina K și acid folic.
Frunzele verzi precum varza kale și spanacul sunt, de asemenea, surse de vitamina C pe care le poți consuma în sezonul rece. O singură cană de varză kale crudă oferă aproximativ 80 miligrame de vitamina C, în timp ce spanacul, deși are un conținut mai scăzut de vitamina C în comparație cu alte legume, contribuie totuși la aportul zilnic. Aceste verdețuri sunt versatile și pot fi consumate crude în salate, amestecate în smoothie-uri sau gătite ușor pentru un plus de nutrienți.
Varza, în special varza roșie, conține aproximativ 50 miligrame de vitamina C pe cană atunci când este crudă. De asemenea, este bogată în alți antioxidanți și fitonutrienți care promovează sănătatea generală. Alte surse de vitamina C vegetale sunt legume precum conopida și mazărea, care contribuie la aportul zilnic de vitamina C, oferind aproximativ 40-50 miligrame per cană.
Pentru un sistem imunitar puternic și o sănătate generală bună, cele mai bune surse de vitamina C sunt cele naturale din alimente, pe care le consumi zilnic și constant. Mănâncă-le crude ca atare sau în salate, sau folosește-le la diverse mâncăruri pentru o dietă cât mai versatilă.
Surse: https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-vitamin-c
https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/vitamin-c/
https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-foods#TOC_TITLE_HDR_16
https://www.realsimple.com/fruits-high-in-vitamin-c-8630435
https://www.verywellhealth.com/vitamin-c-foods-8701111
https://health.clevelandclinic.org/sources-of-vitamin-c
https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-vitamin-c-sources
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325067#best-foods
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024