Tensiunea arterială mai ridicată noaptea decât ziua poate crește riscul de Alzheimer
Valorile mai mari ale tensiunii arteriale pe timp de noapte decât în timpul zilei reprezintă un factor de risc pentru boala Alzheimer. Fenomenul a fost observat în cazul persoanelor în vârstă, de sex masculin, se arată într-un studiu recent apărut în revista Hypertension.
11.02.2021
Timp estimat de citire:
2 minute, 7 secundeDemența este un termen umbrelă folosit pentru a descrie o categorie de simptome marcate de schimbări de comportament și de scăderea treptată a abilităților cognitive și sociale. Numeroși factori, inclusiv hipertensiunea arterială (tensiunea arterială ridicată), influențează riscul de apariție a acestor simptome.
La persoanele sănătoase, tensiunea arterială (TA) variază pe parcursul celor 24 de ore, atingând cele mai mici valori în timpul nopții. Medicii numesc această scădere a tensiunii arteriale nocturne „scufundare”. Cu toate acestea, la unii oameni, aceste variații sunt inversate: tensiunea lor arterială nocturnă este mai mare decât în timpul zilei. Acest profil al tensiunii arteriale este cunoscut sub numele de „scufundare inversă”.
„Noaptea este o perioadă critică pentru sănătatea creierului. De exemplu, s-a demonstrat anterior că, la mamifere, în timpul somnului creierul elimină deșeurile și că această eliminare este compromisă de tiparele anormale ale tensiunii arteriale. Deoarece noaptea reprezintă și o fereastră de timp critică pentru sănătatea creierului uman, am vrut să vedem dacă tensiunea arterială crescută pe timp de noapte, așa cum se observă în «scufundarea inversă», se asociază cu un risc mai mare de demență”, a explicat Christian Benedict, profesor asociat în Departamentul de Neuroștiințe al Universității Uppsala, din Suedia, autorul principal al studiului.
Diagnosticul de demență, mai probabil la cei hipertensiune nocturnă
Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii au folosit date observaționale privind 1.000 de bărbați suedezi, monitorizați timp de maximum 24 de ani, care aveau vârsta de 70 de ani la începutul studiului.
„Riscul de a obține un diagnostic de demență a fost de 1,64 ori mai mare în rândul subiecților cu «scufundare inversă», comparativ cu cei cu «scufundare» normală. «Scufundarea inversă» a crescut în principal riscul de dezvoltare a maladiei Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență”, au precizat cercetătorii.
Deoarece cohorta implicată în studiu a fost formată doar din bărbați, studiul trebuie reprodus și pe femei, pentru a verifica dacă fenomenul rămâne valabil și în cazul lor.
Un alt obiectiv al cercetătorilor este să stabilească dacă administrarea de medicamente antihipertensive pe timp de noapte poate reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer.
Sursă: www.medicalxpress.com
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024