nutritie-sanatoasa
Surse naturale de vitamine din grupul B
Vitaminele din grupul B sunt esentiale pentru bunul mers al organismului. In numar de 8, acestea pot coexista in aceleasi alimente, avand numeroase beneficii cu precadere asupra sistemului nervos. Principala sursa a acestor vitamine solubile in apa este alimentatia.
08.02.2019
Timp estimat de citire:
2 minute, 31 secundeIn cele ce urmeaza va vom prezenta cateva din cele mai importante functii ale vitaminelor din grupul B.
Rolurile vitaminelor din grupul B
- metabolismul zaharurilor, a grasimilor si proteinelor
- productia de energie
- functionarea corecta a inimii, a sistemului muscular si nervos
- formarea celuelor sangvine
- transmiterea semnalelor nervoase
- protectie impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi
- sanatatea parului si a pielii
- implicate in secretia hormonala
- bunul mers al sistemului digestiv
- implicate in functionarea normala a sistemului imunitar
Surse naturale
- Laptele si produsele lactate sunt o sursa importanta de vitamine din grupul B. De regula, in produsele lactate se gasesc din abundenta tiamina (B1), riboflavina (B2) si vitamina B12, insa si celelalte tipuri pot fi intalnite in cantitati mai mici. Persoanele care consuma lapte zilnic isi asigura in acest fel necesarul de vitamina B12.
- Alaturi de produsele lactate, galbenusul de ou este si el o sursa naturala a acestor vitamine esentiale pentru organism.
- Carnea este fara doar si poate una dintre cele mai bune surse de vitamine din grupul B. In acest sens, o portie medie de carne de pui poate asigura o cantitate importanta de niacina (B3). Totodata, carnea de miel si de peste (ton, somon) sunt si ele surse foarte bune ale vitaminei B3, aceasta fiind un aliat de nadejde impotriva afectiunilor cardiovasculare. Mai mult decat atat, deficitul de niacina este responsabil pentru aparitia pelagrei. Aceasta afectiune se manifesta prin diaree, modificari localizate la nivelul mucoasei, ulceratii cutanate si manifestari neurologice.
- De asemenea, persoanele care consuma ficat de vita vor fi protejate impotriva deficitelor de vitamina B9, B6 si B12. Cobalmina sau vitamina B12 este esentiala pentru functionarea corecta a sistemului nervos si pentru sinteza globulelor rosii (hematiile), astfel incat o dieta echilibrata care contine carne, oua si produse lactate va asigura necesarul zilnic al acesteia.
- Nu numai produsele de origine animala sunt surse de vitamine din grupul B. Astfel, produsele de origine vegetala nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica, aducand organismului cantitati importante de vitamine din familia B.
- Laptele de soia este un aliment care intruneste numeroase vitamine si minerale, fiind un aliat de nadejde al celor care vor sa se mentina sanatosi. Spre deosebire de laptele de vaca, laptele de soia este o sursa mai buna in ceea ce priveste vitaminele B1 si B3.
- Persoanele care vor consuma seminte de floarea-soarelui, cereale integrale, nuci, fistic si fasole vor putea sa-si ia din acestea o cantitate importanta de vitamina B1. Piridoxina sau vitamina B6 este si ea nimale in numeroase procese metabolice, carenta acesteia manifestandu-se prin anemie, afectiuni cutanate si neurologice. Pentru a nima aceste nimal de sanatate si pentru a va lua necesarul de B6 din alimentatie trebuie sa consumati atat produse de origine vegetala (nimal integrale, avocado, nimal), cat si produse de origine nimal (carne, oua, ficat).
Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
Alimentele care conțin vitamina A se împart în două mari categorii ce se deosebesc la pr..
18.11.2024