Tensiunea arterială considerată normală, mai mică la femei decât la bărbați
Valorile tensiunii arteriale din intervalul „normal” sunt mai mici în cazul femeilor, în comparație cu bărbații, arată un studiu de dată recentă. Experții pledează pentru luarea în calcul diferențelor dintre sexe și reevaluarea măsurilor de prevenție a bolilor cardiovasculare.
23.02.2021
Timp estimat de citire:
2 minute, 26 secundeÎn prezent, ghidurile medicale iau în considerare aceeași gamă de valori pentru tensiunea arterială sănătoasă și la bărbați, și la femei. Noile cercetări arată însă că e nevoie de diferențiere la acest capitol, deoarece, în fapt, femeile au tensiunea arterială normală mai mică.
„Ultimele noastre descoperiri sugerează că această abordare unică în evaluarea tensiunii arteriale poate fi în detrimentul sănătății femeii”, a declarat dr. Susan Cheng, profesor asociat de cardiologie și director al Institutului de cercetare pentru îmbătrânirea sănătoasă din cadrul Departamentului de Cardiologie al Smidt Heart Institute, din Los Angeles, SUA, și autor principal al studiului.
110 mmHg față de 120 mmHg pentru tensiunea sistolică
Valoarea mai mare a tensiunii arteriale indică tensiunea arterială sistolică. Aceasta măsoară presiunea sângelui asupra pereților arterelor în timp ce inima bate. A două valoare indică tensiunea arterială diastolică, adică presiunea sângelui asupra pereților arterelor dintre bătăile inimii.
De ani de zile, valoarea de 120 mmHg a fost considerată limita superioară normală a tensiunii arteriale sistolice la adulți. Creșterile persistente peste această limită se îndreaptă către diagnosticul de hipertensiune arterială, care este un binecunoscut factor de risc pentru bolile cardiovasculare.
Ei bine, conform noii cercetări, pragul de risc pentru bărbați este într-adevăr 120 mmHg pentru tensiunea sistolică, în timp ce pentru femei acesta este de 110 mmHg sau mai mic. Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce au examinat măsurătorile tensiunii arteriale efectuate în patru studii de cohortă, cuprinzând peste 27.000 de participanți, dintre care 54% erau femei.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că femeile au avut un prag de tensiune arterială mai scăzut decât bărbații pentru riscul fiecărui tip specific de boală cardiovasculară, inclusiv atac de cord, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral.
„Trebuie regândim ceea ce am crezut că este o tensiune arterială normală care ar putea feri o femeie sau un bărbat de riscul de a dezvolta boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale”, a adăugat dr. Cheng.
Pentru a ține la distanță problemele cardiovasculare, apelează la suplimentul alimentar CardioVita de la Naturalis. Acesta are la bază o formulă echilibrată cu potasiu (39 mg) și magneziu (12 mg), două elemente cu rol-cheie în buna funcționare a sistemului cardiovascular.
Pentru acuratețea rezultatelor, cercetătorii nu au folosit comun de comparare a femeilor cu bărbații, ci au comparat femeile cu femeile și bărbații cu bărbații.
Studiul a fost publicat în revista de specialitate din domeniul cardiologiei „Circulation”.
Sursa: www.sciencedaily.com
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024