Montarea endoscopica a balonului intragastric este o metoda de slabire nechirurgicala, indicata ca alternativa de slabire pentru persoanele care doresc o perioada de scadere intensa a greutatii si care inteleg ca trebuie sa mentina un regim de nutritie si miscare corect, de lunga durata.
06.07.2012
Timp estimat de citire:
2 minute, 49 secundeBalonul intragastric este indicat pentru persoanele care au un indice de masa corporala intre 27 si 40 – supraponderale si pentru persoanele cu obezitate de gradul I si II (deci persoane care nu se califica pentru tratamentul chirurgical al obezitatii), care nu au reusit sa slabeasca prin regim alimentar si exercitiu fizic. De asemenea, poate fi indicat in obezitatea morbida, inaintea interventiei chirurgicale pentru a reduce riscul chirurgical (ajuta la controlul unor patologii legate de obezitate: hipertensiune arteriala, diabet zaharat, sindromul de apnee in somn).
Balonul intragastric este un balon moale, din silicon, durabil si rezistent la acidul gastric, montarea lui determinând scaderea in greutate prin ocuparea partiala a stomacului in asa fel incât apetitul scade iar satietatea apare mai rapid.
Introducerea balonului gastric
Este efectuata de gastroenterolog, alaturi de un anestezist si asistent medical calificat in endoscopie terapeutica si dureaza in medie 15 minute.
In functie de gradul de obezitate si bolile asociate ale pacientului se alege intre analgosedare si anestezie generala cu intubatie.
Post-interventie, pacientul este urmarit pentru câteva ore de personal calificat si se poate intoarce acasa sau poate ramâne sub supraveghere medicala pentru 24 de ore, pentru urmarirea eventualelor reactii neplacute care pot aparea dupa montare: greturi, crampe abdominale determinate de adaptarea stomacului la prezenta balonului.
Extractia balonului
Se face dupa 6-8 luni, de obicei sub analgosedare. Procedura dureaza 15 minute. Se introduce endoscopul in stomac; aparatul are un canal pe care se introduce un ac atasat de un tub de plastic; se punctioneaza balonul si se extrage lichidul din balon. Balonul dezumflat se scoate din stomac cu ajutorul unei pense speciale care se introduce tot pe canalul de terapie al endoscopului. Procedura de extractie nu necesita supravegherea pacientului post-extractie, acesta putând sa se intoarca acasa imediat.
Montarea balonului gastric este prima parte a unui program in care pacientul este luat in grija de o echipa multidisciplinara, constituita din gastroenterolog, nutritionist si, eventual, psiholog.
Cum se desfasoara programul
Inainte de procedura este necesara o consultatie la gastroenterolog, pentru evaluarea indicatiilor balonului si a posibilelor contraindicatii. Se evalueaza gradul obezitatii, cauzele care au determinat-o, se explica pacientului beneficiile si riscurile interventiei si modul de desfasurare. Se va prescrie efectuarea unor teste serice de rutina, eventual a unei electrocardiograme si a unei radiografii toracice. Ulterior, pacientul va fi programat pentru intervenetia de montare a balonului.
Rezultate
Numarul de kilograme pierdute este proportional cu motivatia pacientului si calitatea urmaririi dietei. Pierderea in greutate este intre 10 si 25 de kilograme in perioada in care se mentine balonul in stomac. Continuarea pierderii in greutate dupa extractia balonului depinde de modul in care sunt respectate modificarile stilului de viata pe termen lung. De aceea este necesara urmarirea din punct de vedere al dietei dupa ablatia balonului, in scopul slabirii in continuare sau stabilizarii greutatii.
Rezultatul major al celor 6 luni in care se mentine balonul gastric consta intr-o modificare a imaginii corporale, in sens pozitiv, prin scaderea in greutate, impreuna cu o modificare a comportamentului alimentar care ofera pacientului satisfactia si dorinta de a-si mentine noul echilibru câstigat.
Dr. Andreea Hortopan
Medic primar medicina interna
Medic specialist gastroenterolog
Centrul Medical Academica
Data publicarii: 06.07.2012
12.11.2024