Te-ai ingrasat inexplicabil? 8 motive medicale care duc la luarea in greutate
In general, o alimentatie gresita si un stil de viata nesanatos sunt principalii factori ce duc la surplusul de kilograme. Exista insa si cazuri in care ingrasatul reprezinta un simptom al unei boli, de multe ori cu consecinte grave pentru sanatate.
30.05.2018
Timp estimat de citire:
3 minute, 11 secundeDaca ai un stil de viata echilibrat, nu ai schimbat nimic in regimul alimentar, faci miscare in acelasi ritm ca de obicei, si cu toate acestea acul cantarului iti arata ca iei in greutate, este cazul sa faci o vizita la medic, conform womenshealthmag.com. Iata care sunt cele mai comune probleme medicale care pot duce la ingrasarea aparent inexplicabila.
Problemele cu tiroida
In conditiile in care, la nivel mondial, aproximativ una din zece femei sufera de o afectiune tiroidana, aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze care duce la excesul de greutate. In hipotiroidism metabolismul devine mai lent, iar acest lucru poate duce la ingrasare. Alte semne ale hipotiroidismului sunt oboseala, pierderea parului, constipatia sau pielea uscata.
Sindromul ovarului polichistic
Una dintre cele mai frecvente tulburari endocrine in randul femeilor, sindromul ovarului polichistic, are printre simptome menstruatia neregulata, migrenele, aparitia parului facial, dar si acumularea de grasime la nivelul taliei.
Depresia
Traim vremuri in care stresul este permanent in vietile noastre, fie la serviciu, fie in familie. In aceste conditii dificile organismul va cere o suplimentare alimentara. Stresul si problemele accentuate din viata de zi cu zi pot duce chiar si la stari depresive, asadar ai grija la semne precum pierderea interesului pentru lucruri pe care inainte le adorai, dificultati in privinta somnului si stari permanente de oboseala. In acest caz este important sa nu amani vizita la un medic.
Daca banuiesti ca tratamentul impotriva depresiei sau alte medicamente sunt responsabile pentru kilogramele in plus, nu opri administrarea inainte de a vorbi cu un medic.
Insomnia
Insomnia este un alt factor ce poate duce cu usurinta la ingrasare. In lipsa somnului, hormonul grelina (care stimuleaza apetitul) se „trezeste la viata”, iar nivelul leptinei (hormonul responsabil cu satietatea) scade. Asta inseamna ca organismul iti va cere un aport suplimentar de dulciuri si de grasimi. Un studiu publicat in Annals of Internal Medicine arata ca persoanele care au dormit cinci ore si jumatate pe noapte au slabit cu 50% mai putin fata de cele care au dormit opt ore si jumatate, ambele grupuri de cercetare primind aceeasi alimentatie.
Retentia de fluide
Atunci cand organismul retine apa, anumite parti ale corpului se umfla. Evident, acest lucru se traduce in acumularea de kilograme. Retentia de fluide nu este grava daca este cauzata de sindromul premenstrual sau de statul prea mult jos, dar pot fi si situatii mai grave. In cazul gleznelor umflate si al senzatiilor de sufocare este recomandata consultarea unui medic, pentru ca exista riscul unor probleme ale inimii sau rinichilor.
Perimenopauza
Daca ai peste 40 de ani, una dintre cauzele ingrasarii poate fi apropierea menopauzei. In faza de perimenopauza activitatea anumitor hormoni poate duce la cateva kilograme in plus. Nu te speria, este un lucru firesc, iar un medic te poate ajuta sa treci peste aceasta situatie.
Suprapopularea bacteriana a intestinului subtire
Un nivel ianormal al bacteriilor de la nivelul intestinului, poate duce la afectiunea numita suprapopularea bacteriana a intestinului subtire (en. SIBO). Ca simptome vei resimti balonare, dureri abdominale si chiar acumularea de kilograme nedorite.
Boala Cushing
O boala rara, dar care merita mentionata este Cushing. Aceasta cauzeaza o producere excesiva de cortizol, iar urmarea este acumularea de grasimi in zona abdominala si in zona cefei. Alte complicatii create de boala Cushing sunt un nivel scazut de energie, colesterol si tensiune crescute sau diabet. Dar, cel mai important semn este reprezentat de vergeturi foarte mari la nivelul abdomenului.
De cele mai multe ori faptul ca nu constientizezi cate calorii consumi pe zi este principala cauza a ingrasatului. Incearca sa le notezi pentru a detine controlul.
Alin Claudiu Popescu
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024