Terapii spa in centrele romanesti de sanatate
In ultimii ani, turismul medical s-a dezvoltat in Romania, aducand anual in tara peste 60.000 de turisti straini, conform Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania. Una dintre cele mai cautate ramuri ale turismului medical de la noi o reprezinta tratamentele de recuperare, la care poate apela orice persoana pentru tratarea anumitor afectiuni sau, pur si simplu, pentru relaxare.
06.07.2012
Timp estimat de citire:
4 minute, 24 secundeDe zeci de ani, romanii merg la „bai” primavara, dar mai ales vara, bucurandu-se de efectele vindecatoare ale apelor termale sau minerale, bogate in saruri ce amelioreaza si, in unele cazuri, trateaza in intregime o suita de boli, printre care se numara bolile cardiovasculare, reumatismul, afectiunile ginecologice, renale, dermatologice, dar si obezitatea sau tulburarile cauzate de stresul cotidian. Consulta medicul, iar dintre terapiile prezentate de noi alege-le pe cele care ti se potrivesc si profita din plin de portia de sanatate pe care o poti recastiga in statiunile romanesti!
Ape termale si minerale
Organismul uman este alcatuit in proportie de 70% din apa, iar terapiile cu apa purifica si echilibreaza corpul, acesta fiind un lucru bine-stiut inca de pe vremea Romei antice, cand baia era un adevarat ritual si se credea ca anumite izvoare sacre pot vindeca boli. Daca ne gandim totusi ca un simplu dus ne poate reda vitalitatea si energia dupa o zi obositoare, este posibil sa ne inchipuim si ce efecte benefice ar avea o imbaiere in bazinul cu apa termala sau minerala!
In functie de prezenta si concentratia anumitor saruri minerale, izvoarele de apa au diferite proprietati terapeutice si sunt recomandate de catre medicul specialist prezent la fata locului. Spre exemplu, apa termala sulfuroasa de la Baile Herculane, cea mai este veche statiune balneoclimaterica din Romania, este recomandata in primul rand persoanelor care sufera de reumatism, boli ale aparatului respirator, urinar si digestiv, precum si celor care se lupta cu obezitatea sau bolile metabolice. Pe de alta parte, apele calde de la Baile Felix sunt calcice, bicarbonatate si oligometalice si ajuta la tratarea bolilor endocrine, dar si a afectiunilor reumatismale si post-traumatice.
Izvoarele cu apa minerala naturala de la Baile Tusnad si Covasna (supranumita si „statiunea inimii”) au proprietati terapeutice care actioneaza atat la exterior, cat si interiorul organismului. Aici merg, in general, pacientii cu afectiuni cardiovasculare, in special daca au suferit un infarct, cei care sufera de stres, oboseala constanta, astenie intelectuala sau anxietate.
Impachetari cu namol
Oricine se poate bucura de efectele terapeutice ale namolului prin diferite metode, precum baile, mastile pentru fata, masajul si impachetarile corporale cu namol. Namolul terapeutic are o compozitie chimica bogata in saruri minerale si substante organice, fiind recomandat in boli reumatismale, afectiuni ginecologice, dermatologice – insa este contraindicat persoanelor care sufera de acnee rozacee – sau insuficienta circulatorie. Puteti beneficia de terapia cu namol la Amara sau pe litoralul romanesc, in mai multe statiuni, precum Eforie Nord, Neptun, Saturn si Techirghiol, unde faimoasele tratamente cu namol sapropelic sunt puse in practica de mai bine de 200 de ani.
Impachetarile cu namol sunt practicate in multe spa-uri, in procedurile specializate in special pe slabire si arderea grasimilor, intrucat namolul are un efect detoxifiant ce duce, in timp si alaturi de alte metode, la tratarea celulitei. Namolul reda fermitatea pielii si ajuta la combaterea retentiei de apa din tesuturi, asa ca poti apela cu incredere la o serie de impachetari cu namol in timpul sau dupa o dieta de slabire, pentru a-ti tonifia pielea.
Masaj
Cunoscut generic sub numele de masaj, acest procedeu medical de stimulare si relaxare a musculaturii poate fi realizat in diferite moduri, cu diverse instrumente (pietre vulcanice calde, bete de bambus, namol sapropelic, uleiuri aromate), avand rezultate ce variaza in functie de toti acesti factori. Daca masajul anticelulitic se realizeaza intr-un mod apasat, de multe ori chiar dureros, pentru a „sparge” depozitele de celulita, in spa-uri masajul are un cu totul si cu totul alt rol: acela de a va ajuta sa va destindeti complet, contribuind in acelasi timp la vindecarea unor afectiuni precum reumatismul sau spondiloza. Sub forme variate, masajul se practica in toate centrele mari de sanatate din Romania.
Haloterapie
De mii de ani, sarea este un element de baza al alimentatiei, dar si al sanatatii umane, datorita proprietatilor ei vindecatoare pentru organismul nostru. Se spune ca minerii din saline aveau cea mai ridicata speranta de viata si nu se imbolnaveau prea des, deoarece sarea ii ajuta sa se mentina puternici si sanatosi. In zilele noastre, haloterapia sau terapia cu sare devine din ce in ce mai populara, iar statiuni cu saline naturale, precum Slanic Prahova, Praid sau Turda sunt apreciate si vizitate in fiecare an de mii de turisti ce vor sa inspire aerul curativ, in cure de cate doua saptamani. In ultimul timp, au inceput sa apara si in Romania saline artificiale si incaperi special amenajate in spa-uri unde se poate practica haloterapia, acestea fiind realizate in general prin aducerea unor cantitati impresionante de sare din salinele naturale si crearea unui mediu propice vindecarii, astfel incat rezultatele obtinute sa fie cat mai apropiate de cele initiale. Chiar daca nu la fel de spectaculoase precum cele naturale, in care sarea capata forme ce-i fascineaza pe adulti si pe cei mici deopotriva, salinele artificiale sunt, si ele, o solutie buna pentru cei care sufera de astm, sinuzita, diverse alergii, afectiuni ale cailor respiratorii, dermatite, precum si anxietate sau insomnie.
Raluca Mateescu
Salvie albă - beneficii pentru sănătate și utilizări
11.11.2024