Te complexeaza kilogramele in plus? Atitudinea face diferenta!
Majoritate oamenilor sufera de un complex sau altul la un moment dat pe parcursul vietii. Complexele de inferioritate sau de superioritate, intelectuale sau fizice deja fac parte integranta din peisajul cotidian in zilele noastre, si multa lume le ignora, gaseste modalitati de a le rezolva sau pur si simplu le reprima. De aceea este necesar sa ne impunem o autoanaliza pe cat se poate de obiectiva si sa retinem acele aspecte fizice care ne fac sa fim placuti de ceilalti, aspecte pe care le vom avea permanent in minte.
10.03.2011
Timp estimat de citire:
4 minute, 9 secundeAceasta pentru ca modul in care ne percep ceilalti are o legatura stricta cu felul in care ne vedem noi insine. Astfel, daca vom avea o atitudine pozitiva asupra propriei infatisari implicit vom influenta parerea altora determinand singuri gradul in care suntem placuti sau acceptati de ceilalti.
Imaginea de sine, rareori obiectiva
Oamenii care se privesc in oglinda sunt subiectivi, si desi se presupune ca ochii ar trebui sa ne transmita fidel orice imagine din mediul inconjurator, implicit chiar propria imagine, ei sunt totodata influentati de o serie de factori exteriori sau intrinseci. In cazul imaginii percepute cand ne privim in oglinda, acesti factori determina modul in care noi ne percepem, intr-un cuvant, imaginea de sine. Imaginea de sine nu este altceva decat modul propriu in care ne vedem pe noi intr-o perspectiva ce tine de subiectivitatea noastra, fiind totodata influentata de factorii externi.
Atractivitate fizica versus atitudine pozitiva
Este un fapt bine stiut acela ca persoanele care au un grad de frumusete fizica ridicat sunt mai bine recompensate pentru munca lor si au o sansa in plus la angajare. De asemenea, pe langa faptul ca aceste persoane sunt tratate cu o mai mare indulgenta, ele sunt considerate a detine trasaturi pozitive de caracter, cum ar fi altruismul, sociabilitatea, increderea in sine, inteligenta.
In relatiile de cuplu…
Importanta factorului atractivitate in alegerea partenerilor de cuplu este ponderata de o serie de variabile, dintre care cel mai mult conteaza accesibilitatea posibilului partener, increderea in sine a celui ce alege, compatibilitatea perceputa si contextul social in care va avea loc alegerea. De pilda, s-a constatat faptul ca persoanele frumoase care par inabordabile sunt evitate din teama unui refuz.
Un numar considerabil de experimente au evidentiat faptul ca, de regula, barbatii care se intalnesc cu femei sociabile si tolerante cer o a doua intalnire in mai mare masura decat cei care ies cu femei distante si evazive.
In cazul persoanelor care se considera mai putin atractive, cea mai simpla, dar si cea mai eficienta modalitate de a intra intr-o relatie viabila este aceea a adoptarii unei gandiri pozitive. Este imposibil sa nu existe peroane care sa aprecieze trasaturi pozitive ale noastre pe care noi le consideram neimportante, concentrandu-ne in schimb pe defecte reale sau imaginare. Ceea ce ar trebui sa facem este sa ne evidentiem mai bine trasaturile pozitive, sa avem un tonus optimist in relatiile cu ceilalti, sa fim comunicativi, deschisi, generosi si cu timpul vom observa cum chiar si trasaturile pe care noi le consideram negative vor ajunge sa fie apreciate.
Caracteristicile unei persoane cu atitudine pozitiva
Oamenii care au o atitudine buna:
- Cred in ei. Respectul de sine este prima caracteristica a persoanelor cu o atitudine pozitiva. Asa cum spunea Herb True: „Multi oameni reusesc cand ceilalti nu cred in ei. Dar o persoana care nu crede in ea, rar reuseste”.
- Sunt dispusi sa vada ce e mai bun in ceilalti. Intotdeauna, oamenii optimisti vad in ceilalti ceea ce se asteapta sa vada. Si intotdeauna, oamenii incearca sa atinga nivelul tau de asteptari.
- Au abilitatea de a vedea oportunitati peste tot. Oamenii cu atitudinea potrivita inteleg ca oportunitatile nu vin din norocul sau pozitia unei persoane, ci sunt rezultatul unei atitudini potrivite.
- Se concentreaza pe solutii. Ei stiu ca oricine poate vedea problemele, insa orice problema are si o solutie.
- Au dorinta de a darui. Cu cat daruiesc mai mult, oamenii optimisti au o atitudine mai buna. Ceea ce face diferenta nu este ceea ce ai, ci ceea ce faci cu ceea ce ai.
- Sunt statornici. Oamenii cu o atitudine buna nu renunta. Ei refuza sa se lase descurajati, iar esecurile nu fac decat sa-i motiveze.
- Sunt responsabili cu vietile lor. Ei sunt oricand gata sa faca un pas in fata si sa-si asume responsabilitatea pentru propriile alegeri.
In concluzie, putem afirma ca cea mai mare provocare in viata noastra este sa avem atitudinea corecta. Atitudinea nu este tangibila, este reflectarea exterioara a unui sentiment interior. Atitudinea pozitiva poate deveni bunul cel mai de pret, daca suntem constienti ca nu ceea ce se intampla, ci ceea ce se intampla in interiorul nostru este cel mai important.
Atitudinea este asadar o alegere. Nu conteaza ceea ce se intampla cu tine, ci ceea ce se intampla in tine. Oricine, indiferent cat de rele sunt circumstantele, poate gasi o cale de a mentine o atitudine pozitiva, de a exprima entuziasm si de a exersa motivarea ca metoda de a merge mai departe.
Psiholog Carmen Maria Finat
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024